Sözleşmeli Er ve Erbaşlar Hakkında 3 Kanun Teklifi Komisyona Sunuldu (3 Haziran 2020)

Sözleşmeli Er ve Erbaşlar Hakkında 3 Kanun Teklifi Komisyona Sunuldu (3 Haziran 2020)
10.03.2011 tarihinde kabul edilen 6191 sayılı kanun ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde profesyonel askerliğe geçiş hedeflenmiştir. Ancak mevcut yasa ile temin edilen sözleşmeli er ve erbaşların birçok haklardan mahrum kaldığı tespit edilmiştir. Yapılan tespitler neticesinde sözleşmelier ve erbaşların refakat, meyil izninden yararlandırılmadığı, rütbe işaretlerinin olmadığı, uzman erbaşlığa geçiş şartlarının zor olduğu, yükümlü erbaş ve erlerden rütbe veya spolet işareti ile ayrılmadıkları, tazminat alma sorunu

6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi  3 Haziran 2020'de Milli Savunma Komisyonuna havale edildi. Teklif ile; sözleşmeli erbaş ve erlerin hava değişimi ve istirahat süresinin 3 aydan 6 aya çıkarılması amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. Mehmet Ali ÇELEBİ /İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

10.03.2011 tarihinde kabul edilen 6191 sayılı kanun ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde profesyonel askerliğe geçiş hedeflenmiştir. Ancak mevcut yasa ile temin edilen sözleşmeli er ve erbaşların birçok haklardan mahrum kaldığı tespit edilmiştir. Yapılan tespitler neticesinde sözleşmelier ve erbaşların refakat, meyil izninden yararlandırılmadığı, rütbe işaretlerinin olmadığı, uzman erbaşlığa geçiş şartlarının zor olduğu, yükümlü erbaş ve erlerden rütbe veya spolet işareti ile ayrılmadıkları, tazminat alma sorunu yaşadıkları, 7 yıllık görev süreleri bittiğinde memur kadrolarına geçmelerinde kolaylık sağlanmadığı, Türk Silahlı Kuvvetleri - personeline yapılan iyileştirmelerden faydalandırılmadıkları, eş atamalarında kolaylık sağlanmadığı, hava değişimi ve istirahat sürelerinin yetersiz olduğu, 3600 ek gösterge almadıkları, zati tabanca hakları olmadığı, yol harcırahı, asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı alamadıkları, kışlada iskân edip evlerine gidemedikleri dolayısıyla aile hayatlarında ciddi problemlerin oluştuğu, profesyonel askerlik yapmalarına rağmen oy kullanamadıklari, diğer tüm askeri personel şehit ailesine 10 yıl üzerinden “Kira yardımı" yapılırken, Şehit Sözleşmeli Er’in ailesine bu kira yardımınin yapılmadığı ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda 6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nda hava değişimi ve istirahat süresinde yapılacak değişiklikle, TSK bünyesinde vatanı ve milleti uğruna hizmet eden sözleşmeli er ve erbaşların aidiyet duygularınin pekiştirilmesi, mesleki motivasyonlarının arttırılması amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile sözleşmeli erbaş ve erlerin hava değişimi ve istirahat süresinin 3 aydan 6 aya çıkarılması amaçlanmıştır. 
MADDE 2-Yürürlük Maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme Maddesidir. 

6191 SAYILI SÖZLEŞMELİ ER VE ERBAŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1-10/3/2011 tarihli ve 6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nun 6'ncı maddesinin sekizinci fıkrasının (b) bendindeki “(yatarak tedavi olma süreci hariç) üç ayı geçemez." ibaresi “(yatarak tedavi olma süreci hariç) altı ayı geçemez." olarak; “Hava değişimi ve istirahat süresi üç ayı geçenlerin” ibaresi “Hava değişimi ve istirahat süresi altı ayı geçenlerin" olarak değiştirilmiştir. MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi  3 Haziran 2020'de Milli Savunma Komisyonuna havale edildi. Teklif ile, sözleşmeli er ve erbaşların aylık ödemelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin maaşlarında yapılan iyileştirmelerin eşit şekilde yansıtılması amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

6191 SayılıSözleşmeli Er ve Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 
Mehmet Ali ÇELEBİ /İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

