Memurunyeri.com haberi- 2019 yılı Ocak ve Haziran aylarında toplu sözleşme ikramiyesi ne kadar?

Memurunyeri.com haberi- 2019 yılı Ocak ve Haziran aylarında toplu sözleşme ikramiyesi ne kadar?
memurunyeri haber-2019'da Toplu Sözleşme İkramiyesi, sendika aidat kesintisini karşılıyor mu? Sendika üyesi olmanın memur maaşına etkisi nasıl? 2019 yılının ilk altı aylık döneminde toplu sözleşme ikramiyesinin miktarı ile sendika aidatı kesintisinin miktarının karşılaştırması haberimizde.. İşte 2019 Ocak ve Haziran aylarında ikramiye miktarı..

memurunyeri haberi- Kamu görevlilerinden sendika üyesi olanlara her üç ayda bir ödenen Toplu Sözleşme İkramiyesinin miktarı arttı.2019 yılının Ocak ve Nisan aylarında ödenecek olan “toplu sözleşme ikramiyesi”nin miktarı ne kadar olacak. 

MEMURUN SENDİKA ÜYESİ OLMASININ AYLIK MAAŞINA ETKİSİ NE KADAR OLDU?

Sendika üyesi Devlet memurlarının ortalama aylık net maaş miktarı, her ay yapılan “üyelik ödentisi” kesintisi ve her üç ayda bir yapılan “toplu sözleşme ikramiyesi” ödemesi nedeniyle, sendika üyesi olmayan emsallerinin maaşından farklı olmaktadır.

Her ay maaştan kesilen üyelik ödentisinin 3 aylık toplam net miktarı, aynı dönemde ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin net miktarından az olduğunda, sendika üyesi memurun aylık geliri sendika üyesi olmayana göre daha fazla olmaktadır.

Toplu sözleşme ikramiyesinin miktarı

Kamu görevlileri sendikalarına üye olup üyelik ödentisi ödeyen Devlet memurlarına, her üç ayda bir toplu sözleşme ikramiyesi ödeniyor.

Her 3 ayda bir ödenen bu ikramiyenin net miktarı, 750 gösterge rakamı ile aylık katsayısının (içinde bulunulan dönemde geçerli olan) çarpımı ile bulunan tutardan damga vergisi kesintisi yapılarak hesaplanıyor.

Bu nedenle, 2019 yılının ilk yarısında geçerli olan aylık katsayısına göre, Ocak ayında ödenen ve Nisan ayında da ödenecek olan toplu sözleşme ikramiyesinin miktarı (her defasında) net 97,20 TL olmaktadır.

3 ay için ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin, 2019 yılının ilk yarısında her bir aya isabet eden miktarı ise net “32,40 TL”dir.

Sendika aidatı kesintisinin miktarı

Sendika üyesi olan memurları aylık maaşından, üyesi oldukları sendikalara ödenmek üzere her ay sendika aidatı kesintisi yapılmaktadır.

Memurun maaşından her ay ne kadar sendika aidatı kesileceği, üyesi olunan sendikanın tüzüğündeki belirlemeye göre olurken, kesilecek aidat tutarı; 15/1’den aylık alan Devlet memurunun damga vergisine tâbi brüt ücretinin binde dördünden (%0,4) az ve otuzda birinden (1/30) çok olamamaktadır.

Bu itibarla, sendika üyelik aidatının miktarı, ilgili memurun maaş miktarına ve üyesi olunan sendika tüzüğündeki belirlemelere göre farklılık göstermektedir.

2019 yılının ilk altı aylık döneminde en düşük “14,18 TL” ve en yüksek “118,15 TL” brüt tutarda olabilen sendika aidatı, gelir vergisine esas matrahtan indiriliyor olmasından dolayı, %15 gelir vergisi dilimindeki memurun aylık net maaşında “12,05 TL ila 100,43 TL” aralığında azalmaya sebep olmaktadır. (bulunulan gelir vergisi dilimi, ilgili memurun maaş tutarı, engelli indirimi tutarı ve AGİ miktarına bağlı olarak sendika aidatının net maaşa etkisi farklılık gösterebilir).

Sendika üyesi olmanın memurun maaşına etkisi

2019 yılının ilk yarısına ilişkin belirlemeler çerçevesinde (ilgili memurun %15’lik gelir vergisi diliminde olduğu varsayılarak) memurunyeri.com olarak konuyu değerlendirdiğimizde;

**Toplu sözleşme ikramiyesinin Ocak ayında ödenen ve Nisan ayında ödenecek olan 3’er aylık net tutarlarının 97,20 TL olacağı, her bir aya isabet eden kısmının ise net “32,40 TL” olacağı,

**Maaştan kesilen sendika aidatının aylık net tutarının, “12,05 TL ila 100,43 TL” aralığında olacağı,

**Sendika aidatı tutarının net 32,40 TL’den az olması halinde, sendika üyesi olmaktan dolayı memurun aylık net kazancının aradaki fark kadar artmış olacağı,

**Sendika aidatı tutarının net 32,40 TL’den fazla olduğu durumlarda ise, sendika üyesi olmaktan dolayı memurun aylık net kazancının aradaki fark kadar azalmış olacağı,

görülmektedir.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum