Türkiye Kamu-Sen'den toplu sözleşme, 4/B sözleşmeli, 3600 ek gösterge ve yardımcı hizmetler sınıfı açıklaması

Türkiye Kamu-Sen'den toplu sözleşme, 4/B sözleşmeli, 3600 ek gösterge ve yardımcı hizmetler sınıfı açıklaması
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Ankara'da katıldığı Türk Yerel Hizmet-Sen şube başkanları toplantısında 2019 yılı toplu sözleşme, 4b sözleşmeli memur, yardımcı hizmetler sınıfı, memur zammı ve 3600 ek gösterge gibi gündemde olan konulara değindi.

KAHVECİ: KAMU ÇALIŞANLARI VE EMEKLİLER, ENFLASYON ORANLARININ ÇOK ALTINDA RAKAMLARA MAHKÛM EDİLDİ

Yetkili sendikaların yaptıkları 4 toplu sözleşmede de kamu çalışanlarının haklarını ileriye götürecek hiçbir kazanım elde edemediklerine dikkat çeken Kahveci, bugünlerde sendikal baskıdan şikâyet edenlerin zamanında kendi yaptıklarının bedelini ödediklerini söyledi. 

“2018 ve 2019 yıllarında yaşanan çarşı pazar enflasyonu kamu çalışanlarını ve emeklileri ciddi düzeyde etkilemiş, aldıkları ücret zammı daha cebe girmeden eriyip gitmiştir” diyen Kahveci konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Yetkili olan sendikalar, yetkilerinin haklarını veremiyorlar. Yaşadığımız süreçte rakamlarla bunu açıkça görebiliyoruz. 4 tane toplu sözleşme yaptılar, çalışanların haklarını ileriye götürebilecek hiçbir kazanım elde edemediler. 2018 yılında gerçekleşen enflasyon 20 dolaylarındadır. Ama yetkili sendikaların hangi rakamlara imza attığını çok iyi biliyorsunuz. Gıda enflasyonuna bakarsanız TÜİK rakamlarına göre %30, çarşı pazarın gıda enflasyonu ise %50’nin üzerinde yaşanıyor. Bizim kullandığımız mal ve hizmetler ortadadır. Memurun gelirinin yüzde 70’i gıda ve kiraya gidiyor. TÜİK rakamları memurun enflasyonunu yansıtmıyor. Biz yıllardır toplu görüşmelerde bu konuyu masaya yatırdık. Enflasyon hedefi kadar oranlara imza atılmasının karşısındayız. 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan çarşı pazar enflasyonu kamu çalışanlarını ve emeklileri ciddi düzeyde etkilemiş, aldıkları ücret zammı daha cebe girmeden eriyip gitmiştir. Bu zam oranlarına imza atanların derdi ise, Türkiye Kamu-Sen’i toplu sözleşme masasına oturtmamaktır. Çünkü yaptıkları kirli pazarlığa tanık istemiyorlar. Ama bütün çalışanlarımız bilmelidir ki, Türkiye Kamu-Sen kanunun kendisine tanıdığı hakkı kullanmaktadır. Yetkili ama etkisizlerin bu oyununa asla izin vermeyecektir.” 

KAHVECİ: TOPLU SÖZLEŞME MASASI DA CANLI YAYINLANSIN! KAMU ÇALIŞANLARI HAKLARINI KİM KORUYOR GÖRSÜN!

Bu ülkede sendikacılık adına, hakların daha ileri götürülmesi adına açlık grevini dahi gündem getirenlerin Türkiye Kamu-Sen olduğuna dikkat çeken Genel Başkan, “İş güvencesi bizim vazgeçilmezimizdir, kırmızıçizgimizdir. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanının ağzından da duyduk, demek ki doğru yoldayız.” dedi. Türkiye Kamu-Sen’in yıllardır, “Toplu sözleşme masasında kim ne diyor canlı yayınlansın” dediğini kaydeden Kahveci, konuşmasına şu şekilde sürdürdü; 

“Şimdi masada Türkiye Kamu-Sen olmasın, diğerleri olmasın dertleri var. Buyurun oturun Türkiye Kamu-Sen’in olduğu ortamda siz yüzde 30 zam aldınız da elinizi mi tuttuk? “Çalışanlar için yapacağınız her eylem için varız” dedik ama siz bunu yapacak cesareti gösteremediniz. Beceriksizliğinizi başka sendikalara yıkma çabasındasınız. Masadaki yaptıkları yanlışlar ortaya çıkmasın çabasındalar. Biz o masada onların inayetiyle değil kanunun ve 400 bin üyemizin yetkisiyle oturuyoruz, bunu engelleme şansları yok.  Biz yıllardır, “Toplu sözleşme masasında kim ne diyor canlı yayınlansın” dedik. Memurlar izlesin istiyoruz ama bahane üretip başka sendikalar masada olmasın diyorsun.”

Diğer sendikaları etkisizleştirmek için dayanışma aidatını gündeme taşıdıklarını belirten Kahveci, “Dayanışma aidatı meselesini gündeme getiriyorlar. Yerel hizmet kolunda çok yaşanan bir meseledir bu. Hiç bir ülkede yok böyle bir uygulama. Gelin sendikalı olmayı özendirmek adına sendika ikramiyelerini yükseltelim. Dayanışma aidatı talebinin istemenin amacı diğer sendikaları nasıl etkisizleştiririm derdidir. Bize cevap vermeye çalışmışlar geçtiğimiz günlerde ama o taleplerimizi bile doğru düzgün anlayamamışlar. Dayanışma aidatı gibi bir talebin hayata geçmesi mümkün değildir.” dedi.

Toplu sözleşmeye yönelik hazırlıklara aylar öncesinden başlandığına dikkat çeken Genel Başkan, enflasyonun üzerinde, alım gücünü artıracak bir artış talebimizin olacağını kaydetti. 

Gündemin önemli konularının başında gelen ek gösterge düzenlemesi hakkında da görüşlerini ifade eden Kahveci, “3600 ek gösterge konusunda kamu çalışanlarının ciddi bir beklentisi oluştu. Biz bu konuda ciddi bir çalışma yaptık ve kanun teklifi TBMM’de duruyor. Bizim bu çalışmamız yol haritası olabilir. Yetkililere bunu ilettim, en son sayın Cumhurbaşkanına da konuyu ifade ettim. Dört meslek grubu denildi ama biz bütün kamu çalışanlarını kapsamasını istiyoruz. Eğer diğer kamu çalışanları bu kapsam dışında tutulursa çalışma barışı zedelenir.” dedi. Çalışma hayatının diğer konuları hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Kahveci konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Sözleşmeliler meselesi hep gündemimizde. Bölünmüş bir aileyle çalışan nasıl huzur bulacak? Sözleşmeli çalışma bizim nezdimizde doğru bir istihdam modeli değil. Sözleşmelilere daha önce kadro verildi şimdi de verilebilir. Bir taraftan kadroya alıp bir taraftan sözleşmeli alımı devam ediyor. Bu olmaz. Eleman temininde güçlük çekilen bölgelere göndermek adına sözleşmeli aldıklarını ifade ediyor yetkililer. O zaman bizde “Motive edici tedbirler alınsın” dedik. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu zaman zaman yine gündeme geliyor. İş güvencesini tartışmaya açmadan 657 üzerine konuşabiliriz. Ama iş güvencesi açılırsa biz yokuz.  Kıdem tazminatı işçinin hakkı tırpanlanacak bu olmaz. Mutlak mutabakat sağlanmalı. 

Yardımcı hizmetliler konusunda çalışmalarımız sürüyor.  115 bin civarında bu rakam. Bir çoğu lisans hatta yüksek lisans yapmış. Bir kereye mahsus GİH kadrosuna alınmalıdırlar. Mübaşirlere bu uygulama yapıldı. Bütçeye bir yükü yok. Motive olacak insanlar. Biz bu konuda imza topladık, Sayın Cumhurbaşkanına mektup gönderdik takip etmeye devam edeceğiz.”

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
16 Yorum