Uzman erbaşlıktan memurluğa geçenler 52 yaşına kadar çalışabilsin

Uzman erbaşlıktan memurluğa geçenler 52 yaşına kadar çalışabilsin
Uzman erbaşlıktan memurluğa geçenlerin 52 yaşına kadar çalışabilmesi için Uzman erbaşlıga veya sivil memurluğa geri dönüşünün sağlanması söz konusu mudur? Sivil memurlukta alınan TSK kimlikleri iade edilecek midir? Bu konuda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Konuya ilişkin yazılı soru önergesi verildi.

Uzman erbaşlıktan memurluğa geçenlerin 52 yaşına kadar çalışabilmesi için Uzman erbaşlıga veya sivil memurluğa geri dönüşünün sağlanması söz konusu mudur? Sivil memurlukta alınan TSK kimlikleri iade edilecek midir? Bu konuda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Konuya ilişkin yazılı soru önergesi verildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıda yazılı sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İç Tüzüğü'nün 96.maddesi gereğince Milli Savunma Bakanı Sayın Nurettin CANİKLİ tarafından yazılı olarak yanıtlanması konusunda gereğini arz ederim. Saygılarımla,

Murat BAKAN
İzmir Milletvekili

Başkanlığa geliş tarihi 15/02/2017 olan 7/11851 esas numaralı uzman erbaşlıktan memurluğa geçenlerin elli iki yaşına kadar çalışabilmesi ve uzman erbaşlıkla sahip oldukları özlük haklarının korunmasına yönelik çalışma yapılıp yapılmadığına ilişkin yazılı soru önergeme yanıt verilmemiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik görevlerinde yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak üzere, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'na tabi olarak yaklaşık 70.000'in üzerinde uzman erbaş, doğrudan harekât birliklerinde ülke güvenliği için, ayrıca destek hizmetlerini yürütmek üzere nitelikli/yetişmiş personel olarak ve yüksek öneme sahip olan vazifelerini sözleşmeye bağlı bir şekilde yürütmeye çalışmaktadır. Bu görevlerini yeri geldiğinde 3 metre kar altında yaşayarak, görev sürelerinin yaklaşık 15 yılını teröristle mücadelede geçiren bu yiğit vatan evlatlarının, 1986 yılından bugüne 1000'e yakını şehit olmuştur. Hepimizce bilindiği üzere 3269 Sayılı Kanun gereği bu arkadaşlar azami 45 yaşına girdikleri yıla kadar TSK'da görev yapabiliyorlardı. 45 yaşında emekli aylığına hak kazanamayanlardan istekliler ise merkezi yönetim bütçe kanunlarında yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın, Milli Savunma Bakanlığı, MSB ANT Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) kadrolarında emekli aylığına hak kazandıkları tarihe kadar Devlet memuru olarak istihdam ediliyorlardı. 676 Sayılı KHK ile Uzman Erbaş için yaş sınırı düzenlemesi Madde:64 183/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu 5 inci madde I inci fıkrasında yer alan(kırkbeş yaş) ibaresi (elliiki) 52 şeklinde degişmiştir. Fakat uzman erbaşlıktan devlet memurluğuna geçen 1968, 1969, 1970 ve 1971 doğumlu yaklaşık 3000 kişi statü olarak 657 sayılı kanunla istihdam edilen devlet memurluğu statüsüne geçmış, TSK kimlikleri alınmış,derece/kademeleri/ ek göstergeleri degiştirilmiş,657 devlet memuru veya 3269 Uzman erbaş kanunu gibi hiç bir haktan yararlanamamaktadırlar.

Yukarıda saymış olduğum "uzman erbaşların maaşlarının memur maaşı seviyesine düşürülerek ücretlerinin geriye götürülmesi, uzman erbaşlıktan ayrıldıkları tarihteki kazanılmış hak aylığına esas derece/kademe ve ek göstergelerinin yok sayılarak yeniden yapılan hesaplama ile derece kademe kayıplarına neden olunması ve resen emekliye sevk edilme uygulamaları” Anayasanın 49 uncu maddesinin temel ilkelerine aykırı olduğu kadar,gençliğinin en güzel ve verimli yıllarında vatani hizmet olarak çoğunlukla silahlı mücadele içinde canı pahasına görev yapan uzman erbaşları ekonomik ve sosyal yönden adaletsiz. Bir durumla karşı karşıya bırakmaktadır. Bu bağlamda;

l) Uzman erbaşlıktan memurluğa geçenlerin 52 yaşına kadar çalışabilmesi için Uzman erbaşlıga veya sivil memurluğa geri dönüşünün sağlanması söz konusu mudur? Sivil memurlukta alınan TSK kimlikleri iade edilecek midir? Bu konuda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

2) Haksızlığın ortadan kaldırılması için "Ücrette geriye götürülemezlik” ilkesi kapsamında uzman erbaşlıktan ayrıldıkları tarihte almakta oldukları maaşlarının geriye götürülmeksizin memurluğa geçtikten sonra da aynı ücrete esas derece [kademe ve ek göstergelerin seviyesine gelinceye kadar ödenmeye devam edilmesi sağlanacak mıdır?

Kamubiz.com ÖZEL HABER / ANKARA

(Sitemizden Alıntılanan Haberlerde Kaynak Gösterilmeden Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum