Türkiye’de İtfaiyecilik Meslek midir? İtfaiyeciler Nasıl Meslek Sınıfına Girebilirler?

Türkiye’de İtfaiyecilik Meslek midir? İtfaiyeciler Nasıl Meslek Sınıfına Girebilirler?
Türkiye’de İtfaiyecilik Meslek midir? İtfaiyeciler Nasıl Meslek Sınıfına Girebilirler?

İTFAİYECİLİK MESLEK MİDİR?

Her insanın “Ne iş yapıyorsunuz?”  sorusuna elbette verebileceği bir cevabı vardır. Ama “Yaptığınız iş meslek midir?” sorusuna cevap bulamadığımız işler de bulunmaktadır.

Örneğin aşağıda belirtmiş olduğumuz meslek çalışanlarına “Ne iş yapıyorsunuz ve yaptığınız iş meslek midir?” sorularını soracak olursak:

Öğretmen: “Öğretmenim ve öğretmenlik bir meslektir.”

Hemşire: “Hemşireyim ve hemşirelik bir meslektir.”

Astsubay: “Astsubayım ve astsubaylık bir meslektir.”

İmamım: ”İmamım ve imamlık bir meslektir.”

Kütüphaneci: ”Kütüphaneciyim, kütüphanecilik bir meslektir.”

Polis: “Polisim ve polislik bir meslektir.”

Muhasebeci: “Muhasebeciyim ve muhasebecilik bir meslektir.”

Acil Tıp Teknisyeni: “Acil Tıp Teknisyeniyim ve işim bir meslektir.”

Avukat, anesteci, arama kurtarma teknikeri….: “İşimiz bir meslektir.”cevabını verirler. Peki ya yaptığı işe ev hanımları gibi meslek diyemeyen itfaiyeciler: “İtfaiyeciyim” der ama meslek midir, değil midir, kendisi dahi bilmez, bilemez…

“Meslek”  in Kısaca Tanımı

Sınırları tanımlanmış yapılan hizmettir. Bu hizmet nedir, kim yapar, nasıl yapar, yapanlarının hakları nedir gibi soruları sorduğumuzda alabileceğimiz cevaplar net olmalıdır.

Türkiye’de İtfaiyecilik

Türkiye’de itfaiye teşkilatları arasında merkezi birlik yoktur. İtfaiyeciliğin tanımı teşkilatlar arasında farklılık göstermektedir. Merkezi birlik ve itfaiyeciliğin tanımında standartlaşma olmadığı için itfaiye teşkilatlarında çalışanların yaptığı işler ve özlük hakları arasında farklılaşma vardır.

Örneğin:

-      Yedi ayrı statü de itfaiyeci istihdam edilmektedir.

1.)         Kadrolu Memur(İtfaiyeci Unvanlı)

2.)         Kadrolu Memur(Görevlendirme)

3.)         Sözleşmeli Memur(Görevlendirme)

4.)         Kadrolu İşçi(Görevlendirme)

5.)         Geçici İşçi(Görevlendirme)

6.)         Taşeron

7.)         İşkurlu

-      Teşkilatlar arasında çalışma vardiya saatleri arasında farklılıklar vardır.

8 saat çalışma 16 saat istirahat, 12 saat çalışma 24 saat istirahat, 24 saat çalışma 48 saat istirahat, 24 saat çalışma 72 saat istirahat gibi farklı çalışma vardiya saatleri uygulanmaktadır. 24 saat çalışma 48 saat istirahat vardiya çalışma sistemi en fazla tercih edilenidir.

-      Aynı işi yapmalarına rağmen farklı maaş alan itfaiyeciler vardır.

Statü ayrılığı nedeniyle farklı miktarlarda maaş alan itfaiyeciler vardır. Ama bir de aynı statüde olmasına rağmen farklı miktarlarda maaş alan itfaiyeciler vardır. Maktu mesai ücretlerinin illere göre farklılık göstermesi, yangın tazminatından yalnızca Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı itfaiye çalışanlarının yararlanması bu farkın öne çıkmasının en büyük nedenidir.

-      Tek tip itfaiye personeli yoktur.

Ülkemizde her itfaiye teşkilatının kendine özgü kıyafet, eğitim, yönetim organizasyonu, vb farklılıkları mevcuttur.

-      Alım kriterlerinde standartlaşma yoktur.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı işçi statüsünde itfaiyeci istihdam ederken, Türk Silahlı Kuvvetleri Emniyet Hizmetleri Sınıfında askeri personel, Havaalanları ARFF sınıfında personel, Belediye itfaiye teşkilatları 6 farklı statüde personel istihdam etmektedir. Alım kriterlerinde İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik, Afet ve Acil Durum Yönetimi bölümü mezunlarına öncelik tanınmamaktadır.

-      Teşkilatların kullandığı araç, malzeme ve teçhizatlarda standartlaşma bulunmamaktadır.

Merdivenli itfaiye aracı bulunmayan, tanker aracı bulunmayan, kurtarma aracı bulunmayan belediye itfaiye teşkilatları mevcuttur. 1970-1990 arası modellerde itfaiye araçlarıyla hizmet veren belediye itfaiye teşkilatlarımız mevcuttur.

-      Sertifikasız itfaiye şoförleri, kaskosuz belediye itfaiye teşkilatları, yetkisiz itfaiye eğitmenleri gibi pek çok sayıda olumsuz örnek mevcuttur.

“Meslek Sınıfında Olmak” Ne Demektir?

Sınırları tanımlanmış bir hizmetin kendine özgü yöntemlerle ve hizmetin akışını sağlayacak araç ve gereçlerle aynı eğitimi almış, aynı araç ve gereçlere sahip, aynı yönetimsel organizasyona sahip ve aynı sosyal ve özlük haklarına sahip görevlilerce yapılmasıdır.

Meslek sınıfında olan bir personel Türkiye’de Edirne’sinden Karsı’na; Antalya’sından Sinop’una kadar aynı standart ve haklara sahiptirler.

Mesleki Yeterlilik Kurumunun İtfaiyeciliğin Görevlerine

Yönelik Tanım Çalışması

Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Kurumu itfaiyeciliğin görev tanımına yönelik çalışmalarda bulunmuş ve itfaiyecilere seviyelerine göre görev standardı getirmiştir. Mesleki Yeterlilik Kurumunun tavsiye gücünden öte yaptırım gücü yoktur.

Türkiye’de İtfaiyeciler Nasıl Meslek Sınıfına Girebilirler?

İtfaiyecilerin Genel İdari Hizmetler Sınıfından alınarak mesleklerine özgü yeni bir sınıf oluşturulması(İtfaiye Hizmetleri Sınıfı, Afet ve Acil Durum Hizmetleri Sınıfı, Acil Durum Hizmetleri Sınıfı gibi) ve oluşturulacak sınıfın hizmet, çalışan özlük sosyal ve; teşkilat araç gereç ve yönetimsel organizasyon gibi içeriklerin kanunla sınırlarının belirlenmesi gerekmektedir. Yeni oluşturulacak sınıf için kanun değişikliğinin ve kanun içeriğinin gerçekleşmesinden ziyade teknik hizmetler sınıfının tanımında değişiklik yapılarak itfaiyecilerin teknik hizmetler sınıfına alınması kısa sürede sonuç alınmasında daha etkili olacaktır.

 Sağlıcakla Kalınız

İTFAİYECİ HAKLARI DERNEĞİ

www.ihakder.org / 05051212300

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.