Sözleşmeli er ve erbaşlara 3600 ek gösterge verimesi teklif edildi

Sözleşmeli er ve erbaşlara 3600 ek gösterge verimesi teklif edildi

6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi 15 Mayıs 2020 de Milli Savunma Komisyonuna havale edildi. Teklif ile, sözleşmeli er ve erbaşlara 3600 ek gösterge verilmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. Mehmet Ali ÇELEBİ /İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

10.03.2011 tarihinde kabul edilen 6191 sayılı kanun ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde profesyonel askerliğe geçiş hedeflenmiştir. Ancak mevcut yasa ile temin edilen sözleşmeli er ve erbaşların birçok haklardan mahrum kaldığı tespit edilmiştir. 

Yapılan tespitler neticesinde sözleşmeli er ve erbaşların refakat, meyil izninden yararlandırılmadığı, rütbe işaretlerinin olmadığı, uzman erbaşlığa geçiş şartlarının zor olduğu, yükümlü erbaş ve erlerden rütbe veya spolet işareti ile ayrılmadıklari, tazminat alma sorunu yaşadıkları, 7 yıllık görev süreleri bittiğinde memur kadrolarına geçmelerinde kolaylık sağlanmadığı, Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yapılan iyileştirmelerden faydalandırılmadıkları, eş atamalarında kolaylık sağlanmadığı, hava değişimi ve istirahat sürelerinin yetersiz olduğu, 3600 ek gösterge almadıkları, zati tabanca hakları olmadığı, yol harcırahı, asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı alamadıkları, kışlada iskân edip evlerine gidemedikleri dolayısıyla aile hayatlarında ciddi problemlerin oluştuğu, profesyonel askerlik yapmalarına rağmen oy kullanamadıkları, diğer tüm askeri personel şehit ailesine 10 yıl üzerinden “Kira yardımı” yapılırken, Şehit Sözleşmeli Er'in ailesine bu kira yardımının yapılmadığı ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda 6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nda yapılacak 3600 ek gösterge değişikliğiyle, TSK bünyesinde vatanı ve milleti uğruna hizmet eden sözleşmeli er ve erbaşların aidiyet duygularının pekiştirilmesi, mesleki motivasyonlarının arttırılması amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile sözleşmeli erbaş ve erlere 3600 ek gösterge verilmesi amaçlanmıştır. 
MADDE 2-Yürürlük Maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme Maddesidir. 

6191 SAYILI SÖZLEŞMELİ ER VE ERBAŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-10/3/2011 tarihli ve 6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nun 7'inci maddesinin üçüncü fikrasına üçüncü cümleden sonra gelmek üzere “Ayrıca, sözleşmeli erbaş ve erlere dereceleri itibarıyla astsubaylar için belirlenmiş olan ek göstergeler uygulanır.” cümlesi eklenmiştir. 
MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum