Uzman çavuşların kadro, 3600 ek gösterge, emeklilik ve diğer sorunları TBMM'de

Uzman çavuşların kadro, 3600 ek gösterge, emeklilik ve diğer sorunları TBMM'de
Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, aynı üniformayı giyiyorlar, aynı yemeği yiyorlar, aynı cephede mücadele ediyorlar ama bazı hususlarda eşitsiz ve adaletsiz uygulamalarla karşı karşıyalar. İlk öncelikli sorunlarının başında kadro hakları gelmektedir. Öğretmenlere, hemşirelere, polislerimize ve din görevlilerine söz verdiği gibi uzman çavuşlarımıza da 3600 ek gösterge verilmesi ülkemizi koruyan bu vatan evlatlarının en doğal hakkıdır. Yine, bir diğer ana sorun emeklilik ve yaş hadleriyle ilgilidir. Saydığı

YASİN ÖZTÜRK (Denizli) – Türk Silahlı Kuvvetleri subay, astsubay, uzman jandarma, uzman çavuşları ve Mehmetçiğimizle birlikte Türk milletinin en önemli güç kaynağıdır. Düşmanlara karşı vatan savunmasında ve huzurumuzu bozan terör örgütleriyle mücadelede her zaman Türk ordusu vardır. Bütün başarılarda omuz omuza olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, aynı üniformayı giyiyorlar, aynı yemeği yiyorlar, aynı cephede mücadele ediyorlar ama bazı hususlarda eşitsiz ve adaletsiz uygulamalarla karşı karşıyalar.

Uzman çavuşların adaletli olmayan bazı uygulamalara maruz kaldıkları, muhatap oldukları zannımca hepinizin bilgisi dâhilindedir. Sayıları 100 bini aşan uzman çavuşların yıllardır birikmiş sorunları vardır. Bu sorunlar hakkında, uzman çavuşlara hakları konusunda söz verilmiş olmasına rağmen bu sorunlar çözülememiş ve uzman çavuşlar bu sorunların çözülmesini sabırla beklemektedirler. İlk öncelikli sorunlarının başında kadro hakları gelmektedir. Sözleşmeyle görev yaptıklarından dolayı herhangi bir kanun ve yönetmeliğe dayanmadan sözleşmeleri feshediliyor ve kendilerini bir anda, tabiri caizse, kapının önünde buluyorlar. Mesleki güvenceleri yok. Uzman çavuşlarımız, sözleşmeli olmanın dezavantajıyla, en verimli dönemlerinde görevlerinden ayrılmak zorunda kalarak, yerlerine yeni istihdam edilen personelimiz tecrübe kazanana kadar maddi ve manevi büyük kayıplar yaşamaktadır. Dünya ordularının gıptayla baktığı şanlı Türk ordusunun içinde geçici ve mevsimlik işçi modeli bir statünün olmaması gerekir. Uzman çavuşlarımıza kadro verilmesi gerekmektedir. Aldıkları ek gösterge 3000’dir. Bu ek göstergeyi de parçalanmış olarak 5/6 oranında alabilmektedirler. Devletin hiçbir kademesinde çalışanlar ek göstergelerini parçalanmış hâlde almaz iken bu ayrımcılık uzman çavuşlara yapılmaktadır. Şimdiki hâliyle özlük haklarında çok ciddi kayıplar yaşamaktadırlar. 24 Haziran seçim döneminde AK PARTİ’nin öğretmenlere, hemşirelere, polislerimize ve din görevlilerine söz verdiği gibi uzman çavuşlarımıza da 3600 ek gösterge verilmesi ülkemizi koruyan bu vatan evlatlarının en doğal hakkıdır.

Yine, bir diğer ana sorun emeklilik ve yaş hadleriyle ilgilidir. Görevleri müddetince Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan uzman çavuşlar subay, astsubay gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinden değil, Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olmaktadırlar. Yirmi, yirmi beş yıl görevini yapan, görev şartını doldurmuş ama yaş şartını dolduramadığı için sivil memurluğa geçmek zorunda kalan veya açıkta kalan uzman çavuşlar Türk Silahlı Kuvvetlerinden uzman çavuş olarak emekli edilmelerini ve uzman çavuş özlük haklarının verilmesini istemektedirler. Bu talepleri en doğal haklardan biridir.

Yine, bir yıl içinde doksan gün hava değişimi aldıklarında sözleşmeleri feshediliyor. Sağlık şartlarının subay ve astsubaylarda olduğu gibi düzenlenmesi gerekir. Burada zamanımız az olduğu için bütün sorunlarına değinemeyeceğim fakat bu saydığım sorunların yanında tazminat oranındaki adaletsizlik, orduevlerinden yararlanamamaları, lojmanlardan yeteri kadar faydalanamamaları, açıklayıcı görev yönetmeliklerinin olmaması, mesleki güvencelerinin olmaması, kıdem işaretlerinin rütbeden sayılmaması gibi uzman çavuşlarımızın birçok sorunu vardır. Vatan savunması ve terörle mücadelede en ön safta, etkin görev alan deneyimli uzman çavuşlarımız gelecek kaygısı olmadan görev yapmak istemektedirler.

Kamubiz.com ÖZEL /ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.