Memurlara doğum ve ölüm yardımı Temmuz 2020'de ne kadar ödenecek?

Memurlara doğum ve ölüm yardımı Temmuz 2020'de ne kadar ödenecek?
2020 yılı ikinci yarısı memurlara ödenecek güncel ölüm ve doğum yardımı miktarı belli oldu. Devlet memurlarının 2020 Temmuz ayında doğum ve ölüm yardımı kaç lira arttı? Temmuz 2020 tarihi itibariyle memur maaşlarına Temmuz ayında uygulanacak olan zam miktarı kesinleşti. Buna göre, enflasyon farkıyla birlikte, Temmuz 2020'de ölüm ve doğum yardımına ne kadar zam uygulanacak?

Devlet memurlarına; çocuğunun olması halinde doğum yardımı, eş ve çocuklarının ölümü halinde ise ölüm yardımı yapılmakta, ayrıca memurun ölümü halinde ise önceden belirlenen kişiye veya aile fertlerine ölüm yardımı yapılmaktadır.

YILIN İKİNCİ YARISINDA DOĞUM VE ÖLÜM YARDIMI MİKTARI NE KADAR OLACAK?

Ölüm yardımının miktarı memur maaş katsayısındaki artışa bağlı olarak artarken, doğum yardımının miktarı ise doğum sayısına göre değişiklik göstermektedir. Bu itibarla, 1 Temmuz 2020 tarihinden geçerli olarak memur maaş katsayısının artacak olması nedeniyle yılın ikinci yarısında ölüm yardımının miktarı da artacak,  ancak doğum yardımının miktarı değişmeyecek.

Memurların doğum yardımı

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda 15 Mayıs 2015 tarihinden önce yer alan hükümlere göre, memura çocuğu olduğunda 2500 gösterge rakamının aylık katsayısıyla çarpımı tutarında doğum yardımı ödeniyordu.

Yapılan değişiklikle, 657 sayılı Kanunun doğum yardımına ilişkin düzenlemesi kaldırıldı ve memurlara da sabit tutarlarda (doğum sayısına göre miktarı değişen) doğum yardımı ödenmesi uygulamasına geçilmişti.

Ancak, 2015 yılında belirlenen ve bugüne kadar hiç değişmeyen doğum yardımı miktarının artırılması; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının ortak kararı ile mümkün olabiliyor.

Buna göre, 2020 yılında çocuğu olan memura (çocuğun canlı doğması şartıyla); birinci çocuk için net 300 TL, ikinci çocuk için net 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için net 600 TL doğum yardımı yapılıyor. Bu tutarlar yılın ikinci yarısında da (yeni bir belirleme yapılmaması halinde) aynı olacak.

Memurların ölüm yardımı

Devlet memurunun;

*Memur olmayan eşinin ölümü halinde, kendisine en yüksek Devlet memuru aylığı tutarında ölüm yardımı yapılır.

*Aile yardımı ödeneğine müstahak çocuğunun (üvey çocuklar dahil) ölümü halinde, kendisine en yüksek Devlet memuru aylığı tutarında ölüm yardımı yapılır. Ölüm yardımının yapılmasında, çocuk sayısı bakımından herhangi bir sınırlama söz konusu değildir.

*Kendisinin ölümü halinde, sağlığında kurumuna bildirmiş olduğu kişiye; kimseyi bildirmemiş ise eşine ve çocuklarına; bunlar yoksa anne ve babasına; bunlar da yoksa kardeşlerine en yüksek Devlet memuru aylığının iki katı tutarında ölüm yardımı yapılır.

Buna çerçevede, memur maaş katsayısının 1 Temmuz 2020 tarihinden geçerli olarak %4 ve yılın ilk 6 ayına ilişkin enflasyon artış oranının %4’ten fazla olan kısmı kadar artacak olması ve yılın ilk 5 ayındaki enflasyon artışının %4,57 oranında gerçekleşmiş olması karşısında, 2020 yılı ilk yarısının enflasyon artış oranının %5 olacağını varsaydığımızda, bu dönemde;

-Eşinin ölümü halinde, memura “1.457 TL” ölüm yardımı yapılacak.

-Çocuğunun (üvey çocuk dahil) ölümü halinde, memura “1.457 TL” ölüm yardımı yapılacak.

-Memurun ölümü halinde, ölüm yardımının ödenebileceği kişilere “2.914 TL” ölüm yardımı yapılacak.
memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.