TYP Temizlik ve Güvenlik İşçilerimiz İş Kanunun'da İşçi Sayılmalıdır! TYP Personeli Kursiyer Değil İşçidir!

TYP Temizlik ve Güvenlik İşçilerimiz İş Kanunun'da İşçi Sayılmalıdır! TYP Personeli Kursiyer Değil İşçidir!
TYP temizlik güvenlik işçilerimizin sorunları KHK yasada bir düzenleme ile çözüme kavuşturulması mümkündür. TYP temizlik ve güvenlik personelin çalışma süreleri 12 aya çıkarılarak, kamuda çalışan tüm işçiler aynı ücret, aynı sosyal ve özlük haklara sahip olmalı diğer kamuda çalışan arasında farklı uygulamalara son verilerek, iş barışının sağlanması noktasında eşit işe eşit ücret verilerek mağduriyetler acilen giderilmelidir.

Temizlik, Güvenlik TYP’li işçilerimiz kanunen işçi sayılmadıkları için iş kanunundan doğan haklardan yararlanamamakta. TYP temizlik, güvenlik işçilerimiz asıl ve yardımcı işler yaptırıldığı halde sürekli işçi kadrosu verilmedi. Tabi bunun yanında kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin, toplu iş sözleşme hakkı, sendikal hak, sosyal ve özlük haklardan da mahrum bırakıldı. Kamu kurum ve kuruluşları, Belediyeler, il özel idarelerinde süreklilik arz eden asıl ve yardımcı işler, TYP kapsamında çalıştırılan temizlik, güvenlik işçileri tarafından yapılmaktadır. Kadrolu işçilerin yerine TYP temizlik, güvenlik personeli tercih edilmektedir.

TYP temizlik, güvenlik personeli asgari ücret karşılığında 3/6/9 aylığına geçici istihdam olarak çalışmakta, arta kalan aylarda ücretsiz zorunlu izne çıkarılmaktadır. Zorunlu izin süresi içinde işsizlik ödeneği verilmediği için de başka işlerde de çalışamamaktadırlar. TYP'li işçilerimiz 1 yılın altında çalıştıkları için geçim sıkıntısı çekmekte ve düzenli bir hayat kuramamaktadırlar. Anayasanın eşitlik ilkesine ve adalete uygun bir durum değildir.

TYP temizlik güvenlik işçilerimizin sorunları KHK yasada bir düzenleme ile çözüme kavuşturulması mümkündür. TYP temizlik ve güvenlik personelin çalışma süreleri 12 aya çıkarılarak, kamuda çalışan tüm işçiler aynı ücret, aynı sosyal ve özlük haklara sahip olmalı diğer kamuda çalışan arasında farklı uygulamalara son verilerek, iş barışının sağlanması noktasında eşit işe eşit ücret verilerek mağduriyetler acilen giderilmelidir. TYP temizlik, güvenlik işçilerimizin her daim yanlarında olarak, haklarına kavuşana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Levent Baş/ Kamubiz.com ÖZEL

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum