Zabıta personeline yıpranma payı verilmesi için kanun teklifi

Zabıta personeline yıpranma payı verilmesi için kanun teklifi
Zabıtalara fiili hizmet zammı verilecek mi? Belediyelerde görevli zabıta memurlarımız, kamu düzenini sağlamak, halkın sağlığı ve huzuru için görev yapmaktadır. Halkla, esnaf arasında dengeyi kurmakla görevli zabıta emekçileri, görevlerini ifa ederken pek çok zorlukla karşılaşmakta, gece-gündüz can güvenlikleri her an risk altında çalışmaktadır. 1 Ekim 2019'da Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen kanun teklifi ile risk altında ve ağır koşullarda çalışan zabıta memurlarına fiili hizmet süresi zammı verilme

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi. Teklif ile, zabıtaların fiilî hizmet süresi zammından yararlandırılması amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmuştur. 
Gereğini saygılarımla arz ederim. 
Mehmet Ali Çelebi/ izmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

Belediyelerde görevli zabıta memurlarımız, kamu düzenini sağlamak, halkın sağlığı ve huzuru için görev yapmaktadır. Halkla, esnaf arasında dengeyi kurmakla görevli zabıta emekçileri, görevlerini ifa ederken pek çok zorlukla karşılaşmakta, gece-gündüz can güvenlikleri her an risk altında çalışmaktadır. Böylesi önemli ve zor görev üstlenen zabıtalar gerek ekonomik gerekse özlük hakları bakımından da sorunlar yaşamaktadır. 

Gece gündüz demeden çalışmalarına rağmen zabıta memurları, görevlerini ifa ederken tartışmalara, kimi zaman yaralanma ve hatta ölüm ile sonuçlanabilen saldırılara maruz kalmaktadırlar. Bu sebeple, zihnen ve bedenen gördükleri zarar nedeniyle kendilerine yıpranma hakkı tanınmalıdır. 
Bu bağlamda 5510 sayılı sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılarak, risk altında görev yapan diğer kamu personellerine sağlanan fiili hizmet süresi zammı hakkının zabıta memurlarına da verilerek, eşitsizliğin ve mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır. 

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1- Madde ile risk altında ve ağır koşullarda çalışan zabıta memurlarına fiili hizmet süresi zammı verilmesi amaçlanmıştır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 31/05/2206 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40'ıncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tabloya aşağıdaki sıra eklenmiştir. 
"21) Belediyeler Zabıta hizmetlerinde çalışanlar 60" 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.