Memurlara lojman satışında yeni düzenleme!

Memurlara lojman satışında yeni düzenleme!
Ucuz ev almak isteyen ve lojmanda oturan memurlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, lojman satışlarını düzenleyen 385 nolu Milli Emlak Genel Tebliğinde değişiklik yaptı. Yeni düzenleme ile lojmanın sahibi olan kamu kurumunun talebinin olması gerektiği yönündeki şartı kaldırdı.

Önceki düzenlemede, lojmanların, illerde çevre ve şehircilik il müdürlüğünü, ilçelerde ise milli emlak müdürlüğü veya milli emlak şefliği tarafından satılabilmesi için, lojmanın mülkiyetinde olduğu kamu kurumunun talepte bulunması gerekiyordu.

Ancak, kamu kurumları talepte bulunmadığı için, lojman satışları pek yapılamadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bunun üzerine, kurumların talepte bulunmasını öngören şartı kaldırdı.

Yeni düzenlemeye göre, üstünde kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulan konutlar satılabilecektir. Ayrıca yeni bir düzenleme olarak da, üzerinde kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmamış kamu konutu bulunan taşınmazlar da üzerindeki yapılarla birlikte bir bütün olarak satışa konu edilebilecek.

İŞTE YENİ DÜZENLEME

MADDE 2 - Aynı Tebliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 4 - (1) Kurumların mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan görev, sıra ve hizmet tahsisli kamu konutlarından kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulanlar satışa konu edilebilir.

(2) Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulması mümkün bulunan kamu konutları kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulduktan sonra satışa konu edilebilir.

(3) Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulan kamu konutları bağımsız bölümler halinde satışa konu edilir. Üzerinde kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmamış kamu konutu bulunan taşınmazlar ise üzerindeki yapılarla birlikte bir bütün olarak satışa konu edilebilir."

ESKİ DÜZENLEME

Satışa konu edilebilecek kamu konutları

MADDE 4 - (1) Kurumların mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan görev, sıra ve hizmet tahsisli olan kamu konutları Kurumların talebi üzerine satışa konu edilebilir. Öncelikli alım hakkı sahibi olan personelinin satın alma talebinin bulunduğu kat mülkiyeti kurulan kamu konutlarının satışına öncelik verilir.

(2) Kat mülkiyeti kurulması mümkün bulunan kamu konutları kat mülkiyeti tesis edildikten sonra satışa konu edilir.
memurlar.net

Oturduğu kamu konutunu satın almak isteyene taksit imkanı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan yeni düzenlemeyle, oturduğu kamu konutunu satın almak isteyen memurlara yönelik satış koşullarına iyileştirmeler getirildi. Buna göre, memurlara ikamet ettiği kamu konutunu satın almak istemesi halinde 5, 7 ve 10 yıl süreli ödeme imkanı verilecek.

Buna göre, kat mülkiyetli kamu konutlarının yanı sıra kat irtifakı kurulan konutlar bağımsız bölümler halinde satışa sunulacak.

Memurlara ikamet ettiği kamu konutunu satın almak istemesi halinde 5, 7 ve 10 yıl süreli ödeme imkanı verilecek.

- Kamu konutları satış ihalesine çıkarılacak

Kamu konutları, satış ihalesine çıkarılacak, ihalede verilen en yüksek bedel ve ödeme koşulları, içinde oturan memura tebligatla bildirilecek.

Memur, konutu satın almak istediğini İdare'ye bildirecek ve ihale bedelini 5 yılda ödemek istemesi halinde, yüzde 20'si peşin kalan tutarı 60 ay, 7 yılda ödemek istemesi halinde yüzde 25'i peşin kalan tutarı 84 ay, 10 yılda ödemek istemesi halinde ise yüzde 30'u peşin kalan tutarı 120 ay olmak üzere TÜFE oranında artışlarla taksitli ödeme yapabilecek.

TÜFE en fazla yüzde 12 olarak hesaplanacak.

Ayrıca peşin satın alma tercihinin kullanılması halinde memura ihale bedeli üzerinden yüzde 10 indirim uygulanacak.

- İlk etapta 5 bin konutun satış ihalesi yapılacak

Memurun oturduğu konutu satın almak istememesi halinde kamu konutu, ihalede en yüksek teklifi veren istekliye, peşin veya yüzde 25'i peşin olmak üzere 2 yıla kadar taksitle satılacak.

Bu kapsamda, yaklaşık 33 bin kamu konutunun kat mülkiyeti veya irtifakı kurulmasına ilişkin çalışmalar başlatıldı. İlk etapta kat mülkiyeti ve kat irtifakı bulunan 5 bin konutun satış ihalesi yapılacak.

Ayrıca tebliğde yapılan değişiklikle, 17 Nisan 2018 tarihli tebliğin 3'üncü maddesinde yer alan "Maliye Bakanlığını" ibaresi "Çevre ve Şehircilik Bakanlığını" şeklinde, 16'ncı maddesinde yer alan "Maliye Bakanı" ibaresi "Çevre ve Şehircilik Bakanı" şeklinde değiştirildi.
 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum