Orman ve Yangın İşçilerinin Çalışma Koşulları Çok Zor!

Orman ve Yangın  İşçilerinin Çalışma Koşulları Çok Zor!
Orman yangınlarına karşı mücadele eden, yangın işçilerinin hangi koşullarda çalıştıklarını biliyor musunuz? Yangın işçileri çalışma koşullarını sendika yöneticilerine bildirmelerine rağmen sorunlarıyla ilgilenilmediğini ifade ediyorlar

Orman yangınlarına karşı mücadele eden, yangın işçilerinin hangi koşullarda çalıştıklarını biliyor musunuz? Yangın işçileri çalışma koşullarını sendika yöneticilerine bildirmelerine rağmen sorunlarıyla ilgilenilmediğini ifade ediyorlar

YAZIN gelmesiyle birlikte her yıl olduğu gibi orman yangınları da gündemin ilk sırasına oturmaya başladı. Şuradaki orman yangınında şu kadar orman yandı, ‘ya da sabotaj mı, piknikçiler mi yaktı, sigara izmariti mi neden oldu’ gibi şeyler gazete ve televizyon haberlerinde yer alıyor. Peki yıllardır orman yangınlarına karşı mücadele eden yangın işçilerinin hangi koşullarda çalıştıklarını biliyor muyuz? Ya da soruyu biraz değiştirelim; yıllardır ormanlarımızı yangınlara karşı koruyan orman işçilerinin günde 24 saat çalışmak zorunda olduklarından haberimiz var mı? Hem de haftada 6 gün böyle çalışmak zorunda olduklarından.

6 GÜN ARALIKSIZ ÇALIŞIYORLAR

Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı çalışan yangın işçilerinin çalışma şartları esir kamplarını aratmıyor. İllerde bulunan Orman işletme müdürlükleri ve şefliklerinde çalışan yangın işçileri haftanın 6 günü aralıksız çalışmak zorundalar. Devlet yeterli bütçe ayırmadığı için vardiyalı çalışma sistemine göre çalışmayan işçiler, haftada 144 saat aralıksız çalıştırılıyor. Bu sayı ayda 720 saate ulaşıyor. Yasalara göre haftalık çalışma süresi 45 saati aşamaz, bunun üzerinde çalıştırılanlara fazla mesai ücreti ödenir. Fazla mesai de günde 3 saati geçemez. Ancak yangın işçileri için bu kural geçerli değil. Günde 24 saat çalışan işçiler günlük sadece 3 saat fazla mesai ücreti alabiliyorlar. Hesaplara göre yangın işçilerinin aylık 480 saat fazla mesai parası ödenmiyor. İşçilerin tek sıkıntısı 24 saat çalışmak değil, çalışma alanlarından 1 dakika bile ayrılmadan çalışmak zorunda olan işçilere, devlet tarafından sadece 1 öğün yemek parası veriliyor. Bunun dışında bazı illerde işçiler konteynırlarda kalmak zorundalar. Diğer öğünleri işçiler kendi ceplerinden karşılıyorlar. Servisleri olmadığı için yol paralarını da kendileri ödemek zorunda kalan işçiler, yaşadıkları haksızlıklara karşı çıktıkları zaman ise başka yerlere sürgün ediliyorlar. Bu nedenle işçiler çalışma koşullarına ses çıkarmadan çalışmak zorunda kalıyorlar.

HER AN HAZIR BEKLİYORLAR

Yangın işçileri çalıştıkları süreler boyunca her an hazır beklemek zorundalar. Bir ihbar geldiğinde 3 dakika içinde hazırlanıp bulundukları müdürlük ya da şantiyenin dışına çıkmak zorunda olan işçiler, bu süreyi geçirmeleri halinde ceza alabiliyorlar. Gelen ihbarın hangi saatte olduğu önemli değil, gece 03.00’te de gelse, sabah 05.00’te de gelse işçiler 3 dakika içinde yangına müdahaleye hazır hale gelmek zorunda. Ancak 24 saat çalışmak zorunda olan bir kişinin uyuma ihtiyacı var mı yok mu ya da başka ihtiyaçları var mı yok mu sorusu yetkilileri ilgilendirmiyor.

MEVSİMLİK İŞÇİNİN DURUMU DAHA KÖTÜ

Bu işçilerin sayısı İstanbul’da 100’ü aşıyor. Her ilde yangın çıkma ihtimaline karşı bu rakam değişiyor. İstanbul’da Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Bahçeköy, Çatalca, Şile, Kanlıca, İstanbul şefliklerinde çalışan bu işçiler ilk önce kendi bölgelerinde çıkacak yangınlara müdahalede görevliler. Çıkan yangınlara göre diğer bölgelerdeki yangınlara da müdahale ediyorlar. Havaların ısınmasıyla birlikte mevsimlik işçilerin de gelmesiyle bu sayı daha da artıyor. 5 ay 29 gün çalıştırılan mevsimlik işçilerin durumları diğer arkadaşlarına göre daha zor.

İŞÇİLER DAVA AÇACAKLAR

Aldığımız bilgilere göre yıllardır aynı koşullarda çalışan işçiler bu duruma dur demek için harekete geçmeye hazırlanıyor. Üyesi oldukları sendikanın yıllardır duruma seyirci kalması üzerine harekete geçen bazı işçiler, geriye dönük haklarının ödenmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle dava açacak.

evrensel

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum