Sözleşmelilik meselesi çözülene kadar biz mücadelemizi yapacağız!

Sözleşmelilik meselesi çözülene kadar biz mücadelemizi yapacağız!
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk Meclis Genel Kurulunda bugün yaptığı konuşmasında, ' Ben sözleşmeli çalışan bütün memurların kendilerini ikinci sınıf memur olarak gördüklerini biliyorum. Kadrolularla haklarını mukayese ettiklerinde “Ben bu ülkenin ikinci sınıf memuruyum. Kadrolu çalışanın şu hakkı var, benim bu hakkım yok.” gibi bir psikolojiye girdiklerini ve bu olumsuz psikolojiyle çalışma hayatında yer aldıklarını görüyorum. Bu sözleşmelilik meselesi çözülene kadar biz mücadelemizi yapacağız d

İYİ PARTİ GRUBU ADINA İSMAİL KONCUK (Adana) – Gaziantep’te vefat eden Saadet Harmancı öğretmenimizi rahmetle anıyorum, ailesine ve bütün eğitim camiasına başsağlığı diliyorum.

Saadet Harmancı’nın mobbinge maruz kaldığına dair “tweet” leri var, hatta açıklamasının sonunda “Hayatınız pamuk ipliğine bağlı. Tehditlerinden yıldım, usandım.” şeklinde ifadeler var. Saadet Harmancı’nın hayatını kaybetmesinde kendi özel hayatından kaynaklı sebepler de vardır. Ancak bir sözleşmesi çalışan olan, sözleşmeli öğretmen olan Saadet Harmancı’nın intiharı akla şunu getirmeli: Sözleşmeli çalışan personel üzerinde mobbing uygulaması genel bir tavır mıdır? Bunun mutlaka araştırılması gerekir. Ben sözleşmeli çalışan bütün memurların kendilerini ikinci sınıf memur olarak gördüklerini biliyorum. Kadrolularla haklarını mukayese ettiklerinde “Ben bu ülkenin ikinci sınıf memuruyum. Kadrolu çalışanın şu hakkı var, benim bu hakkım yok.” gibi bir psikolojiye girdiklerini ve bu olumsuz psikolojiyle çalışma hayatında yer aldıklarını görüyorum.

Şimdi, bakın, önümüzdeki günlerde belediyelerde sözleşmeli çalışanların sözleşmesi yenilenecek ya da yenilenmeyecek, o belediye hangi siyasi partide olursa olsun. Şu anda, bütün belediye çalışanları 5393 sayılı Kanun doğrultusunda istihdam edilmiş bütün belediye çalışanları diken üzerinde “Acaba sözleşmem yenilenecek mi?” diye. Hele o belediyede bir önceki dönem Belediye Başkanı olan siyasi parti değil de yeni bir siyasi parti Belediye Başkanlığını kazanmışsa bütün çalışanlar diken üzerinde. Sizleri arayanlar da mutlaka vardır “Aman benim sözleşme vaktim geliyor, Sayın Milletvekilim, Belediye Başkanını arar mısınız?” filan gibi talepler geliyordur. Dolayısıyla çalışma hayatında bu sözleşmeli uygulaması, maalesef AKP’nin çalışanlarımıza bir hediyesi. Bunu defalarca dile getirdik, geçen yıl burada doğrudan kanunu teklifini Meclis Genel Kuruluna indirdim, olumsuz oy verdiniz.

Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Sayın Emrullah İşler’in -burada mı Sayın Başkan bilmiyorum ama- geçen sen burada, sözleşmelilerle ilgili bir çalışma yapacağız sözü vardı. Bu söz ne zaman yerine gelir bilmiyorum ama çalışanlar, bu sözün yerine getirilip getirilmeyeceğini yakından takip ediyor.

Değerli milletvekilleri, çalışma hayatının bu kadar parçalı olması esasında hukuka da aykırı. Farklı hukuki normlara tabi çalışanlar oluşturmak maalesef sizin icadınız. Bunu çalışma hayatımızın uzun süre taşıyabilmesi mümkün değil.

Merhumeye Allah rahmet eylesin tekrar, öğretmenimiz Saadet Harmancı’nın vefatı sebebiyle sözleşmeli çalışanların problemlerini gündeme getirme vesilesi olarak görerek AKP Grubuna sesleniyorum, iktidara sesleniyorum, Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum: Bu bir zulüm hâline gelmiştir. Düşünün, kadroya geçtiği hâlde sözleşmeli öğretmenin, kadrolu öğretmen gibi tayin hakkı, atama hakkı yok ve bu, sizin iktidarınız döneminde oldu ve seyrediyorsunuz; çözmek bir yana, sözleşmeli çalışma hayatını daha da içinden çıkılmaz hâle getiriyorsunuz. Bakın, geçen sene yaptığınız düzenlemeyle “4+2” olan sözleşmelilik süresini “3+1”e düşürdünüz ama şunu düşünmediniz: Çalışanlar arasında, sözleşmeliler arasında farklı bir uygulama yaptığınızı düşünmediniz.

“3+1” uygulamasını Sağlık Bakanlığında uyguladınız, Millî Eğitim Bakanlığında uyguladınız, Diyanet İşleri Başkanlığında uyguladınız ama Sağlık Bakanlığında “4+2”ye tabi olmayan süresiz sözleşmelileri hiç görmediniz. Adalet Bakanlığında, Tarım Bakanlığında, Gençlik ve Spor Bakanlığında, bütün kurumlarda çalışan ve ne zaman tayin olacağını bilmeyen, âdeta çakılı kadro çalıştırılan sözleşmeli çalışanların varlığı umurunuzda bile değil. Böyle devlet yönetilmez. İnsanlar arasında farklı haklar, farklı hukuklar uygulayarak devlet yönettiğinizi zannetmeyin.

Bu sözleşmelilik meselesi çözülene kadar biz mücadelemizi yapacağız diyorum

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum