İşte memur ve emeklilerin 2019 yılı toplu sözleşme talepleri

İşte memur ve emeklilerin 2019 yılı toplu sözleşme talepleri
2019 yılı toplu sözleşme masasında hangi konular yer alacak? Temmuz ve ağustos aylarında yapılacak 2019 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde memur ve emeklileri hangi mali ve sosyal haklar talep ediyor? Kamuda görev yapan 3 milyon memur ile 2 milyona yakın memur emekli toplu sözleşme görüşmelerinde hangi konuların görüşülmesini istiyor? Toplu sözleşme masasında sözleşmeli personelin mağduriyeti, enflasyon farkı, fazla çalışma, bayram ikramiyesi, ve ek gösterge konuları olacak mı? İşte memur ve emeklilerin 201

Toplu sözleşme masasında sözleşmeli personelin mağduriyeti, enflasyon farkı, fazla çalışma, bayram ikramiyesi, ve ek gösterge konuları olacak mı? Kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının konuşulacağı bu görüşmelerde birçok yeni talep de gündeme gelecek. Bu taleplere ve 2019'daki yeniliklere, SABAH olarak ulaştık. İşte memurların 2019 yılı toplu sözleşmelerinde gündeme getirmeye hazırladıkları bazı talepler:

4 AYRI ZAM ORANI: Toplu sözleşmelerde öncelikle 2020 (Ocak-Temmuz) ve 2021 (Ocak- Temmuz) ayları olmak üzere memur ve memur emeklilerinin alacağı 4 ayrı zam oranı açıklanacak.

Böylece emekliler ve memurlar enflasyon farkı hariç alacakları zamları önceden bilecek.

EMEKLİYE AİLE PARASI: Memurların aldıkları aile yardımlarının emekli olduklarında da devam etmesi sağlanacak. Böylece, emekliye aile yardımı gündeme gelecek.

HER AY ENFLASYON FARKI: Memurlara ve emeklilere zam dönemlerinde ödenen 6 aylık enflasyon farkının aylık ya da 3 aylık olarak ödenmesi de masada olacak.

Bu gerçekleşirse memurların maaşları her ay enflasyon oranında artabilecek.

DERECE MAAŞA YANSIR: Memurlara 1 derece verilmesi konusu da toplu sözleşmede masa da olacak. Böylece maaşlar da yükselecek.

BAYRAM İKRAMİYESİ: Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere verilen ikramiyenin memurlar için de uygulanması talebi yine masada çözüm bekleyen talepler arasında olacak.

İZİNLERE İŞ GÜNÜ AYARI: Memurların yıllık izinlerinin iş günü olarak hesaplanması da karara bağlanacak. Buna göre artık hafta sonları yıllık izin süresinden sayılmayacak. Bu gerçekleşirse izin süresi hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (on yıl dahil) 20 iş günü, 10 yıldan fazla olanlar için 30 iş günü olacak.

İMAMLARA FAZLA ÇALIŞMA: Din görevlilerinin dini bayramlardaki çalışmalarının fazla çalışma sayılması da gündemde.

İŞÇİYE TAYİN VE 4B HAKKI

TAŞERON olarak çalışırken kamuda sürekli işçi kadrosuna geçenlerin eş durumu ve sağlık gibi mazeret ile il değişikliği yapma hakkıyla ilgili talepler de masada bulunuyor. 4D'li sürekli işçiler için özellikle üniversite mezunu olanların 4B'li olmaları konusundaki talepler de değerlendiriliyor.

MASADAKİ DİĞER TALEPLER

1- 3600 ek göstergede kapsam genişletilsin.
2- Emeklilik ikramiyesinin hesabında 1 tam yıldan eksik olan süreler hesaba dahil edilsin.
3- 4/B statüsünde çalışan sağlık çalışanlarına verilen kadro hakkı, diğer kamu kurumlarında çalışan sözleşmeli personele de verilsin.
4- Özel hizmet tazminatı emekli keseneğinin hesabına dahil edilsin.
5- Göreve giden personele ilave konaklama ücreti ödemesindeki 10 gün sınırlaması kaldırılsın.
6- KİT kurumlarının lojmanlarında kira bedelinden KDV kaldırılsın.

sabah

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum