Her unvanda önlisans mezunu memurun, lisans tamamlamasının faydaları

Her unvanda önlisans mezunu memurun, lisans tamamlamasının faydaları
Kamuda görev yapan önlisans mezunu memurların (hizmetli, şoför, polis memuru, laborant, vhki, hemşire, imam, memur) lisans tamamlamasının derece/ kademeye, ek göstergeye, ek ödemeye, zam ve tazminatlara etkisi nasıl?

ÖNLİSANS MEZUNU MEMURUN LİSANS TAMAMLAMASININ YARARI

Kamu kurum ve kuruluşlarında “önlisans mezunu” olarak çeşitli unvanlarda görev yapan Devlet memurları, mesleki (teknik, sağlık, dini) nitelikte olmayan alanlarda lisans eğitimi tamamladıkları da görülebilmektedir.

Önlisans mezunu memurlar, mesleki (teknik, sağlık, dini) nitelikte olmayan alanlarda lisans mezunu olduklarında, lisans mezuniyetine bağlı olarak özlük haklarında bazı değişiklikler olabilmektedir. Özlük haklarında hangi değişikliklerin olabileceği konusunda memurunyeri.com olarak tespit ettiğimiz hususlara aşağıda yer verilmiştir. (bu yazımızda, önlisans mezunu olup mesleki alanda lisans tamamlayanların özlük haklarındaki değişimden söz edilmemiştir)

Derece/kademeye etkisi

Önlisans mezunu memurlar, mesleki (teknik, sağlık, dini) nitelikte olmayan alanlarda lisans mezunu olduklarında, derece ve kademeleri değişmez.

Üst öğrenimi tamamlayan memurlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A/12/d maddesine göre intibak yapılmak suretiyle kazanılmış hak aylığı bakımından derece/kademe belirlenmekle birlikte, önlisans mezuniyeti üzerine mesleki olamayan alanlarda lisans eğitim yapılmış olması, ilgililerin memuriyete başlama tarihi ve hizmet sürelerinden kaynaklı istisnai durumlar haricinde, bulundukları kademe ve derecelerde değişikliğe neden olmayacaktır.

Ek göstergeye, zam ve tazminatlara, ek ödemeye etkisi

Önlisans mezunu memurlar, mesleki (teknik, sağlık, dini) nitelikte olmayan alanlarda lisans mezunu olduklarında; ek göstergeleri, ek ödemeleri, zam ve tazminatları değişmez.

Devlet memurlarının, kadro unvanları ile görev yaptıkları kurumlar ve yerler değişmediği sürece, önlisans mezunu memurların mesleki nitelikte olmayan (işletme, iktisat, maliye, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi vb.) alanlarda lisans mezunu olmaları, aylık maaş unsurlarında değişiklik yaratmaz.

Konunun daha iyi anlaşılması bakımından, önlisans mezunu olarak bazı unvanlarda görev yaparken; işletme, iktisat, maliye, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi gibi alanlarda lisans eğitimini tamamlayan Devlet memurlarının (kadrosu ve görev yeri değişmedikçe) özlük haklarındaki değişime aşağıda tablo halinde yer verilmiştir.

KADRO UNVANI

EK GÖSTERGE

TAZMİNAT

YAN ÖDEME

EK ÖDEME / SABİT DÖNER SERMAYE

HİZMETLİ

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

ŞOFÖR

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

MEMUR

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

VHKİ

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

LABORANT

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

HEMŞİRE

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

TEKNİKER

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

POLİS

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

İMAM

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Değişmez

Lisans mezunu olmanın yararı

Önlisans mezunu memurların, mesleki (teknik, sağlık, dini) nitelikte olmayan alanlarda lisans mezunu olmaları, maaş unsurlarında herhangi bir değişiklik yaratmamakla birlikte memur için sağladığı bazı yararlar da vardır.

Örneğin;

-Görevde yükselme ve unvan değişikliği uygulamalarında, bazı görevlere atanabilmek için lisans mezunu olmak gerekmektedir.

-Bazı hizmet sınıflarındaki çeşitli unvanlarda ilk dört dereceli kadrolara atanmada aranan en az hizmet süresi şartı, önlisans mezunu olanlar için (lisans mezunlarına göre) 2 yıl daha fazladır.
memurunyeri.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.