Orman muhafaza memurlarını ilgilendiren kanun teklifi 15 Mayıs 2020

Orman muhafaza memurlarını ilgilendiren kanun teklifi 15 Mayıs 2020
Çalışma hayatında husumetten kaynaklı silahlı görev yapmak zorunda olan Orman Muhafaza Memurları, emekli olduklarında taşıma ruhsatlı silahlarına ödemek zorunda oldukları harç ücretleri diğer kolluk kuvvetleri ile kıyaslandığında bir ötekileştirme görüntüsü olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanun teklifimiz ile orman muhafaza memurlarının görev süreleri bittikten sonra en fazla bir adet silah için taşıma ruhsatı verilmesi ve bu silaha ait taşıma veya bulundurmaya yetki veren kayıt ve belgelerin her türlü resim,

6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi 15 Mayıs 2020 de plan ve bütçe komisyonuna havale edildi. Teklif ile, orman muhafaza memurlarına görev süreleri bittikten sonra en fazla bir adet silah için taşıma ruhsatı verilmesi ve bu silaha ait kayıt ve belgelerin her türlü resim, vergi ve harçtan muaf tutulması amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİŞİ BAŞKANLIĞINA 

6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmuştur. 
Gereğini saygılarımla arz ederim. Menmet Ali Çelebi /İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

Orman Muhafaza Memurları, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde, 657 Sayılı Devlet Memurları kapsamında görev yapan, koruma, sınırlandırma ve yangınla mücadele görevi yanında Orman ve Su İşleri Bakanlığın kanunda ve iç çalışma sistematiğinde tanımlanmamış pek çok görevini, mesai mefhumu olmadan 24 saat esası ile yürüten cefakâr kamu çalışanlarıdır. Ormanların yasa dışı faaliyetlerden korunması, işletilmesi ve her türlü. muhafazasından sorumlu olup, en zor arazi şartlarında ve her türlü tehlikeye karşı cansiperane görev yapmaktadırlar. 

Gerek orman yangınları ile mücadelede gerekse kaçakçılık ve diğer kanun dışı girişimi önleme adına bugüne kadar orman muhafaza memurları onlarca şehit vermiştir. Çalışma riski dikkate alınarak ve bu riskin getirdiği husumet ortamı oluşması nedeniyle 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 77. Maddesi gereğince silah taşımaya yetkili hizmet sınıfında olup, 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 164. Maddesi gereği de "Adli Kolluk Görevlisi' olarak tanımlanmaktadırlar. Ancak çalışma ortamında adli kolluk görevi verilen orman muhafaza memurları, adli kolluk hizmetlerine tanınan ekonomik ve sosyal hak edişlerden mahrum bırakılarak, ayrıştırmaya tabi tutulmaktadırlar. 

Çalışma hayatında husumetten kaynaklı silahlı görev yapmak zorunda olan Orman Muhafaza Memurları, emekli olduklarında taşıma ruhsatlı silahlarına ödemek zorunda oldukları harç ücretleri diğer kolluk kuvvetleri ile kıyaslandığında bir ötekileştirme görüntüsü olarak karşımıza çıkmaktadır. 
Kanun teklifimiz ile orman muhafaza memurlarının görev süreleri bittikten sonra en fazla bir adet silah için taşıma ruhsatı verilmesi ve bu silaha ait taşıma veya bulundurmaya yetki veren kayıt ve belgelerin her türlü resim, vergi ve harçtan muaf tutulması amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile orman muhafaza memurlarına görev süreleri bittikten sonra en fazla bir adet silah için taşıma ruhsatı verilmesi ve bu silaha ait taşıma veya bulundurmaya yetki veren kayıt ve belgelerin her türlü resim, vergi ve harçtan muaf tutulması amaçlanmıştır. 
MADDE 2-Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3-Yürütme maddesidir. 

6136 SAYILI ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 7'nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinin (B) alt bendinde yer alan "e) Çarşı ve mahalle bekçilerinden," ibaresi "Çarşı ve mahalle bekçilerinden, Orman Muhafaza Memurlarından," şeklinde değiştirilmiştir. 
MADDE 2-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3-Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum