Maliye'de kurum içi uzmanlık sınav bekleyenlerin umudu 2018'e kaldı

Maliye'de kurum içi uzmanlık sınav bekleyenlerin umudu 2018'e kaldı
Gelir Uzmanlığı ve Defterdarlık Uzmanlığı özel sınavı açılmasını bekleyen Maliye Bakanlığı personeli, 2017 yılı için umudunu yitirdi.

Gelir Uzmanlığı ve Defterdarlık Uzmanlığı özel sınavı açılmasını bekleyen Maliye Bakanlığı personeli, 2017 yılı için umudunu yitirdi.

5 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan 7061 sayılı “Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da Maliye Bakanlığı personeline ilişkin bazı düzenlemeler de yer almasına rağmen, Gelir Uzmanlığı ve Defterdarlık Uzmanlığı özel sınavı bekleyen Maliye personeline ilişkin herhangi bir hüküm yer almadı. Bu durum, personelin sınav beklentisini önümüzdeki yıla bıraktı.

Özel sınava ilişkin kanun tasarısı

Gelir Uzmanı ve Defterdarlık Uzmanı kadrolarına ilgili kurumların personeli arasından atama yapmak amacıyla özel sınav açılması yasal düzenlemelerle sağlanıyor.

Bu çerçevede, Maliye Bakanı Naci AĞBAL’da geçtiğimiz Nisan ayının ilk günlerinde twitter üzerinden açıklama yaparak, Maliye Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında görev yapan personel için kurum içi uzmanlık sınavı açılması amacıyla hazırlanan kanun tasarısı taslağının Başbakanlığa gönderildiğini ifade etmişti. Bu açıklama ise Maliye Bakanlığı personelini heyecanlandırmıştı.

Maliye Bakanının açıklamasından; açılması düşünülen kurum içi sınavın yapılacağı tarih itibariyle kurumunda en az 3 yıllık görev süresi bulunan personelin bu sınava girebileceği ve sınavda başarılı olan Bakanlık personelinin Defterdarlık Uzmanı kadrolarına, Gelir İdaresi Başkanlığı personelinin ise Gelir Uzmanı kadrolarına atanacağı anlaşılmıştı.

Ancak, gelinen aşamada bugüne kadar konuya ilişkin yasal bir düzenleme çıkmadı.

Daha önce yapılan kurum içi uzmanlık sınavlara ilişkin bazı bilgiler

Maliye Bakanlığında daha önce  (ikisi 2010 yılında olmak üzere) toplam 5 defa kurum içi uzmanlık sınavı açılmış ve Gelir İdaresi Başkanlığı personeline yönelik olarak yapılan bu sınavlar neticesinde, Kurumda çeşitli unvanlarda görev yapan toplam 15.620 kişinin Gelir Uzmanı kadrolarına atanması sağlanmıştı.

5345 ve 6111 sayılı Kanunlarda yer alan düzenlemeler kapsamında açılan kurum içi Gelir Uzmanlığı Özel Sınavlarına toplam 29.464 personel başvurmuş ve bunların toplam 15.620’si Gelir Uzmanı kadrosuna atanmıştı.

Yeniden sınav açılması

Kurum içi gelir uzmanlığı özel sınavı açılmasına imkan veren 5345 ve 6111 sayılı Kanunların ilgili hükümlerinin geçerlilik süresi dolduğundan, yeniden benzer bir sınavın açılabilmesi ancak bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılması halinde mümkün olabilecek.

Ancak, TBMM’nin gündeminde olan kanun tasarlarında konuya ilişkin düzenleme içeren herhangi bir tasarının olmaması, Meclis Genel Kurulunun 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısını görüşecek olması nedeniyle, Maliye Bakanlığı personeli için özel sınav açılmasına imkan verecek bir düzenlemenin 2017 yılı içerisinde çıkmayacağı değerlendirilmektedir.

Öte yandan, Gelir Uzmanı ve Defterdarlık Uzmanı kadroları için özel sınav açılmasına imkan verecek bir yasal düzenlemenin yapılması durumunda, bu kanunun yürürlük tarihine ve içereceği hükümlere göre kurum içi uzmanlık (gelir uzmanı ve defterdarlık uzmanı) sınavı şekillenmiş olacaktır.

memurunyeri

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.