Mübaşirlerin özlük hakları ve sorunları TBMM'de

Mübaşirlerin özlük hakları ve sorunları TBMM'de
Mübaşir unvanlı kadrolarda görev yapan memurların görevde yükselme ve ek gösterge gibi sorunları Meclis gündemine taşındı. Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, meclis kürsüsünden yaptığı konuşmasında, Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan mübaşirlerin ek gösterge ve görevde yükselme gibi özlük haklarına yönelik sorunlara dikkat çekti.

Mübaşir unvanlı kadrolarda görev yapan memurların sorunları Meclis gündemine taşındı. Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, meclis kürsüsünden yaptığı konuşmasında, Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan mübaşirlerin ek gösterge ve görevde yükselme gibi özlük haklarına yönelik sorunlara dikkat çekti. İşte konuşmanın tamamı:

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüksek heyetinizi hürmetle selamlıyorum.

Görüşülen maddeyle motorlu taşıtlar vergisine taşıt değerine göre yüzde 50’ye varan oranda zam getirilmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu kadar yüksek oranlı zammı kabul etmemiz mümkün değildir.

Sayın Bakanım, İzmir Milletvekilimiz Ahmet Kenan Tanrıkulu biraz önce gerekçemizde ayrıntılı açıklamıştır ama Hükûmete, Sayın Maliye Bakanımıza bir teklifimiz var: Emeklilerimize ve çalışanlara da ocak ayında aynı oranlarda zam verecekseniz bu görüşünüzü değerlendirebiliriz. Emeklilerimiz ve çalışanlarımız ay sonunu getiremiyor, şiddetli geçim sıkıntısı çekiyor. Hükûmet emekli ve çalışanları da görmeli. Çalışanlar birçok sorunla karşı karşıyadır.

Şimdi, mübaşirlerin yıllardır çözüme kavuşturulmayan bir sorununu burada gündeminize getireceğim. Adliye teşkilatının iş yükünün önemli bir kısmını yüklenen ve birçoğu yüksekokul mezunu olan mübaşirler, yardımcı hizmetler sınıfında yer alması nedeniyle üst derece ve görevlere yükselememekte, ek gösterge alamamaktadır. Mübaşirler, adli hizmetlerin yürütülmesinde zorunlu ve asli görevleri ifa ediyorlar, kendileriyle benzer işleri gören diğer memurlar gibi genel idare hizmetleri sınıfında çalışmak istiyorlar. 16 Nisan referandumuyla kabul edilen Anayasa değişikliğiyle kapanan askerî mahkemelerde çalışan mübaşirler idari hizmetlerde çalıştırılırken diğer mahkemelerde çalışan mübaşirlerin yardımcı hizmetler sınıfında çalışmaya devam ettirildiği belirtilerek, mübaşirler arasında özlük hakları itibarıyla yıllarca ayrımcı bir uygulama yapıldığından dert yanıyorlar.

21 Mart 2012 tarihli ve 28240 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Millî Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerinde mübaşirler idari hizmetler grubunda gösterilmektedir. Daha önce askerî mahkemelerde çalışan mübaşirler idari hizmetlerde çalıştırılmış iken diğer mahkemelerde çalışan mübaşirler hâlen yardımcı hizmetler sınıfında yer almaktadır. Bu durum Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır.

Değerli milletvekilleri, adliye teşkilatlarının iş yoğunluğu ve yaptıkları hizmetler göz önüne alınarak mübaşirlerin görev tanımlarının yeniden yapılması ve genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmeleri gerekmektedir. Adalet Bakanlığı da mübaşirlerin genel idare hizmetleri sınıfına alınmasını öteden beri istemektedir. Keza 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 22’nci maddesi uyarınca Adalet Bakanlığı ve sendika temsilcilerinden oluşturulan Kurum İdari Kurulunun 2 Mayıs 2017 tarihli toplantısında mübaşirlerin özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda aldığı kararda, Adalet Bakanlığınca mübaşirlerin genel idare hizmetleri sınıfına alınmasına ilişkin düzenlemenin de içinde yer aldığı kanun tasarısının 16 Ocak 2012 tarihinde Başbakanlığa sevk edildiği, ancak Başbakanlık tarafından söz konusu düzenlemeye ilişkin kısmın çıkarılarak tasarının 30 Ocak 2012 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edildiği, söz konusu tasarının bu hüküm olmadan kabul edildikten sonra 5 Temmuz 2012 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği belirtilmiştir ve mübaşirlerin özlük haklarının iyileştirilmesi hususunun Adalet Bakanlığınca olumlu olarak değerlendirildiği tekraren ifade edilmiştir. Adalet Bakanlığında görev yapan mübaşirler mutlaka genel idare hizmetleri sınıfına alınmalıdır. Böylelikle genel idare hizmetleri sınıfına ait özlük haklarına ve görevde yükselme imkânlarına bir an önce kavuşturulmalıdır.

Aslında bu torba kanuna eklenecek bir maddeyle bu sorunu çözebiliriz, parti grupları olarak birlikte gerekli düzenlemeyi yapabiliriz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz destek ve katkı vermeye hazırız. Mübaşir arkadaşlarımız ekrandan sizleri izliyor ve büyük bir umutla gerekli desteği vermenizi bekliyorlar.

Ayrıca, yıllardır mağdur edilen 4/C’lilere, sözleşmeli, vekil, fahri, geçici, ücretli, kısmi zamanlı statüde çalışanlara da hakları verilmeli, bu çalışanlar kadrolara alınmalıdır.

Kamubiz.com Özel Haber

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.