Memurların Mehil Müddeti Ne Zaman Başlar? Soru-Cevap

Memurların Mehil Müddeti Ne Zaman Başlar? Soru-Cevap
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan devlet memurların mehil müddeti (süresi) ne zaman başlar? Tayini çıkan kamu personeli yeni görev yerine ne zaman başlamalıdır? Atama kararnamesi ve personel nakil bildirimindeki tarihlerden hangisi dikkate alınmalıdır?

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan devlet memurların mehil müddeti (süresi) ne zaman başlar?  Tayini çıkan kamu personeli yeni görev yerine ne zaman başlamalıdır? Atama kararnamesi ve personel nakil bildirimindeki tarihlerden hangisi dikkate alınmalıdır?

SORU :

İyi günler sayın editör, bir kamu kurumunda memur olarak çalışmaktayım. İl dışına tayinimin çıkması nedeni ile 15 günlük mehil müddeti hakkımı kullanmak istiyorum. Ancak bu sürenin nezaman başlayacağı konusunda kararsız kaldım. Personel nakil bildiriminde 2 farklı tarih dikkatimi çekti. Atama kararnamesi tarafıma 21 temmuzda tebliğ edildiği için, tebliğ tarihi 21 temmuz yazarken eski memuriyetinden ayrılış tarihi (ilişik kestiğim tarih) ise 28 temmuz yazıyor.

Hangi tarihten itibaren mehil iznimi kullanmam gerektiği konusunda net bir bilgiye ulaşamadım? Mağduriyet yaşamamam için beni bu konuda aydınlatırsanız memnun olcağım, iyi çalışmalar.

CEVAP:

Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan devlet memurlarının veya ilk defa ya da yeniden değiştirme suretiyle devlet memurluğuna atananların, belli bir süre içerisinde görevlerine başlamaları zorunludur.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62. maddesine göre;

İlk defa veya yeniden ya da yer değiştirme suretiyle (naklen) atamalarda;

1- Aynı yerdeki bir göreve atananlar, atama emrinin kendilerine tebliğ gününü izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.

2- Başka yerdeki bir göreve atananlar, atama emrinin kendilerine tebliğ gününü izleyen 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.

Yukarıda belirtilen mehil müddeti;

a) Kanuni izinlerini kullanırken veya geçici bir görev yürütürken başka bir göreve atanan memurlar için, iznin veya geçici görevin bitimi tarihinde başlar.

b) Hesaplarını yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için, devrin sona ermesi tarihinde başlar.

c) Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak bildirilen memurlar için, yerlerine atanan memurların geldiği veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumları tarafından tebliğ edildiği tarihten başlar

d) Memurun izinli veya raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber, mehil müddeti izin ve raporun bitimi tarihinde başlar.

Yukarıdaki bilgiler ışığında, okuyucumuzun sorusundaki mehil müddetinin, atama kararnamesinin kendisine tebliğ edildiği (21 temmuz) tarihte başladığı kanaatindeyiz. Her ne kadar mehil müddeti ile ilgili olarak, uygulamada zaman zaman memurların ilişik kestikleri tarihleri (eski memuriyetinden ayrılış tarihini) dikkate aldıkları görülsede, bunun yanlış olduğu, mehil müddetinin atama kararnamelerinin  (emrinin) tebliğ edildiği tarihte başlaması gerektiği düşüncesindeyiz. Dolayısıyla kurum amirleri bu konuda hazırlıklı olmalı ve memurların ayrılma işlemlerini, tebliğ öncesinde başlatmaları gerekmektedir.

Kamubiz.com Özel Haber

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum