Subay ve astsubayların özlük hakları ve sorunları TBMM’de görüşüldü

Subay ve astsubayların özlük hakları ve sorunları TBMM’de görüşüldü
Sözleşmeli subay ve astsubayların özlük hakları ve sorunları TBMM’de gündeme getirildi. İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Askeralma Kanunu Teklifi ile ilgili görüşmelerde TBMM’de sözleşmeli subay ve astsubayların özlük hakları ve çalışma şartlarına değindi. Astsubayların emeklilik sonrası özlük ve mali haklarında iyileşmenin yanı sıra çalışma şartlarına dair sorunlar Meclis gündeminde.

İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin , Askeralma Kanunu Teklifi ile ilgili bugünkü görüşmelerde sözleşmeli subay ve astsubayların özlük hakları ve çalışma şartlarına ilişkin Meclis Genel Kurulundan yaptığı görüşme şöyle...

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) – Teşekkürler Sayın Başkan. Hep yükümlülerle ilgili konuştuk yasa teklifi boyunca, biraz da profesyonel askerlerimizin, Mehmetçik’imizin sorunlarına değinmek istiyorum.

Birinci grup astsubaylarımız. Emekli astsubaylarımız, hâlihazırda muvazzaf iken aldıkları maaşlarının yüzde 49’unu emekli maaşı olarak alıyorlar ve gerçekten şu an zor durumdalar. Onlar yeni bir şey istemiyorlar, sadece kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyorlar; bu da iki başlıkta inceleniyor. Birincisi şu: Astsubaylarımıza görev tazminatı sözü verilmişti. Sayın Davutoğlu tarafından Malatya ve Konya’da söylendi daha evvel. Kendisi gitti, söyledikleri de mi uçtu? Bu sözlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Eğer görev tazminatını halledersek onların emekli maaşlarına da yansıyacağı için bir nebze daha rahat edecekler.

İkinci konu -bu da söz verilmişti- meslek yüksekokulu mezunu astsubaylarımızın göreve 9’uncu derecenin ikinci kademesinden, lisans mezunlarının ise 8’inci derecenin birinci kademesinden başlamaları adil bir çalışma ortamı için gereklidir. Bunun sözünü de Sayın Cumhurbaşkanı 8 Haziran 2018 tarihinde Kayseri komando tugayında vermişti. Bu sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz. Ötesini istemiyoruz, şu an sadece sözler tutulsun. Astsubaylarımızla ilgili konu bu.

Gelelim sözleşmeli subay, astsubayımıza. Bakın, 15 Temmuz sonrası kadro açıkları yetişmiş, tecrübeli sözleşmeli subay, astsubay üzerinden tamamlanabilir. Dışarıdan temin ediyoruz, bir senelik eğitim veriyoruz, subay yapıyoruz. E, elimizde on senelik sözleşmeli subay, astsubay var, bunları niye direkt muvazzaf kadroya geçirmiyoruz? Bunu düşünmemiz gerekiyor. Bunlar zaten normal subaylar gibi testlerden geçiyorlar. Yani söylediğim şu: Türk Silahlı Kuvvetlerinde istihdam edilen, on yıllık hizmet süresini dolduran, yüzde 85 sicil ortalamasını sağlayan ve haklarında yapılacak güvenlik soruşturmaları olumlu sonuçlanan sözleşmeli subay ve astsubaylar direkt muvazzaf kadroya alınmalıdır çünkü bunlar zaten çok tecrübeliler.

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.