Kamuda çalışan sosyologları ilgilendiren kanun teklifi TBMM'de!

Kamuda çalışan sosyologları ilgilendiren kanun teklifi TBMM'de!
2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi 19 Kasım 2019 tarihinde Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler komisyonuna havale edildi. Teklif ile; sosyologların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı tüm sosyal hizmet kuruluşlarında istihdam edilebilmeleri amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

24.05.1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifi ile gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 05./11/2019
İsmail OK/Balıkesir Milletvekili

GENEL GEREKÇE 

Sosyoloji, bireyler, gruplar ve toplumların toplumsal yaşamlarını bütün yönleriyle inceleyen temel sosyal bilimdir. Toplumsal yaşam, bireylerin sergilediği her türlü amaçlı eylem ve diğer birey ve gruplarla kurdukları ilişkileri kapsar. Bu eylem ve ilişkilerin geçmişten bugüne, bir grup veya toplumdan diğerine almış olduğu biçimlerin, geçirmiş oldukları değişim ve dönüşümlerin anlaşılması ve açıklanması; bireyler, toplumsal kategoriler, gruplar ve genelde toplumlar açısından doğurduğu sonuçların yorumlanması ve eleştirilmesi sosyolojik çabanın merkezinde yer alır. 

Toplumun ve dolayısıyla Sosyoloji Biliminin yapıtaşı olan Aile kavramı ve bu kavramı çevreleyen sosyal, kültürel, ekonomik vb. etmenleri bilimsel çerçevede değerlendirebilecek ve çözüm önerileri sunabilecek olan meslek grubu Sosyologlardır. Toplumu yakından ilgilendiren ve kişilerin yaşamına ket vuran sorunlar ancak saha çalışmaları uygulanarak çözümlenebilir. 
Toplumun gelişimini engelleyen sosyal problemleri tespit edip çözüme yönelik çıkarımlar yapan, böylece ülkenin kalkınmasına ve yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunan sosyologların kamuda istihdamı, özlük hakları, ve mesleki itibarlarının önemi bu nedenle yadsınamaz. 

Ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı sosyal hizmetler kuruluşlarında sosyologların istihdam edilmiyor olması insan ve toplum arasındaki ilişkilerin düzelmesi açısından büyük bir eksikliğe neden olmaktadır. Toplum biliminin adını taşıyan sosyolojinin dolayısıyla sosyologların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı tüm sosyal hizmet kuruluşlarında istihdam edilmeleri gerekmektedir. 

Bu nedenle hazırlanan kanun teklifi ile sosyal hizmet kuruluşlarında yönetmelikle düzenlenmiş meslek personeli tanımı kanununa eklenerek güçlendirilmiş ve kuruluşlarda sosyolog istihdamı da zorunlu hale getirilmiştir. 

2828 SAYILI SOSYAL HİZMETLER KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 24.05.1983 tarihli 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun 3 üncü maddesine 
aşağıdaki ek fikra eklenmiştir. 
“h) Meslek personeli: Aldığı lisan eğitimi ile psikolog, psikolojik danışman, çocuk gelişimi, fizyoterapist, sosyolog, tabip, diyetisyen ve hemşiresi," MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.. MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum