İşte Memurların İşe Yarım Gün Giderek Tam Ücret Alabilecekleri Durumlar

İşte Memurların İşe Yarım Gün Giderek Tam Ücret Alabilecekleri Durumlar
Devlet memurları, bazı hallerde ücretlerinde herhangi bir kesinti yapılmaksızın günlük çalışma süresinin sadece yarısında çalışmayı tercih edebilmektedirler.

Çocuklarından dolayı memurlara tanınmış bir mazeret izni hakkı olan  “tam ücret alarak günlük çalışma süresinin sadece yarısında çalışma”dan, kapsamdaki memurlar talepleri üzerine yararlanabilmektedirler.

Bu izin hakkından yararlanabilen memurlar

Günlük çalışma süresinin yarısında çalışma, diğer yarısında mazeret izni kullanma hakkından;

*Doğum yapan memur,

*3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memur (eşiyle birlikte evlat edinme hali ile memur olmayan eşinin tek başına evlat edinmesi hali dahil),

Günün yarısında izinli olunabilecek süre

**Doğum yapan memurun, günlük çalışma süresinin yarısında işe gidip diğer yarısında mazeret izni kullanabileceği süre; doğum sonrasında kullanabileceği analık izni süresinin bitiminden başlayarak ve çocuğun hayatta olması şartıyla birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 aydır.

Doğumun çoğul gerçekleşmesi ve birden fazla çocuğun yaşıyor olması halinde, yarım gün çalışılabilecek sürelere birer ay ilave edilir.

Çocuğun engelli doğması veya doğumundan sonraki 12 ay içinde engellilik durumunun tespit edilmesi halinde, yarım gün çalışılabilecek süre (kaçıncı doğum olduğuna bakılmaksızın) 12 ay olarak uygulanır.

Memurun günün yarısında çalışacağı ve yarısında mazeret izni kullanacağı süreler kurumları tarafından belirlenir.

**3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memurun (eşiyle birlikte evlat edinme hali ile memur olmayan eşinin tek başına evlat edinmesi hali dahil) günlük çalışma süresinin yarısında işe gidip diğer yarısında mazeret izni kullanabileceği süre; çocuğun teslim alınmasından sonra kullanabileceği 8 haftalık mazeret izni süresinin bitiminden başlayarak çocuğun hayatta olması şartıyla birinci çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, sonraki çocuklarda ise 6 aydır.

Çocuğun engelli olması durumunda, yarım gün çalışılabilecek süre 12 ay olarak uygulanır.

Günün yarısında çalışmanın memur haklarına etkisi

Günlük çalışma süresinin yarısında çalışıp diğer yarısında mazeret izni kullanan memurların, yarım gün çalışmalarından dolayı malî haklarına ve sosyal yardımlarına dokunulmaz. Bu süreler kademe ilerlemesi, derece yükselmesi, kıdem süresi, zorunlu çalışma süresi ve emeklilik hakları bakımından tam süre olarak değerlendirilir.
memurunyeri.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum