Özel güvenlik görevlilerine fiilî hizmet süresi zammı kanun teklifi sunuldu

Özel güvenlik görevlilerine fiilî hizmet süresi zammı kanun teklifi sunuldu
Özel güvenlik sektöründe görev yapan vatandaşlarımızın özlük haklarında yapılacak iyileştirmeler sektör gelişim sürecine önemli katkılar sağlayacağı gibi, huzurlu etkin bir görev yapmalarını ve başarıyı da beraberinde getirecektir. Kanun teklifimiz ile özel güvenlik çalışanlarının fiili hizmet süresi zammından faydalanmaları amaçlanmıştır. 

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi. Teklif ile, özel güvenlik görevlilerinin fiilî hizmet süresi zammından faydalanmaları amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. Mehmet Ali Çelebi /İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

Kamu düzeni ve halkımızın güvenliği için 2004 yılında Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun kabulü ile hayatımıza giren özel güvenlik görevlileri 15 yılda büyük bir ivme kazanmış ve 320 bine ulaşan sayısı ile önemli görevleri gerçekleştiren bir meslek haline gelmiştir... özel güvenlik görevlileri çalıştıkları mahalde, can ve mal güvenliğini sağlama görevleri nedeniyle saldırı ve saldırganların ilk hedefi konumundadırlar. Polis teşkilatına yardımcı kolluk kuvveti olmalarına rağmen yaptıkları işin küçümsendiğini, kendilerine saygı gösterilmediğini düşünmektedirler. 

Özel güvenlik görevlilerinin yetkilerinin 5188 sayılı kanunda açık biçimde tanımlanmaması da sorunlardan biridir. Özel güvenlik görevlilerinin yetkilerinin kesin ve açık bir şekilde belirlenmemesi ve işyerlerinde amir veya yöneticiler tarafından kanunun verdiği yetkiyi aşan emirler verilmesi nedeniyle özel güvenlik görevlileri sık sık vatandaşlarla ve diğer çalışanlarla karşı karşıya gelmektedir. Kanunun verdiği yetkiyi aşan emirlerin yazılı olarak verilmemesi nedeniyle emrin yerine getirilmesi sırasında herhangi bir sorun çıktığında özel güvenlik görevlileri kurum ve vatandaşlar tarafından olayın tek sorumlusu olarak değerlendirildiği/gösterildiği için kendilerine karşı olumsuz bir algı oluşmaktadır. Ayrıca sözlü olarak verilen emirlerin yerine getirilmesi sırasında herhangi bir sorun ortaya çıktığında emri: veren kişi böyle bir emir vermediğini iddia edebilmekte ve özel güvenlik görevlileri olayın tek suçlusu olarak kalabilmektedir. 

Kanun gereği özel güvenlik personeli, koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz. Ancak otopark, bahçe, temizlik gibi farklı işlerde çalıştırılmaktadırlar. . Özel güvenlik görevlilerinin iklim ve çevre şartlarından doğan çalışma ortamı zorlukları vardır. (Mahrumiyet bölgelerine, nöbet noktalarına ulaşım güçlükleri ve zor şartlarda nöbet tutulması, kulübe isi-işık durumları vb.) 

5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve ilgili yönetmeliği, çalışanların özlük haklarına ve çalışma şartlarına yönelik düzenlemeleri içermemektedir. Özel güvenlik hizmeti, kamu hizmetini tamamlayıcı nitelikte olmasına rağmen; sektör çalışanlari özlük hakları bakımından aynı işi yapan genel kolluk kuvvetlerinin sahip oldukları haklardan yararlanamamaktadırlar. Yıpranma hakkına tabi olmadan emekli edilmeleri kamu vicdanını sarsmaktadır. 

Özel güvenlik sektöründe görev yapan vatandaşlarımızın özlük haklarında yapılacak iyileştirmeler sektör gelişim sürecine önemli katkılar sağlayacağı gibi, huzurlu etkin bir görev yapmalarını ve başarıyı da beraberinde getirecektir. Kanun teklifimiz ile özel güvenlik çalışanlarının fiili hizmet süresi zammından faydalanmaları amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile risk altında ve ağır koşullarda çalışan özel güvenlik görevlilerine fiili hizmet süresi zammı verilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 3- Yürütme maddesidir. 
MADDE 2-Yürürlük maddesidir. 
 
5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40'inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bend eklenmiştir." 

Özel Güvenlik  10/06/2004 Tarihli ve 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında fiilen çalışan güvenlik görevlileri  90

MADDE 2-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.