İtfaiye Hizmetleri Sınıfı Hakkında Kanun Teklifi (Mart 2020)

İtfaiye Hizmetleri Sınıfı Hakkında Kanun Teklifi (Mart 2020)
Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi 4 Mart 2020'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunuldu. Teklif ile, teknik hizmetler sınıfında değişiklik yapılarak itfaiyeci ve afet acil müdahale personelinin meslek statülerinin tanımlanması, özlük haklarının iyileştirilmesi ve bu kişilerin görevleri esnasında hayatını kaybetmeleri, yaralanmaları ya da sakat kalmaları durumunda şehit ve gazi sayılmaları amaçlanmaktadır.

4 Mart 2020'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan kanun teklifi ile itfaiye personelinin meslek statülerinin tanımlanması, itfaiye standartlarının oluşturulması, yangın tazminatı, yıpranma payı, görevi esnasında hayatını kaybeden, yaralanan ya da sakat kalan personelin şehit ve gazi sayılmaları amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifim gerekçesi ile birlikte ektedir.  Gereğini saygılarımla arz ederim. 
Suzan ŞAHİN/ Hatay Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

Genel olarak görevi hayat kurtarmak olan itfaiye ve afet acil müdahale personeli, yangınların yanında deprem, sel, trafik kazaları, deprem, göçük, patlama sonucu oluşan tahribatlar, su baskınları, intihar teşebbüsleri, zehirlenmeler, suda boğulma, metan gazı dolu kuyulardaki boğulmalar, mahsur kalan ya da sıkışan canlıların kurtarılması gibi her türlü patlama, çökme gibi olağanüstü durumlarda arama ve kurtarma faaliyetlerinde yer almakta ve büyük bir özveri ile çalışmaktadır. 

Kendi hayatlarını riske atarak hizmet veren bu meslek grubu, hak ettiği saygı ve itibarı görememektedir. Çok riskli meslek sınıflarından biri olmasına ve mesleğin tüm zorluklarına rağmen itfaiyeci ve afet acil müdahale personelinin mesleki bir sınıfi dahi bulunmamakta, bu nedenle aynı hizmet kolunda görev yapan diğer personellere göre birçok özlük hakkından yararlanamamaktadır. İtfaiye ve afet acil müdahale personelinin meslek statülerinin tanımlanması, itfaiye standartlarının oluşturulması, yangın tazminatı, yıpranma payı, görevi esnasında hayatını kaybeden, yaralanan ya da sakat kalan personelin şehit ve gazi sayılması gibi birçok sorunu bulunmaktadır. 

Bu kanun teklifi ile teknik hizmetler sınıfında değişiklik yapılarak, can kurtarmanın azmi ve şevkiyle ömrünü yaşam nöbetine adayan itfaiyeci ve afet acil müdahale personelinin meslek statüleri tanımlanarak, özlük haklarında iyileştirilmeler yapılması düzenlenmiştir. Ayrıca 305 yıllık şerefli bu personelimizin görevi esnasında hayatını kaybetmesi, yaralanması ya da sakat kalması durumunda şehit ve gazi sayılabilmeleri düzenlenerek, eşitsizliğin giderilmesi amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile İtfaiyeci ve afet acil müdahale hizmet sınıfında yer alan personelin genel idare hizmetleri sınıfına dahil edilerek özlük haklarının düzenlenmesi yönünde değişiklik yapılmıştır. 
MADDE 2- Madde ile genel idare hizmetleri sınıfına geçirilen itfaiyeci ve afet acil müdahale sinifi personelinin ek göstergeden yararlanabilmeleri amaçlanmıştır. 
MADDE 3- Madde ile Anayasa'nın eşitlik ilkesinden hareketle birlikte arama kurtarma çalışması yapan, aynı amaç uğruna ve felakette hayatını kaybeden ve kendi hayatını hiçe sayarak, başkalarının hayatı için görevi başında yaşamını yitiren itfaiyeci ve acil afet müdahale sınıfı personelinin “şehit” sayılması, yaralanması ya da sakat kalması durumunda da “gazi" sayılması yönünde düzenleme yapılmıştır. 
MADDE 4- Madde ile çok riskli meslek sınıfında yer alan itfaiyeci ve afet acil müdahale sınıfı personelinin yıpranma payı alabilmeleri düzenlenmiştir. 
MADDE 5- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 6- Yürütme maddesidir. 

BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ :

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36. Maddesinin birinci fikrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. 
“XIII -- İTFAİYE HİZMETLERİ VE AFET ACİL MÜDAHALE SINIFI 
İtfaiye hizmetleri ve afet mücadele sınıfi, yangin, trafik kazalari, deprem, göçük, patlama sonucu oluşan tahribatlar, şu baskınları gibi her türlü arama ve kurtarma gerektiren olaylarda görev yapanları kapsar." 
MADDE 2-.657 sayılı Kanunun eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "VIII. MÜLKİ İDARE AMİRLİĞİ HİZMETLERİ SINIFI” bölümünden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir. 
“IX. İtfaiyeciler ve Acil Müdahale Sınıfı 
1    3600 
2    2640 
3    1920
4    1320
5    1080
6    960 
7    600 
8    540" 
MADDE 3- 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması 
· Hakkinda Kanunun 2'inci maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir. 
"1) İtfaiye ve acil durum hizmetlerinde görev yapan, personeli;" 
MADDE 4-31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 40'inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tablonun (15) numaralı sırasında yer alan “Yangın söndürme işlerinde çalışanlar” ibaresi “Yangın söndürme ve acil müdahale işlerinde çalışanlar” şeklinde değiştirilmiştir. 
MADDE 5- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum