Sözleşmeli er, uzman erbaş, astsubay ve subaylara kadro ve 3600 ek gösterge TBMM'de dile getirildi

Sözleşmeli er, uzman erbaş, astsubay ve subaylara kadro ve 3600 ek gösterge TBMM'de dile getirildi
Sözleşmeli er, uzman erbaş, astsubay ve subayların kadro talebi ve özlük hakları Meclis Genel Kurulunda dile getirildi. İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi bugünkü TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmasında Sözleşmeli er, uzman erbaş, astsubay ve subayların kadro talebine ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğine değindi. İşte o konuşma:

CHP GRUBU ADINA MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) – Teşekkürler Sayın Başkan. Ama taziyeden öte geçemiyoruz, hep başsağlığı diliyoruz, hep başarı diliyoruz. Şu an sizlere 250 bin profesyonel Mehmetçik’imizin  sorunlarından bahsetmek istiyorum on dakika içerisinde. Sözleşmeli erler profesyonel piramidin en altında. 7/24 üç sene boyunca birlik içinde kalıyorlar. Profesyonel yapıyorlar ama birlik içerisinde kalıyorlar  sanki hapis gibi, sanki modern yeniçeri gibi. Bunlar yedi sene sonra da görevden alınıyorlar, gönderiliyorlar. Yani en verimli zamanlarında faydalanıyoruz, herhangi bir hak vermeden “Güle, güle.” diyoruz. Bu, kabul edilebilir bir şey değil. Birlik içerisinde iskân ettiklerinden dolayı aileleri bunların dağılmaktadır ve boşanma vakaları çok üst seviyededir. Sözleşmeli erlerin refakat izni, mehil izni, yol harcırahı, asgari geçim indirimi, aile yardımı ve çocuk yardımı gibi haklardan faydalanma şansları yok. Eş durumundan tayin hakları kısıtlı. Derece ve kademe, emeklilik hakkı, kıdem tazminatı gibi temel çalışma haklarından mahrumlar. Türk Silahlı Kuvvetlerine Ocak 2018 yılında yapılan 400 lira iyileştirme zammından faydalanamadılar, dışarıda bırakıldılar ve yapılmadığı gibi sözleşmeli er maaş sisteminde arıza olması nedeniyle sözleşmeli erlere geçmişe dönük borç çıkarıldı. Şehit yakınlarına ve gazilere yapılan kira yardımı sözleşmeli erlere yapılmıyor. Şehit olduklarında dahi ayrımcılık var. Şehit yakınlarına verilen maaş diğer şehit yakınlarına verilenden daha az, orada bile ayrımcılık var. Savaştırıyoruz, zati tabanca hakkı vermiyoruz. Mesleki motivasyon için de rütbe işaretleri yok.

Şimdi gelelim –şehit vermiştik, biraz önce söylemiştim, Uzman Çavuş Mehmet Taşhan- uzman erbaşlarımızın haklarına. Uzman erbaşlarımız sözleşmeyle çalışıyorlar, kadroları yok. Bir yıl içerisinde doksan gün hava değişimi, istirahat alırlarsa o sözleşme de yok, sözleşme feshediliyor. Mahalle bekçisine devlet silah veriyor, uzman çavuşa zati tabanca yok. Teknik kapasitelerini artıracakları uzman çavuş okulu yok. Devlet kadrolarında herkese kıdem var, uzman erbaşa yok. Bir senelik uzman çavuş ile yirmi senelik uzman çavuş aynı. Uzman çavuşluktan astsubaylığa geçiş yüzdesi yüzde 10. Herkese aile hayatı var, uzman erbaşa yok. Hakkâri’ye gidiyor, geçici görevle Kayseri’ye görevlendiriliyor, “Batıya gideceğim, rahatlayacağım.” diye seviniyor ama Kayseri’deki birlik Şırnak’a verilmiş ve bunlar, bu geçici görevler doğu hizmet sürelerinden sayılmıyor. Evet, yıllarca doğuda kalıyorlar. Herkese var, uzman çavuşa lojman yok, yüzde 5. 3600 ek göstergeyi şehit olsa, namazını kıldıracak imama vermeyi düşünüyorsunuz, uzman erbaşa vermeyi düşünmüyorsunuz. Nöbet yönetmelikleri yok, izin yönetmelikleri yok, tayin yönetmelikleri yok, Sağlık Yönetmeliği’nde açıklayıcı maddeler yok; kurs, ödül yönetmeliği yok, sicil yönetmelikleri yok.

Gelelim bir üst katmana, astsubaylarımız. Astsubaylarımıza verilen görev tazminatı sözü hâlen yerine getirilmedi, bu söz yerine getirilmedi. Meslek yüksekokulu mezunlarının 9’a 2’nci dereceden, lisans mezunlarının 8’inci derecenin 1’inci kademesinden başlamaları adil bir çalışma ortamı yaratabilir. Astsubaylarımız emekli olduklarında muvazzafken aldıkları maaşın yüzde 49’unu alıyorlar; çok düşük, bunun artırılması gerekiyor. Yüksekokul seviyesinde eğitim alıyorlar. Şu an artık uzman erbaşlarımızın bile yüzde 60’ı lisans seviyesinde, dolayısıyla bu çağ dışı kalmıştır, lisans seviyesine geçmeleri gerekmektedir. Eğer çözüm istiyorsak 1’inci dereceye düşen emekli astsubayları 1’in 4’üne almamız gerekiyor, bu şekilde 7 bin kişi kurtuluyor; 1’inci dereceye düşemeyen, malulen emekli olanları da 1’in 1’ine alırsak 2 bin kişi de oradan kurtuluyor ve çözüm geliyor.

Şimdi gelelim bir üst katmana, sözleşmeli astsubay ve subaylarımız. Bunlar da aslında 2.000-2.500 kişilik bir kitle. Bunlar, subaylar yüzbaşılığa kadar gelebiliyorlar, astsubaylar da üstçavuşluğa kadar gelebiliyorlar. Şimdi “Erden general yapacağız.” diyorsunuz ya, bunlar burada da kalıyorlar subay olarak çalışmasına rağmen. Bunların kontenjanları düşük, 46 yaşına kadar çalışabiliyorlar, yirmi bir sene de sözleşmeli olarak görev yapabiliyorlar. Ayrıca, potansiyel emeklilik sorunları hâlen çözülemedi.

Kamubiz.com ÖZEL /ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum