Kiralık araçlı, malzemeli, cihazlı hizmet alımı ihalelerinde çalışan işçiler yüzde 70 barajına takılarak kadro alamadı (Kökten çözüm mümkün)

Kiralık araçlı, malzemeli, cihazlı hizmet alımı ihalelerinde çalışan işçiler yüzde 70 barajına takılarak kadro alamadı (Kökten çözüm mümkün)
696 sayılı KHK ile kadroya geçiş için 'personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı' şartı aranarak ve bu şarta bağlı 'yaklaşık maliyetin en az yüzde %70’inin işçilik maliyetinden oluşması' şartı dolayısıyla araçlı, malzemeli ve cihazlı hizmet alımı ihalelerinde çalışan işçiler kadro alamadı.

696 sayılı KHK ile kadroya geçiş için 'personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı' şartı aranarak ve bu şarta bağlı 'yaklaşık maliyetin en az yüzde %70’inin işçilik maliyetinden oluşması' şartı dolayısıyla araçlı, malzemeli ve cihazlı hizmet alımı ihalelerinde çalışan işçiler kadro alamadı.

4 farklı ihale türü var! 1. Mal ihalesi, 2. Yapım işi ihalesi (anahtar teslim ihale), 3. Danışmanlık ihalesi, 4. Hizmet alımı ihalesi.

696 sayılı KHK ile ilk üç ihale türünde çalıştırılan işçiler kapsam dışı bırakıldı. Bu işçiler kadroya alınmadı ve taşeron işçi olarak çalışmaya devam ediyor. 696 sayılı KHK, sadece hizmet alımı ihalelerinde çalıştırılan taşeron işçileri kapsıyor. Ancak burada da, “personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesi” koşulu getirildi. Yani ihalenin, “hizmet alımı ihalesi” olması yetmiyor, ayrıca personel çalıştırılmasına dayanması gerekiyor.

YÜZDE %70 BARAJI; 696sayılı KHK'ya göre bir hizmet alımı ihalesinin personel çalıştırılmasına dayalı olması için, “yaklaşık maliyetin en az yüzde %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa aynı yemek ve yol giderleri dâhil işçilik giderlerin den oluşması” gerekiyor. Yani yaklaşık maliyet içinde işçilik maliyeti ve giderlerinin payı yüzde %70’in altında ise bu hizmet alımı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sayılmıyor. Bu hizmet alımı kapsamında çalıştırılan işçiler dışarda kaldı ve kadro hakkından yararlanamadı.

ARAÇLI, MALZEMELİ VE CİHAZLI İHALELER!; Yüzde %70 barajına takılan işçiler; Araçlı, malzemeli ve cihazlı ihalelerde çalıştırılan işçiler. Daha açık örneklerle izah edelim!;

Araçlı şoför (kiralık şoför) çalıştırma hizmet alımı ihalesi, hem aracın temin ve akaryakıt giderlerini hem de şoförlerin işçilik maliyetlerini kapsıyor.

Malzemeli yemek hizmet alımı ihaleleri, hem kullanılacak yemek malzemelerini hem yemeği hazırlayan işçilerin işçilik maliyetlerini kapsıyor.

Tomografi cihazı hizmet alımı ihalesi, hem cihazın temin (kiralama) giderini hem de bu tomografi cihazını kullanacak teknisyenin işçilik maliyetlerini kapsıyor.

Bir başka deyişle bu ihaleleri alan şirketler; hem kullanılacak aracı, malzemeyi ya da cihazı temin ediyor, hem de işçi çalıştırıyor. Hal böyle olunca farklı maliyet kalemleri ortaya çıkıyor. 

Birinci Kalem; Araç, malzeme ya da cihazın (temin) maliyeti.

İkinci Kalem; Çalıştırılacak işçilerin asgari işçilik maliyeti.

Yüzde %70 şartı nedeniyle araçlı, cihazlı ve malzemeli ihalelerde çalıştırılan, ihalesinde işçilik giderinin yanı sıra araç, cihaz ya da malzeme gideri olan çok sayıda işçi, kamuya geçiş hakkından yararlanamamıştır.

ÖRNEĞİN, Araç kiralama ve şoförlük hizmet alımı kapsamında çalıştırılan binlerce taşeron şoför Yemek malzemelerinin de dâhil edildiği ihaleler kapsamında çalıştırılan binlerce yemekhane işçisi, Görüntüleme vb. sağlık cihazlarının da ihaleye dâhil edildiği işlerde çalışan çok sayıda sağlık teknisyeni, Temizlik malzemelerinin adeti, fiyatı yükseltildiği için tüm bu işçiler kamuya geçirilmemiştir ve bu işçilerin büyük çoğunluğu taşeron şirketlerde çalışmaya devam etmektedir.

KÖKTEN ÇÖZÜM_MÜMKÜN!
Araçlı, malzemeli ve cihazlı ihalelerde çalışan ancak yüzde %70 barajına takılan işçiler için esasında sorunun çözümü çok basit. “Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı” şartı kaldırılırsa bu sorun da kendiliğinden çözülmüş olacaktır. 

HATIRLATMA! 9 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Başbakanlıkta görev yapmakta olan 113 taşeron şoför için yeni düzenleme yapıldı. Fakat Başbakanlıktaki taşeron şoförler gibi bazı taşeron işçiler yüzde %70 işçilik maliyetinden dolayı kadro alamamıştı.

24 Aralık’ta yürürlüğe giren kanunda yer alan “…yaklaşık maliyetinin en az yüzde %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ve varsa aynı yol ve yemek giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu…” cümle gereği 113 şoför kadro alamamıştı.

703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 113 taşeron şoför için özel bir düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemede 113 şoförün sürekli işçi kadrolarına geçirilmiş sayılacağı ve kamu kurum ve kuruluşlarına bir ay içinde atanacağı düzenlemesi yapıldı! 113 ŞOFÖR MESLEKTAŞLARIMIZA KADRO VERİLDİ! HAYIRLI OLSUN. SAYGILARIMIZLA 

Levent Baş/ Kamubiz.com ÖZEL

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum