MHP'den uzman çavuş ve uzman erbaşa kadro ve 3600 ek gösterge açıklaması

MHP'den uzman çavuş ve uzman erbaşa kadro ve 3600 ek gösterge açıklaması
MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay Meclis Genel Kurulunda bugün görüşülmekte olan Askeralma Kanunu Teklifi üzerinde yaptığı konuşmasında uzman çavuş ve uzman erbaşların sorunları, kadro ve 3600 ek gösterge talebine değindi. İşte MHP'li vekilin sözleşmeli erbaş ve uzman çavuşlarına ilişkin konuşmasının tamamı.

MHP GRUBU ADINA SERMET ATAY (Gaziantep) - Profesyonel askerlik sistemine geçildiğinde ordumuzun belkemiği olan uzman er ve erbaşlardan oluştuğu aşikârdır. Hâl böyleyken uzman er ve erbaşlarımızla ilgili sosyal hak ve terfi işlemlerinde de gerekli yasal düzenlemelerin yapılması da bir gerekliliktir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin daha profesyonel olarak görev yapması için hazırlanan kanun teklifi içerisinde uzman çavuşlarla ilgili, alakalı bir madde bulunmamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin en fazla şehit, gazi vermiş personelleri olan uzman erbaşlar otuz üç yıldır sözleşmeyle görev yapmaktadır. Artan kadro ihtiyacına göre her yıl yaklaşık 60 bin uzman çavuş alımı gerçekleşmekte, bu personellerden yıl sonu itibarıyla sözleşme yüzünden 10-15 bin uzman çavuş mesleği bırakmak zorunda kalmaktadır. Bu durum devletin küçümsenmeyecek bir mali kaybı anlamına gelmektedir. Yıllarca eğitim verilerek, maddiyat harcanarak belli düzeye gelmiş tecrübeli personel, mesleki güvencesinin olmaması, belli bir statü ve haklarının bulunmaması, aile birliğini sağlayamama endişesi üzerine mesleği bırakmak zorunda kalmakta, sivil hayatta başka mesleklere yönelmektedir. Örnek vermek gerekirse, keskin nişancı olarak alımı yapılan uzman erbaşlara yıllarca eğitim verilmekte, çok çetin hava ve arazi şartlarında binlerce mermi sarf ettirilerek mesleğinde tecrübe kazandırılmaktadır. Fakat binbir zahmet ve emekle yetiştirilmiş böylesi bir personel, mesleki güvencesinin olmaması, aile bütünlüğünün bulunmaması, statü haklarının yetersiz olduğu düşünülerek mesleğinden ayrılmakta, aynı seviyede yeni bir personel yetiştirmek için başa dönülmektedir. Hâlihazırda tüm personel için hazırlanmış 926 sayılı Personel Kanunu bulunmaktadır. Uzman çavuşların TSK personeli olması sebebiyle 926 sayılı Personel Kanunu içerisinde yer alması, kadro görevlerinin belirlenmesi, 926 sayılı Personel Kanunu’nda yapılmış olan yönetmeliklerin içerisine uzman çavuşların alınması sorunu kökten çözecektir. Bu kapsamda, defaatle belirtildiği üzere, uzman çavuşlara kadro verilmesinin devlete hiçbir maddi yükü bulunmamakla beraber bilakis bu durumun mali yönden devlet bütçesine faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Orduevleri, orduya ait sosyal tesislerdir, ordu mensuplarının ailelerinin faydalanması için oluşturulmuştur. Ancak uzman erbaşlar söz konusu tesislerden faydalanamamakta, bu tesislerin sadece emniyetini sağlamaktadır. Orduya hizmet eden, en fazla şehit veren uzman er ve erbaşların faydalanması için onlara sosyal tesis yapılması veya mevcut sosyal tesislerden kurallar dâhilinde faydalandırılması yönünde gerekli düzenlemelerin yapılması hakkaniyetli olacaktır. Uzman çavuşlar ordumuzun terörle mücadelesinde belkemiğidir. Subay, astsubay gibi ilk nasıp istihkakı olan silahın uzman çavuşlara da verilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Yine, uzman çavuşların emekli yaş haddi belli değildir. Görev süresini doldurmuş, yaş kıstasını doldurmadığı için bir müddet sivil memurluğa geçmiş olan uzman çavuşlar, uzman çavuş haklarından faydalanamamakta ve 3600 ek göstergeyi alamamaktadırlar.

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
9 Yorum