10.03.2011 tarihinde kabul edilen 6191 sayılı kanun ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde profesyonel askerliğe geçiş hedeflenmiştir. Ancak mevcut yasa ile temin edilen sözleşmeli er ve erbaşların birçok haklardan mahrum kaldığı tespit edilmiştir. Yapılan tespitler neticesinde sözleşmelier ve erbaşların refakat, meyil izninden yararlandırılmadığı, rütbe işaretlerinin olmadığı, uzman erbaşlığa geçiş şartlarının zor olduğu, yükümlü erbaş ve erlerden rütbe veya spolet işareti ile ayrılmadıkları, tazminat alma sorunu yaşadıkları, 7 yıllık görev süreleri bittiğinde memur kadrolarına geçmelerinde kolaylık sağlanmadığı, Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yapılan iyileştirmelerden faydalandırılmadıkları, eş atamalarında kolaylık sağlanmadığı, hava değişimi ve istirahat sürelerinin yetersiz olduğu, 3600 ek gösterge almadıkları, zati tabanca hakları olmadığı, yol harcırahi, asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı alamadıkları, kışlada iskân edip evlerine gidemedikleri dolayısıyla aile hayatlarında ciddi problemlerin oluştuğu, profesyonel askerlik yapmalarına rağmen oy kullanamadıkları, diğer tüm askeri personel şehit ailesine 10 yıl üzerinden Kira yardımı" yapılırken, Şehit Sözleşmeli Er'in ailesine bu kira yardımının yapılmadığı ortaya çıkmıştır. Kanun teklifimizle sözleşmeli er ve erbaşların Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapılan iyileştirme zamlarından faydalanabilmeleri amaçlanmıştır, 

MADDE GEREKÇELERI 

MADDE 1- Madde ile sözleşmeli erbaş ve erlerin TSK'ne yapılan iyileştirme zamlarından yararlandırılmaları amaçlanmıştır. 
MADDE 2-Yürürlük Maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme Maddesidir. 

6191 SAYILI SÖZLEŞMELİ ER VE ERBAŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 10/3/2011 tarihli ve 6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nun 7'nci maddesinin üçüncü fikrasına "Sözleşmeli er ve erbaşların aylık ödemelerine, TSK personelinin maaşlarına yapılan iyileştirmeler eşit şekilde yansıtılır." cümlesi eklenmiştir. 
MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi  3 Haziran 2020'de İçişleri Komisyonuna havale edildi. Teklif ile, sözleşmeli erbaş ve erlere, aylık ve özlük hakları korunarak üç aya kadar refakat izni verilebilmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. Mehmet Ali ÇELEBİ/ İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

10.03.2011 tarihinde kabul edilen 6191 sayılı kanun ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde profesyonel askerliğe geçiş hedeflenmiştir. Ancak mevcut yasa ile temin edilen sözleşmeli er ve erbaşların birçok haklardan mahrum kaldığı tespit edilmiştir. 

Yapılan tespitler neticesinde sözleşmelier ve erbaşların refakat, meyil izninden yararlandırılmadığı, rütbe işaretlerinin olmadığı, uzman erbaşlığa geçiş şartlarının zor olduğu, yükümlü erbaş ve erlerden rütbe veya spolet işareti ile ayrılmadıkları, tazminat alma sorunu yaşadıkları, 7 yıllık görev süreleri bittiğinde memur kadrolarına geçmelerinde kolaylık sağlanmadığı, Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yapılan iyileştirmelerden faydalandırılmadıkları, eş atamalarında kolaylık sağlanmadığı, hava değişimi ve istirahat sürelerinin yetersiz olduğu, 3600 ek gösterge almadıkları, zati tabanca hakları olmadığı, yol harcırahı, asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı alamadıkları, kışlada iskân edip evlerine gidemedikleri dolayısıyla aile hayatlarında ciddi problemlerin oluştuğu, profesyonel askerlik yapmalarına rağmen oy kullanamadıkları, diğer tüm askeri personel şehit ailesine 10 yıl üzerinden "Kira yardımı" yapılırken, Şehit Sözleşmeli Er'in ailesine bu kira yardımının yapılmadığı ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda 6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nda yapılacak refakat izni değişikliğiyle TSK bünyesinde vatanı ve milleti uğruna hizmet eden sözleşmeli er ve erbaşların aidiyet duygularının pekiştirilmesi, mesleki motivasyonlarının arttırılması amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1-Madde ile sözleşmeli erbaş ve erlere refakat izni imkânının tanınması amaçlanmıştır. 
MADDE 2-Yürürlük Maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme Maddesidir. 

6191 SAYILI SÖZLEŞMELİ ER VE ERBAŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1-10/3/2011 tarihli ve 6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nun 8'inci maddesinin beşinci fıkrasına (b) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bend eklenmiştir. “c) bakmakla yükümlü olduğu veya refakat etmediği takdirde hayati tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine, aylık ve özlük hakları korunarak üç aya kadar," 
MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDÉ 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum