Zabıta personeline 3600 ek gösterge ve fazla çalışma ücreti verilecek mi?

Zabıta personeline 3600 ek gösterge ve fazla çalışma ücreti verilecek mi?
Zabıtalara 3600 ek gösterge ve fazla çalışma ücreti hakkında TBMM'de yazılı soru önergesi verildi. Belediyelerin zabıta birimlerinde görev yapan personelin, ağır çalışma koşulları ve özlük haklarına dair İzmir Milletvekili Kamil Okyay SINDIR tarafından İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU'nun yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verildi. Yazılı soru önergesinde, 'Zabıtaların özlük haklarının iyileştirilmesine ve bu bağlamda ek göstergelerinin 3600'e çıkarılmasına ilişkin bir çalışama yapılmakt

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıda yazılı yer alan sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından, Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 99.maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygıyla dilerim.02.10.2018

Prof. Dr. Kamil Okyay SINDIR
İzmir Milletvekili

Genel idari hizmetler sınıfında olan, Belediye hizmetlerinin yerine getirilmesinde çok önemli bir görevi yerine getiren zabıtalarımız, gerek çalışma koşulları gerekse özlük hakları yönünden bir çok sorunla baş etmek durumundadır.

Yerel yönetimlerin en önemli hizmet alanında görev yapan, halkımızın sağlık, esenlik ve huzurunu korumaya çalışan belediye zabıtalarımız, sağlık, çevre, imar, turizm, trafik gibi çok geniş bir alanda hizmet yürütmektedir. Üstelik bunu da, her türlü koşul ve sahada ve her türlü tehdit ve tehlike altında yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Bu nedenle de bir çok defa görev başında fiziki ve sözlü saldırılara maruz kalmaktadırlar. Bugün 24 saat çalışma esası ile görev yapan zabıtalarımızın kadro standardizasyonu yapılamamış, özlük hakları çalışma koşullarına uygun hale getirilmemiş olması zabitalarımızı büyük sorumalarla karşı karşıya bırakmaktadır. Zabıtalarımızın ağır ve stresli iş yoğunluğunun etkilerinden korunabilmesi, verimli ve soğukkanlı çalışabilmesi için düzenli sağlık kontrollerine tabi tutulması ve kriz yönetimi için teknik ve psikolojik danışma hizmetlerinden yararlanması önemli bir gereksinimi karşılayacaktır. Bakanlığınızın, sorunların çözümü, eksikliklerin giderilmesi için ivedilikle çalışma yapması, ülkemizin hemen her köşesinde hizmet veren binlerce zabıtamıza ve belediye hizmetlerine çok önemli bir kolaylık sağlayacaktır.

Bu bağlamda;

1. Ülkemizde norm kadro esasına göre toplam zabıta personeli (zabıta amiri, zabıta komiseri, zabıta komiser yardımcısı, zabıta memuru, vb.) sayısı ne kadardır? Norm kadroları ne kadarı doludur? Görev başında kaç zabıta vardır? Bunların statü ve standartları nedir? 

2. Ülkemizde zabıta personeli hangi yöntemlerle temin edilmektedir? Kalifiye personel yetişmesi için meslek yüksek okulu çalışması/planlaması var mıdır? 

3. Zabıta görevi her ne kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memur statüsünde olması gerekse de "işçi” statüsünde çalıştırılan zabıta personeli var mıdır? 

4. Görev başında yaralanan ve yaşamını yitiren zabita sayıları ne kadardır? 

5. Zabıtaların ağır iş koşulları ve geniş görev alanları nedeniyle yıpranma payı düzenlemesi konusunda bir çalışma var mıdır, yapılması planlanmaktadır? 

6. Zabıtaların özlük haklarının iyileştirilmesine ve bu bağlamda ek göstergelerinin 3600'e çıkarılmasına ilişkin bir çalışama yapılmakta mıdır, yapmayı planlıyor musunuz?

7. Zabıtalarımızın 24 saat esaslı çalışma sistemi içerisinde, hizmetlerinin gerçekleştirilmesinde fazla çalışma ücretlerinin kesilmemesi konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır? 

8. Zabıta personelinin yoğun iş yükü ve aşırı stres ortamından kaynaklı sağlık sorunlarının giderilmesi ve psikolojik destek alınması konusunda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır, bu hizmet yapılıyorsa hangi aralıklarla ve hangi sağlık birimlerinden karşılanmaktadır?

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
6 Yorum