Memur mesai saatlerinde çorap giymezse ne olur?

Memur mesai saatlerinde çorap giymezse ne olur?
Kamu personeli görev başında iken çorap giymezse hangi ceza verilir? Memurun çorapsız ayakkabı giymesi suç mu? Kılık kıyafet yönetmeliğine göre hangi ceza uygulanır?

Kamu personeli görev başında iken çorap giymezse hangi ceza verilir? Memurun çorapsız ayakkabı giymesi suç mu? Kılık kıyafet yönetmeliğine göre hangi ceza uygulanır?

Devlet memurlarının çalışma ortamlarında kılık ve kıyafetlerinin nasıl olacağı hususu Yönetmelikle düzenlenmiş olmakla birlikte, bazı memurların bu kurallara uymadığı da görülebilmektedir.

Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan “Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Ve Kıyafetine Dair Yönetmelik”, Devlet memurlarının görevleri başındaki kılık/kıyafetlerinin nasıl olması gerektiğini belirlerken, mevzuatta öngörülen kılık ve kıyafet kurallarına uymayan memurlar hakkında uygulanacak yaptırımlara ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer verilmiştir.

Yönetmeliğe göre memurların kıyafeti

a-Kadınların kıyafetinin nasıl olacağına ilişkin belirlemeler şöyle:

-Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez.

-Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz.

-Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.

b-Erkek memurların kıyafetinin nasıl olacağına ilişkin belirlemelerden bazıları şöyle:

-Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşmamaları gerekir.

-Elbiseleri temiz, düzgün, ütülü ve sade olmalı.

-Ayakkabıları kapalı, temiz ve boyalı olmalı. (sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez)

-Bina içinde ve görev mahallinde başı daima açık olmalı.

-Kravat takmaları, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giymemesi gerekir.

Öte yandan, yaz kıyafeti uygulaması kapsamında 15 Mayıs-15 Eylül tarihleri arasında sadece; makam odalarına giriş ve çıkışlar da dahil olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personelin ceket giyme ve kravat takma zorunluluğunun Başbakanlık genelgeleri ile kaldırılması yoluna gidilmektedir.

Çorapsız memur

Yönetmeliğe göre, erkek memurun bina içinde çorapsız dolaşmaması gerekir. Bu konuda kadın memurlara ilişkin herhangi bir yasaklama getirilmemiştir.

Bu nedenle, bina içerisinde çorapsız dolaşan erkek memur, belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmış olacağından, hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri gereğince UYARMA cezası verilmesi ve bu durumun tekrar etmesi durumunda ise hakkında KINAMA cezası uygulanması gerekecektir.
memurunyeri

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum