Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) Personelinin Toplu Sözleşme Talepleri

Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) Personelinin Toplu Sözleşme Talepleri
Kamu kurum ve kuruluşlarında Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil çeşitli unvanlardaki kadrolarda görev yapan Devlet memurları bazı özlük haklarının iyileştirilmesini bekliyorlar. YHS personeli 4.dönem toplu sözleşme görüşmelerinde ek gösterge, ek ödeme, tazminat, unvan ve görevde yükselme sorunlarının masaya yatırılmasını talep ediyorlar.

Kamu kurum ve kuruluşlarında Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil çeşitli unvanlardaki kadrolarda görev yapan Devlet memurları bazı özlük haklarının iyileştirilmesini bekliyorlar. YHS personeli 4.dönem toplu sözleşme görüşmelerinde ek gösterge, ek ödeme, tazminat, unvan ve görevde yükselme sorunlarının masaya yatırılmasını talep ediyorlar. Kamu görevlilerinin 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin mali ve sosyal hakları konusunda belirlemelerde içerecek olan 4.Dönem Toplu Sözleşmesinin bu ay içerisinde karara bağlanması bekleniyor.

Toplu Sözleşme görüşmelerinde kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarıyla ilgili çeşitli konuların ele alınacağı ve bazılarında iyileştirme yapmaya yönelik kararların alınacağı muhtemel görünürken, yardımcı hizmetler sınıfı kapsamında görev yapan Devlet memurları da gittikçe artan sorunlarının çözümüne yönelik bazı kararlar alınmasının beklentisi içerisinde.

Devlet memuru olarak çeşitli unvanlarda görev yapan Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli genellikle; sınıf değişikliği beklentilerinin yanı sıra ek gösterge, ek ödeme ve tazminat ödemelerinden kaynaklı sorunlarının çözülmemesinden ve başka hizmet sınıflarına ait işlerin kendilerine yaptırılmasından yakınıyorlar.

Hizmet sınıfı sorunu

Kamu kurumlarının yardımcı hizmet niteliğindeki işlerinin tamamına yakını hizmet alımı yoluyla gördürülmekte olduğundan, bazı kurumlardaki YHS personeline diğer hizmet sınıflarına (GİH, TH, SH) ait görevlerin gördürülmesi yolunu gidilmektedir.

Öte yandan, 2005 yılında memur sendikaları ile hükümet arasında imzalanan Toplu Görüşme Mutabakat Metninde; “Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışanların öğrenim durumlarına göre diğer hizmet sınıflarına bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız atanmalarının sağlanması,” şeklindeki bir kararın da alınmış olması, o zamandan beri YHS personelini beri hizmet sınıfı değişikliğine ilişkin beklentisini artırmıştır.

Ek gösterge sorunu

Devlet memurlarına ilişkin hizmet sınıflarında görev yapanlardan sadece Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil olanlar için ek gösterge belirlenmemiştir. Ek gösterge belirmelerinde bir hizmet sınıfında olanların tamamının dışarda tutulmasının rahatsızlık yaratmasının yanı sıra, ek göstergeden yararlanamadıkları için YHS personelinin aylık ücretleri ve emeklilik hakları (emekli aylığı ve emekli ikramiyesi) memurlar arasında en düşük seviyede olmaktadır.

Maaş sorunu

Devlet memurları arasında en düşük maaş alanlar, Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamındaki kadrolarda görev alanlar olmaktadır (ödeme farklılıkları olan bazı kurumlara ilişkin istisnai haller hariç).

Unvan tanımı sorunu

Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamındaki kadro unvanlarına ilişkin görevlerin sınırının unvan bazında net olarak belirlenmemiş olduğundan, bu kapsamda görev yapan personele kurumlarında pek çok işin gördürülebileceği personel olarak bakılması sonucunu doğurmaktadır. Ayrıca, hukuki yönü olmamasına rağmen bazı görev ve işlerin yardımcı hizmetler personeline gördürülmesi, zaman içerisinde söz konusu görevlerin ilgililerin unvanlarıyla özdeşleşmesine ve bu görevleri yapmak istemediklerinde ise sorunlu personel olarak düşünülmelerine neden olmaktadır.

Görevde yükselme sorunu

Devlet memurlarının üst unvanlara yükselmesinde, ilgili personele kurumları tarafından objektif imkanlar tanınması görevde yükselmeye ilişkin genel düzenlemenin amaçlarından olmasına rağmen, bu imkanın YHS personeline gerekli ölçüde tanınmadığı görülmektedir.

YHS personelinin görevde yükselebileceği kadrolara (memur, bilgisayar işletmeni, teknisyen gibi) kurumlar tarafından genellikle ilk defa atama yoluyla personel alımına gidilmesi, YHS personelinin görevde yükselmesine engel teşkil etmektedir.

Bu çerçevede, yapılacak olan 4.Dönem Toplu Sözleşmesinde, Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin yukarıda bazıları sayılan sorunlarıyla ilgili olarak çeşitli tedbirlerin alınmasının, çalışanlara tanınan haklarda dengeye ve çalışma barışına katkı sunacağını düşünmekteyiz.

memurunyeri.com

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum