Mevsimlik işçiler kıdem tazminatı alabilir mi?

Mevsimlik işçiler kıdem tazminatı alabilir mi?
Mevsimlik işçi iki yıl çalışsa, işverenin peş peşe sezonluk sözleşme yapması halinde de işçinin ihbar ve kıdem tazminatı hakkı doğuyor. İşveren, tek sezonluk sözleşme imzaladığı işçiyi iki sezon üst üste çalıştırırsa, bir sonraki sezonda işe almadığında ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda.

Her yıl belli dönemlerde mevsimlik olarak görev alan işçiler kıdem tazminatı hakkına sahip olmak istiyor. Mevsimlik işçiler her yıl belirli bölgelerde yoğunlaşıyor. Sezonun sona ermesiyle mevsimlik işçiler evlerinin yolunu tutuyor. Mevsimlik işçilerin de kıdem tazminatı hakkı var. Ancak mevsimlik işçilerin kıdem tazminatı alabilmeleri için sözleşmelerinde bazı maddelere dikkat etmesi gerekiyor. İşte mevsimlik işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için dikkat etmesi gerekenler. İşte detaylar.

Sözleşme belirsiz süreli de olsa işveren ilk sezonun sonunda ertesi yıl çalıştırmayacağını bildirdiğinde de ihbar ve kıdem tazminatı yükümlülüğü doğmaz. Buna karşılık, sezon sonunda herhangi bir bildirimde bulunmayıp, ikinci sezon başında işçinin işe çağrılmaması halinde işveren iş akdini feshetmiş sayılıyor. Bu durumda işverenin ihbar ve kıdem tazminatı yükümlülüğü doğuyor. Ancak, işveren yeni sezonda çalıştırmak istediği halde işçi gelmezse ihbar ve kıdem tazminatı alamaz.

Mevsimlik işçi iki yıl çalışsa, işverenin peş peşe sezonluk sözleşme yapması halinde de işçinin ihbar ve kıdem tazminatı hakkı doğuyor. İşveren, tek sezonluk sözleşme imzaladığı işçiyi iki sezon üst üste çalıştırırsa, bir sonraki sezonda işe almadığında ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda. Saygılarımla

Levent Baş/ Kamubiz.com ÖZEL

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.