Uzman çavuşların kadro, 3600 ek gösterge, emeklilik, izin ve atama talepleri TBMM gündeminde

Uzman çavuşların kadro, 3600 ek gösterge, emeklilik, izin ve atama talepleri TBMM gündeminde
Uzman çavuşlarımıza sözleşmeyle görev yaptıklarından dolayı hâlen kadro verilmemiştir. Nöbet, izin, tayin, sağlık, kurs, ödül, sicil yönetmelikleri bulunmamaktadır. Rütbe ve kıdem ilerlemesi yoktur. İşte İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin 16.01.2019 TBMM Genel kurulunda uzman çavuşların özlük haklarına dair konuşması..

Şimdi, bu manada uzman çavuşlarımıza değinmek istiyorum biraz. Uzman çavuşlarımıza sözleşmeyle görev yaptıklarından dolayı hâlen kadro verilmemiştir. Nöbet, izin, tayin, sağlık, kurs, ödül, sicil yönetmelikleri bulunmamaktadır. Rütbe ve kıdem ilerlemesi yoktur. Bir yıllık uzman çavuş ile yirmi yıllık uzman çavuş aynı sayılmakta şu an. Aile hayatları yok. Geçici şark hizmeti doğu görevinden sayılmadığından adaletsiz bir durumda görev yapmaktalar. Şu an uzman çavuşlar şehit olsa cenaze namazını kıldıracak imama 3600 ek gösterge isteniyor ama o uzman çavuşa istenmiyor. Görev tanımları dışında İsviçre çakısı misali çaycı, haberci, kazancı, tuvalet, banyo temizleyicisi olarak dahi görevlendiriyorlar. Mahalle bekçisine dahi silah veriliyor, uzman çavuşa zatî tabanca yok. Lojman hakları çok düşük seviyede. Orduevi gibi sosyal tesislerden yararlanma imkânları yok. Afrin’e giriyor, hendeğe giriyor ama orduevine giremiyor. 6000 sayılı Kanun’la yirmi-yirmi beş yıl uzman çavuş olarak görev yapıp, yaş haddinden kaynaklı kısa bir süre sivil memurluk yapıp emekli olanlar uzman çavuşluk özlük hakları ve uzman erbaşları kimliklerinden yoksunlar. Yani yirmi sene uzman çavuş görevi yapıyor, beş ay sivil memurluk yapıyor, sonra sivil memur olarak emekli oluyor, uzman çavuş haklarından yararlanamıyor, böyle bir mağduriyet var.

Şimdi, bunlarla ilgili bizim verdiğimiz kanun teklifleri şunlar: Mahmut Tanal Vekilimiz verdi kadroyla ilgili -şu an orada oturuyor- yani uzman çavuşların kadroya geçirilmesi için kanun teklifimiz hazır. Grup Başkan Vekillerimiz Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç 3600 ek göstergeyle ilgili teklif verdi, hazır, komisyonda bekliyor, bunları geçirmemiz lazım. 6000 sayılı Kanun mağdurları için de Orhan Sümer Vekilimiz verdi. Bütün sorunları çözecek kanun teklifleri komisyonda bekliyor, çözmemiz gerekiyor.

Değerli milletvekilleri, emin olun, uzman çavuşlarımız biz onlara bu hakları verelim diye bu işi yapmıyorlar. Bu iş zaten maddi girdilerle yapılamaz. Dile getirdiğim hususlar lütuf değil onlara borcumuzdur. Çünkü onlar bağımsızlığı yaşam gereği sayan milletimizin yiğit çocuklarıdır, çünkü onlar milletimizin selameti için mevcudiyetini ortaya koymaktan çekinmeyen hizmet ve şeref kitlesidir.

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
28 Yorum