İdari izin genelgesinin kapsamında kimler var kimler yok?

İdari izin genelgesinin kapsamında kimler var kimler yok?
1 Haziran 2020 tarihinden geçerli olacak şekilde çıkarılan 2020/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile “COVID-19 kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında normalleşme ve alınacak tedbirler” belirlendi.

Ancak bazı hususlar açık şekilde veya hiç düzenlememiş olan ve kurumlara takdir hakkı tanıyan ifadeler de içeren bu Genelge, kamu çalışanlarında merak ve tereddüt yarattı.

İdari izinli sayılacak olanlar

Çalıştırılma biçimlerine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlardan;

**Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar idari izinli sayılacak.

**60 yaş ve üzerinde olanlar idari izinli sayılacak.

İdari izinli sayılmayacak olanlar

Çalıştırılma biçimlerine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlardan;

**Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunmayan ve/veya 60 yaşından küçük olanlar, bu Genelge kapsamında idari izinli sayılamayacak.

**Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı personeli, kronik hastalığı bulunuyor olsa bile ve/veya 60 yaş ve üstü olsalar bile bu Genelge kapsamında idari izinli sayılamayacak.

**Yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar, kronik hastalığı bulunuyor olsa bile ve/veya 60 yaş ve üstü olsalar bile bu Genelge kapsamında idari izinli sayılamayacak.

**Hamileler ve yasal süt izni kullananlar, kronik hastalık sebebiyle idari izin kapsamına girmiyorlarsa, bu Genelge kapsamında idari izinli sayılamayacak.

**Engelliler, kronik hastalık veya yaş sebebiyle idari izin kapsamına girmiyorlarsa, bu Genelge kapsamında idari izinli sayılamayacak.

**Çocuğu olanlar, kronik hastalık veya yaş sebebiyle idari izin kapsamına girmiyorlarsa, çocuk sebebiyle (kreş, hastalık, eğitim vs) bu Genelge kapsamında idari izinli sayılamayacak.

İdari izin kullandırma konusunda amirlerin yetkisi

Genelge kapsamında idari izinli sayılan personel, amirinin izni olmadan görev mahallinden ayrılmayacağı gibi hizmetine ihtiyaç duyulması halinde göreve çağrılabilecekler.

İdari izinli sayılan personelin hizmetine ihtiyaç duyulması durumunda göreve çağrılabilecek olması ve çağrılan personelin görevine dönmek zorunda olması, aynı sebeple idari izinli sayılan personel bakımından kurumlara ve amirlere göre değişen uygulamalar da söz konusu olabilecektir.

Kronik hastalık konusu

Genelgeye göre, Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar idari izinli sayılacak.

Ancak, idari izin uygulaması kapsamında hangi hastalıkların kronik hastalık olarak değerlendirileceği, ilaç kullanmaya ilişkin olarak alınmış olan raporların kronik hastalıkları belgelemek için yeterli sayılıp sayılmayacağı, kronik hastalığa ilişkin olarak (ilaç raporu dışında) alınmış/alınacak bir rapor ibrazının gerekip gerekmediği konusunda herhangi bir belirleme yapılmamış olduğundan, bu konudaki belirsizlik devam etmektedir.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin KIRATLI, kronik hastalıklarla ilgili olarak sosyal medya hesabından dün yaptığı açıklamada, kronik hastalık sorgulamasının e-nabız sistemi üzerinden yapılacağını ve bu sistemden "Kronik Hastalık Durumunu PDF Olarak İndir" butonu ile alınacak belgenin ilgili kurumlara verilebileceğini belirirken, e-nabız sistemine girenler ise "Kronik Hastalıklarım" sekmesini göremediklerini ifade ediyorlar.

Metin KIRATLI’nın açıklamasında;

“e-Nabız sistemi üzerinden vatandaşların kronik rahatsızlıklarını sorgulamaları aşağıdaki işlemler doğrultusunda yapılacaktır. Kronik rahatsızlıklar, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından kronik hastalıklarla ilgili risk kriterleri doğrultusunda belirlenmiştir.

1.Vatandaş e-Nabız uygulaması üzerinden "Kronik Hastalıklarım" başlığında yer alan alana giriş yapar.

2.Vatandaşın kronik rahatsızlığı yoksa giriş yapılan alanda "Kayıtlı bilginiz bulunmamaktadır." uyarısı çıkar.

3.Vatandaşın kronik rahatsızlığı varsa giriş yapılan alanda kronik rahatsızlığa ilişkin "Tanı Kodu", "Tanı Adı" ve "Kronik Hastalık Durumunu PDF Olarak İndir" başlıkları çıkar.

4."Kronik Hastalık Durumunu PDF Olarak İndir" alanına tıklandığında ilgili makama verilmek üzere kişinin riskli kişiler kategorisinde yer aldığını, belgenin e-Nabız sisteminden otomatik olarak oluşturulduğunu ve karekodun okutularak doğrulama işleminin yapılabileceğini belirten bilgilerin yer aldığı tek sayfalık bir doküman PDF formatında indirilir.

5.Vatandaş belgenin çıktısını alarak ilgili kurum ile paylaşır.

6.Kurum tarafından karekod okutularak ‘Kronik hastalık durumu ***  *** isimli kişiye aittir. ../../… tarihinde ***  **** tarafından elektronik olarak indirilmiştir.’ şeklinde çıkan bilgi ile doğrulama işlemi yapılır.” şeklinde açıklamalar yer aldı.

memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum