Sözleşmeli er/erbaşların astsubay ve memurluğa geçiş şartları nelerdir?

Sözleşmeli er/erbaşların astsubay ve memurluğa geçiş şartları nelerdir?
Sözleşmeli er ve erbaşların özlük hakları neler? Sözleşmeli er ve erbaşların, uzman erbaşlığa ve astsubaylığa geçişi için gerekli şartlar nelerdir? Kamuda memur olmak isteyen er ve erbaşlar için hangi kriterler aranıyor?

Türk Silahlı Kuvvetlerinde sözleşmeli olarak istihdam edilen erbaş ve erler, bazı şartların varlığı halinde kamu kurum ve kuruluşlarına ait çeşitli unvanlardaki Devlet memuru kadrolarına geçebilmektedirler.

SÖZLEŞMELİ ER VE ERBAŞLAR MEMURİYETE NASIL GEÇİYOR?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dâhil) erbaş ve er kadrolarında, kritik ve uygun görülen görevlerde yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla sözleşmeli personel istihdamına gidilebilmektedir.

Sözleşmeli erbaş ve erlerin kamuda istihdamı hususu, 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununda (Ek Madde 1) düzenlenmiştir.

Sözleşmeli er ve erbaşların kamuda istihdamında aranan şartlar

Görevinden ayrılmış olan sözleşmeli erbaş ve erler;

**Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurmuş olmaları,

**Nitelik belgelerinin olumlu olması,

**Kamuda atanacakları kurumun ilgili mevzuatındaki şartları taşımaları

şartıyla, kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına atanabilirler.

Sözleşmeli er ve erbaşların kamuda istihdam usulü

Sözleşmeli erbaş ve er olarak görev yapmış olanlardan, gerekli şartlara sahip olup kamuda istihdam edilmek isteyenlere ilişkin bilgiler, hizmet süresi en fazla olandan başlamak üzere ilgili bakanlık (İçişleri veya Millî Savunma bakanlıkları) tarafından yılda bir defa şubat ayının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığına bildiriliyor.

Devlet Personel Başkanlığına isim bildirilmiş olması, ismi bildirilenlerin mutlaka bir kuruma atamasının yapılacağı anlamına gelmiyor.

Görevden ayrılmış sözleşmeli erbaş ve/veya er istihdam etmek isteyen kamu kurum ve kuruluşları, atama yapmak istedikleri boş kadro ve pozisyon sayısının iki katı kadar adayı Devlet Personel Başkanlığından her yılın 15 Mart tarihine kadar talep ediyorlar.

Devlet Personel Başkanlığı, 1 Mayıs tarihine kadar (yılda bir defa) sözleşmeli erbaş ve erlerin aday listesini, hizmet süresi en fazla olandan başlayarak kamu kurum ve kuruluşlarına gönderiyor.

İlgili kamu kurum veya kuruluşu tarafından bir ay içinde mülakata tabi tutulan adaylardan başarılı bulunanların ataması ilgili kadro veya pozisyonlara yapılıyor. Atananların bilgileri bir ay içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildiriliyor.

Kamuda istihdam edilen sözleşmeli er ve erbaşların hakları

Kamu kurum veya kuruluşlarına ataması yapılan sözleşmeli erbaş ve erler, yeni görevlerine başladıkları tarihten itibaren atandıkları kadro veya pozisyonun mali ve diğer haklarından faydalanmaktadırlar.

Sözleşmeli erbaş ve erlikte geçen hizmet süreleri, 657 sayılı Kanunda öngörülen öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla, başlangıç derece ve kademelerine her yıl bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl bir derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak aylık, derece ve kademeleri ile emekli ikramiyesi hesabına esas sürenin tespitinde değerlendiriliyor.

Ataması yapıldığı halde görevine başlamayanlar ile başladıktan sonra herhangi bir sebeple görevden ayrılanlar, bu düzenleme kapsamında yeniden işe giremiyor.

Sıkıyönetim, seferberlik, savaş veya terörle mücadeleden kaynaklanan zorunlu hâllerde, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı, 7 yıllık hizmet süresi şartını uzatabiliyor.

Sözleşmeli er ve erbaşların, uzman erbaşlığa ve astsubaylığa geçişi

Sözleşmeli erbaş ve erlerin bazı hallerde uzman erbaşlığa veya astsubaylığa geçiş yapması da mümkün olabilmektedir.

Sözleşmeli Erbaş ve Erlerden, kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilenler ile kendi isteği ile sözleşmesini yenilemeyenler veya ayrılanlar, ilgili mevzuattaki şartları taşıyor olmaları halinde uzman erbaş veya astsubay olmak için başvuruda bulunabiliyorlar.

En az üç yıl sözleşmeli erbaş ve er olarak görev yapmış olanlar, müteakip sözleşme süresi içerisinde uzman erbaş veya astsubay olmak için başvuru yapabiliyor.

Başvuruda bulunan sözleşmeli erbaş ve erlere nitelik belgeleri, görev yerleri, hizmet süreleri, eğitim durumları, takdir ve ceza durumları dikkate alınarak öncelik verilmekte olup, başvurusu kabul edilerek uzman erbaşlığa geçenlerin veya astsubaylığa nasbedilenlerin mevcut sözleşmeleri de kendiliğinden son buluyor.

Sözleşmeli çavuşlar, mezuniyet kriterlerini taşıyor olmaları halinde, uzman erbaşlığa uzman çavuş rütbesiyle başlatılıyor.

memurunyeri.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
8 Yorum