Sözleşmeli er ve erbaşların özlük hakları neler?

Sözleşmeli er ve erbaşların özlük hakları neler?
Sözleşmeli er ve erbaşların sigorta, yıpranma, emeklilik, sözleşme, ek gösterge, taban ve kıdem aylığı ile genel sağlık sigortası primleri hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde...

SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ERLERİN SOSYAL GÜVENLİĞİ

Kanun gereği sözleşmeli er adayları, ön sözleşme yapılarak askerî eğitime alınmaktadır. Askerî eğitimi başarı ile tamamlayanlarla, dört yıldan fazla olmamak kaydıyla en az üç yıllık sözleşme yapılmaktadır. Müteakip sözleşmeler, bir yıldan az üç yıldan fazla olmamak şartıyla azami yirmi dokuz yaşın bitirildiği yılın aralık ayı sonuna kadar uzatılabilmektedir.

SGK sigortalılık türleri içinde  sözleşmeli er adayları ile sözleşmeli erbaş ve erler, ön sözleşme yapılması ile birlikte (4/1-c)  kapsamında sigortalı sayılmaktadır.

Bunların prime esas kazançlarının hesabında; sözleşmeli er adayı, sözleşmeli er ve sözleşmeli onbaşı olarak istihdam edilenler tahsil ve dereceleri itibarıyla gösterge, ek gösterge, taban ve kıdem aylığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda yer alan cetvelde uzman onbaşılar için, sözleşmeli çavuş olarak istihdam edilenler ise tahsil ve dereceleri itibarıyla aynı cetvelde uzman çavuşlar için belirlenen oranlar üzerinden ödenen hizmet tazminatı esas alınmaktadır.
 
YIPRANMA HAKKI
 
SGK Kanununda bulunan yıpranma (fiilî hizmet süresi zammı) ile ilgili  tablonun (13) numaralı bendinde sözleşmeli erbaş ve erlerin fiilî hizmet süresi zammı 90 gün olarak öngörülmüştür. Emeklilik (Malullük, yaşlılık ve ölüm) sigortaları uygulamasında, hesaplanan fiilî hizmet süresi zammı sigortalının sekiz yılı, geçmemek üzere prim ödeme gün sayısına eklenmektedir. Fiilî hizmet süresi zammı aynı zamanda emeklilikte yaş indirimi vasıtasıyla erken emeklilik avantajı sağlamaktadır.
 
AVANTAJLARI
 
Kanun gereği sözleşmeli erbaş ve erlerden kendi kusurları olmaksızın idare tarafından sözleşmeleri yenilenmeyenler ile sözleşme süresi içinde vefat, bir yıl içerisinde öngörülen süreden daha fazla hava değişimi süresini geçirme, bulunduğu kadronun kaldırılması, istihdam edildiği kadronun sağlık niteliğini kaybetmesi sebepleriyle sözleşmeleri sona erenlerin sözleşmeli erbaş ve er olarak hizmet ettikleri süre kadar, 

Sözleşme süresi sonunda kendi istekleriyle sözleşmelerini yenilemeyenler ile istihdam edildiği kuvvetinin değiştirilmesi yahut sınıfının kaldırılması sebebiyle kendi istekleri üzerine sözleşmesi feshedilenlerin sözleşmeli erbaş ve er olarak hizmet ettikleri sürenin yarısı kadar, süreyle genel sağlık sigortalılıkları devam edecektir.

Bu şekilde genel sağlık sigortalısı sayılmaya devam edilenlerin sigortalı hissesi dâhil genel sağlık sigortası primleri, prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katı üzerinden, Millî Savunma Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı tarafından ödenmektedir. Genel sağlık sigortası priminin ödenmeye devam edildiği süre içinde zorunlu sigortalılık hâllerinden biri kapsamında sigortalı olmayı gerektiren bir işte çalışanların bu çalışmaları sebebiyle adlarına genel sağlık sigortası primi ödenmesi hâlinde ayrıca genel sağlık sigortası primi ödenmeyecektir.
Türkiye

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.