İtfaiye Hizmetleri Sınıfı Hakkında Kanun Teklifi TBMM'de Görüşülecek

İtfaiye Hizmetleri Sınıfı Hakkında Kanun Teklifi TBMM'de Görüşülecek
İtfaiye çalışanlarının beklediğimiz yasa teklifi Meclis’e geliyor! Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Sayın Atila Sertel, itfaiyecilerin sesi oldu. Seçildiği günden bu yana itfaiyecilerin sorunlarına sahip çıkan, Meclis kürsüsünden defalarca dile getiren Sayın Atila Sertel’in “İtfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmesi ve dolayısıyla özlük haklarının iyileştirilmesi” için verdiği kanun teklifi 18 Şubat 2020, Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Cumhuriyet Halk Partisi başta olmak üzer

Belediyelerin itfaiye teşkilatı kadrolarında çalışan Devlet memurlarının özlük haklarına ve çözüm bekleyen sorunlarına dair İzmir Milletvekili Atilla Sertel tarafından kanun teklifi verildi. Teklifte Genel İdari Hizmetler sınıfında görev yapan itfaiyecilerin İtfaiye Hizmetleri Sınıfı olarak yerini alması gerektiği ve pek çok il ve ilçe belediyesinde 24 saat görev yapmalarına rağmen yemek ücreti dahi alamadıkları belirtildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. Maddesinin birinci fıkrasında değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi, gerekçesiyle birlikte ekte sunulmuştur.
Gereğini saygılarımla arz ederim. 03.08.2018
Atila Sertel İzmir Milletvekili

GENEL GEREKCE

Günümüzde itfaiyeciler yangin, trafik kazaları, göçük, intihara teşebbüs, su baskınları, afet ya da patlama sonucu oluşan acil durumlar, suda boğulmalar, metan gazı boğulmaları, hayvan kurtarma gibi birçok alanda büyük bir özveriyle hizmet vermektedir. Zor koşullarda çalışan itfaiye görevlileri günün her saatinde canını hiçe sayarak olaylara müdahale etmektedir. Tüm bunlara karşın itfaiye personeli arasında bir statü birlikteliği yoktur.

Mesleğin tüm zorluklarına rağmen büyükşehir ve bazı il belediyeleri hariç, pek çok il ve ilçe belediyesinde itfaiyeciler 24 saat görev yapmalarına rağmen yemek ücreti dahi alamamaktadır. Olaylara müdahale sırasında dünyada her yıl yüzlerce, ülkemizde ise onlarca itfaiyeci yaşamını yitirmektedir. Birçok itfaiyeci soluduğu zehirli dumanlardan dolayı akciğer ve cilt kanseri riski taşımaktadır. Kısacası; görevleri icabıyla en çok iş riski ve güçlüğüne itfaiye çalışanları maruz kalmaktadır. Yangına müdahale esnasında, görevi başında yaşamını kaybeden itfaiyecilerin şehit statüsünde sayılmaları gerektiği düşüncesindeyiz.

İtfaiyeciler, yangınlara müdahale etmek, can kurtarmak, ilk yardım hizmeti yapmak, su baskınlarına müdahale etmek, afetler sonunda oluşan enkaz ve çöküntüler altında can ve mal kurtarma çalışmalarına katılmaktadırlar. İtfaiyeci, yangında alev, duman ve enkaz karşısında kahramanca mücadele eden, kendi hayatını riske ederek büyük bir özveriyle görev yapmaktadır.

Yaptıkları iş gereği maddi ve manevi çok sayıda tehlikeye maruz kalan itfaiyeciler, fiziksel, kimyasal, psikolojik ve iş kazaları gibi çok sayıda riskle sürekli burun buruna kalmaktadırlar. Ağır ve tehlikeli işler sınıfında sayılan itfaiyeciliğin, bir meslek grubu olduğu ve bu meslek grubunun sistematik bir eğitim gerektirdiği TSE’nin TS10369 ve TS12206 sayılı standartları belgelemektedir.

Bu kapsamda yükseköğretim veren çok sayıda okulda “İtfaiyecilik Meslek Yüksekokulları" açılmıştır. Ancak buradan mezun olanlar, yurdumuzun çeşitli illerindeki itfaiye teşkilatlarında mesleki diplomalarına yakışmayacak şekilde 657 Sayılı Devlet Memurları kapsamında "Genel İdari Hizmetler” sınıfında istihdam edilmektedirler.

Toplumun genelince mesleğin tehlikeleri ve zorlukları bilinmekte iken itfaiyecilerin, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. Maddesi içinde sayılan Genel İdari Hizmetler Sınıfı kapsamına sığmadığı açıktır. Ayrıca, itfaiye çalışanlarının büro memurları gibi genel idari hizmetler sınıfında yer alması anayasamızın temel ilkelerinden olan “ölçülülük" ilkesine aykırı olduğu düşüncesindeyiz. Bu çerçevede 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. Maddesinde XI. Sınıf “İtfaiye Hizmetleri Sınıfı” olarak yerini almalıdır.

Dünyanın gelişen ve gelişmeyen tüm ülkelerinde itfaiye sınıfı vardır ve saygın bir meslek olarak itibar görmektedir. İtfaiye çalışanları il Afet Müdürlüklerinde çalışan arama kurtarma personellerinin bütün görevlerini kapsayan işleri yerine getirmektedir. İl Afet Müdürlüklerinde çalışan arama-kurtarma personellerinin Teknik Hizmetler Sınıfında yer almasına rağmen itfaiye çalışanlarının Genel İdari Hizmetler Sınıfında olması düzeltilmesi gereken bir durumdur.

Böylece itfaiyecilerin meslek tanımı ve özlük haklarıyla ilgili sorunlara kısmen de olsa çözüm bulunmuş olacaktır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu madde ile Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak büro memurları gibi Genel İdari Hizmetler sınıfı içerisinde hizmet veren itfaiye çalışanlarının ayrı bir meslek grubu içinde yer alması amaçlanmaktadır.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
*XIII – İTFAİYE HİZMETLERİ SINIFI
Bu sınıf, bu kanun kapsamına giren kurumlarda görev yapan itfaiye memurlarını kapsar."

MADDE 2- Bu kanun yayını tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.