Uzman erbaşların astsubaylığa geçişi nasıl olur? 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanuna göre astsubaylığa geçiş nasıl?

Uzman erbaşların astsubaylığa geçişi nasıl olur? 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanuna göre astsubaylığa geçiş nasıl?
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununda Lise veya lise dengi okul mezunlar ile Yükseköğrenim mezunu uzman erbaşların astsubaylığa geçişi nasıl düzenlenmiştir? İşte Astsubaylığa geçmek isteyen olan uzman erbaşlar için başvuru şartları

Türk Silahlı Kuvvetlerinin erbaş kadrolarında devamlılık arz eden teknik ve kritik görevlerde, yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla uzman onbaşı ve uzman çavuş rütbelerinde istihdam edilen uzman erbaşlar, bazı hallerde astsubay sınıfına geçirilebiliyor.

UZMAN ERBAŞLAR ASTSUBAYLIĞA NASIL GEÇİYOR?

Uzman erbaşların astsubaylığa geçirilmesine ilişkin huşular 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununda düzenlenmiştir.

Yükseköğrenim mezunu uzman erbaşların astsubaylığa geçişi

Yükseköğrenim (fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okulu) mezunu uzman erbaşlar; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyacına göre astsubay çavuşluğa geçirilebiliyorlar.

Bu kapsamda astsubaylığa geçirilecek uzman erbaşın;

-Yükseköğrenim (fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okulu) mezunu olması,

-Başvuru tarihi itibariyle en az 4 yıl ve en çok 8 yıl uzman erbaşlık hizmetinin bulunması,

-Yapılacak sınavlarda başarılı olması,

-Tâbi tutulacağı temel askerlik eğitiminde başarılı olması,

-Ceza durumu, sicil notu, kişisel ve ahlâkî durum, disiplin durumu, görev başarısı, sağlık durumu, meslekî yeterlilik yönleriyle ilgili mevzuatta aranan şartları ve aranan diğer nitelikleri taşıması

gerekir.

Lise veya lise dengi okul mezunu uzman erbaşların astsubaylığa geçişi

Lise veya lise dengi okul mezunu uzman erbaşlar; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyacına göre, astsubay meslek yüksek okullarında verilecek öğrenim ve eğitim sonrası astsubay çavuşluğa geçirilebiliyorlar.

Bu kapsamda astsubaylığa geçirilecek uzman erbaşın;

-Lise veya lise dengi okul mezunu olması,

-Uzman erbaş olarak en az 1 yıl hizmetinin bulunması,

-Sözleşme süresi içinde müracaatta bulunması,

-Astsubay meslek yüksekokulu giriş sınavına müracaat yapılan yılın 1 Ocak günü itibarıyla 25 yaşını bitirmemiş olması,

-Astsubay meslek yüksekokulu giriş sınavında başarılı olması,

-Ceza durumu, sicil notu, kişisel ve ahlâkî durum, disiplin durumu, görev başarısı, sağlık durumu, meslekî yeterlilik yönleriyle ilgili mevzuatta aranan şartları ve aranan diğer nitelikleri taşıması

gerekir.

Geçişe ilişkin bazı hususlar

Astsubaylığa geçirilecek olan uzman erbaşın;

**Astsubay meslek yüksekokulunda veya tâbi tutulacağı temel askerlik eğitiminde geçireceği sürelerde,  özlük hakları yönünden uzman erbaşlık statüsü devam eder.

**Astsubay meslek yüksekokulunda veya temel askerlik eğitiminde geçireceği sürelerde, kendisine öğrenci harçlığı ödenmez.

**Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçisi olanların astsubay meslek yüksekokulunda veya temel askerlik eğitiminde geçireceği sürelerde, iştirakçilikleri rütbe, derece ve kademesine göre emsalleri gibi devam eder.

**Astsubay meslek yüksekokulunda veya temel askerlik eğitiminde başarılı olmaması ya da kendi isteği ile bu eğitimlerden ayrılması durumunda, uzman erbaş olmak için gereken şartları kaybetmemiş olması ve istemesi halinde uzman erbaş olarak hizmete devam edebilir.

Öte yandan, astsubaylığa geçirilen uzman erbaşlar, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümlerine tâbi olurlar; bunları mecburi hizmet süresi, ilk sözleşmelerinin onaylandığı tarihten itibaren 15 yıl olarak uygulanır ve uzman erbaşlıkta geçen hizmet süreleri astsubay rütbe bekleme süresinden sayılmaz. Ayrıca, astsubaylığa geçirilecek uzman erbaşların evli veya nişanlı olup olmadığına ve öğrenime ara vermiş olup olmadığına da bakılmaz.

memurunyeri

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum