Kamu şefleri arasındaki maaş farkı giderilecek mi?

Kamu şefleri arasındaki maaş farkı giderilecek mi?
Kamuda şef olarak çalışanların maaş farklılıkları ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik çalışma yapılmasına ilişkin soru önergesi TBMM Başkanlığına sunuldu. Kamuda hiyerarşik sistemde önemli bir görev üstlenen şeflerin özlük haklarının yeniden düzenlenmesi konusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Aşağıdaki sorularımın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafından Anayasanın 98. ve TBMM içtüzüğünün 96. Maddelerine göre yazılı olarak yanıtlandırmasını dilerim. 15.01.2019
Necati TIĞLI /Giresun Milletvekili

Kamu görevlileri arasında var olan ücret farklarını “eşit işe eşit ücret” ilkesi doğrultusunda ortadan kaldırma amacıyla çıkarıldığı söylenen, 02.11.2011 tarihli ve 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) 2 Kasım 2012 yürürlüğe girmişti. Bu yolla ayni veya benzer kadro görevlerde bulunan personeller arasındaki ücret dengesi sağlanmaya çalışılacaktı. Söz konusu düzenlemelerde farklı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların arasındaki ücret dengesizliğinin ek ödemelerle giderilmesi öngörülmüştü. 

666 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK'ya eklenen hükümlerde eşit ise eşit ücret ilkesinin esas alındığı iddia edilse de bunun sağlandığını söylemek mümkün değildir. 

Kamuda Şef kadrolarında görev yapan yaklaşık 50 bin personelin de farklı kurumlarda aldıkları, ücret farklılıkları buna iyi bir örnek niteliğindedir. Statü ve özlük hakları açısından eşdeğer kabul edilen unvan ve meslek gruplarına göre ayrı kurumlarda uygulanan ek gösterge ve özel hizmet tazminatı oranlarında farklılık bu mağduriyetin temelini oluşturmaktadır.

Bu mağduriyetin giderilmesine yönelik, Bakanlar Kurulu Kararları ve TBMM'de Torba Kanunlarla yapılan düzenlemeler yoluyla bazi unvanlar için iyileştirmeler yapılmıştır. Fakat ikisi de 3046 Sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanuna göre yönetim kademesinde yer alan Şefler ve Şube müdürleri arasında maaş uçurumu ortaya çıkmıştır. Bir de farklı kurumlar arasında Şefler, yine farklı kurumlar arasında Şube Müdürleri arasında ortaya çıkan maaş farklılıklarının giderilmesi için Özel Hizmet Tazminatları, Ek Ödeme Oranlarının eşitlenerek eşit iş eşit ücret prensibinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. 

Buna ilişkin olarak: 
1.
Kamuda hiyerarşik sistemde önemli bir görev üstlenen şeflerin özlük haklarının yeniden düzenlenmesi konusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? 
2. Eşit İşe Eşit Ücret getirmeyi amaçladığı halde kamuda ücret adaletsizliğini gideremeyen 666 sayılı KHK'nın ruhuna ve özüne aykırı nitelikler taşıyan ve farklı kurumlarda aynı işi yapan Şefler ve aynı işi yapan Şube Müdürleri arasında oluşan derin ücret farklılıkları sizce düzeltilmeli midir? Kamuda eşit işe eşit ücret ilkesinin gerçek anlamıyla sağlanabilmesi için Özel Hizmet Tazminatlarının kurum ve unvan bazında eşitlenmesi konusunda Bakanlığınız herhangi bir çalışma yürütmekte midir? 

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
36 Yorum