Orman muhafaza memurlarına yıpranma payı kanun teklifi Haziran 2020

Orman muhafaza memurlarına yıpranma payı kanun teklifi Haziran 2020
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi 16 Haziran 2020 de meclis plan ve bütçe komisyonuna havale edildi. Teklif ile, orman muhafaza memurlarına fiili hizmet süresi zammı verilmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. Mehmet Ali Çelebi /izmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

Orman Muhafaza Memurları, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde, 657 Sayılı Devlet Memurlari kapsamında görev yapan, koruma, sınırlandırma ve yangınla mücadele görevi Orman ve Su İşleri Bakanlığın kanunda ve iç çalışma sistematiğinde tanımlanmamış pek çok görevini, mesai mefhumu olmadan 24 saat esası ile yürüten, cefakâr kamu çalışanlarıdır. Ormanların yasa dışı faaliyetlerden korunması, işletilmesi ve her türlü muhafazasından sorumlu olup, en zor arazi şartlarında ve her türlü tehlikeye karşı cansiperane görev yapmaktadırlar. 

Gerek orman yangınları ile mücadelede gerekse kaçakçılık ve diğer kanun dışı girişimi önleme adına bugüne kadar orman muhafaza memurları onlarca şehit vermiştir. Çalışma riski dikkate alınarak ve bu riskin getirdiği husumet ortamı oluşması nedeniyle 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 77. Maddesi gereğince silah taşımaya yetkili hizmet sınıfında olup, 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 164. Maddesi gereği de "Adli Kolluk Görevlisi" olarak tanımlanmaktadırlar. Ancak çalışma ortamında adli kolluk görevi verilen orman muhafaza memurları, adli kolluk hizmetlerine tanınan ekonomik ve sosyal hak edişlerden mahrum bırakılarak, ayrıştırmaya tabi tutulmaktadırlar. 2011 yılından bugüne uygulanan ve bir nevi sürgün haline getirilmiş, herkese eşit şekilde ve adil puanlama sistemine dayalı olmayan rotasyon uygulamalarının en başta mağdurları haline getirilerek, aile bütünlükleri bozulmuştur. 

Yürütmüş oldukları yangın ve kaçakçılıkla mücadele görevleri dikkate alındığında yine bir ayrıştırmaya tabi tutulmakta ve fiili hizmet süresi zammı almamaktadırlar: Kanun teklifimiz ile orman muhafaza memurlarının fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmeleri amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1-Madde ile risk altında ve ağır koşullarda çalışan orman muhafaza memurlarına fiili hizmet süresi zammi verilmesi amaçlanmıştır. 
MADDE 2-Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40'ıncı maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bend eklenmiştir. 
21 Orman Muhafaza İşleri  Orman muhafaza işlerinde çalışanlar 60 
MADDE 2-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3-Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum