5510 SAYILI SGK TABİ MEMURLARI EMEKLİLİKTE ZOR GÜNLER BEKLİYOR

5510 SAYILI SGK TABİ MEMURLARI EMEKLİLİKTE ZOR GÜNLER BEKLİYOR
2008 1 Ekim öncesi işe başlamış memurlar 5434 sayılı Kanuna 2008 1 Ekim ve Sonrası işe başlamış memurlar ise 5510 sayılı Kanuna tabidir.

Maalesef 5510 sayılı Kanuna tabi olan memurların emeklilikte ciddi hak kaybı oluyor Sendikalar bu duruma sessiz kalmış. Bizim-Sen olarak bu durumu gündeme getiremeye ve çözmek için çalışmaya devam edeceğiz.

5434 sayılı Kanuna tabi Memurların emekli maaşları dahi çok düşükken 5510 sayılı Kanuna tabi memurların emekli maaşları daha da düşük olacaktır.

EYT çıkmasıyla birlikte 5510 tabi memurların bazılarının emekliliği hak ettiği halde bu şartlarda emekli olmalarının mümkün olmadığı ortadadır.

5510 tabi memurlar Prime Esas Kazanç Matrahı (Emekli Sandığı Matrahı) üzerinden emekli maaşı alacaktır.

2024 Yılı Memur Kesenek Matrah Örnek Tablosu

sgk.png

Yukarıdaki tablodan anlaşılacağı üzere birçok ünvandaki memurun Kesenek Matrahları Asgari ücret matrahının altında kalmaktadır. Kesenek Matrahı Asgari ücret altında kalanların Kesenekleri Asgari ücret SGK matrahı tutarından gönderilmektedir.

5434 tabi memurların emekli aylığı, Emekli Matrahı denilen, aylık, taban aylık, kıdem aylığı, ek gösterge ve duruma göre emekli eklentisini toplandıktan sonra, bulunan meblağın Aylık bağlama oranı ile çarpılması sonucunda bulunmaktadır.

5510 tabi i memurlar için ise durum, işçi statüsünde çalışan kişiler ile benzerlik göstermekte, Prime Esasa Kazanç (kesenek matrahı) , memurun ortalama aylık kazancını tespit etmek gerekmektedir. Emekli maaşlarında Prime Esas Kazanç ortalaması alınacağından Prime Esas Kazanç, birçok memur için asgari ücretin altında kaldığından dolayı asgari ücretten gönderilmektedir.

Ortalama aylık kazanç ise, oldukça karmaşık bir hesaplama olmakla beraber, hesaplama formülünde kullanılan ve SGK tarafından yayımlanan yıllık güncelleme oranlarının düşük olması sebebiyle, eski memura oranla çok daha dezavantajlı duruma düşmektedir

5434 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanun birbirinden büyük ölçüde farklılık arz etmektedir. Bu farklılıkların başında aylık bağlama oranları geliyor. 5434 Sayılı Kanun, bu kanuna tabi kamu görevlisinin ikramiyeye esas hizmet süresinin her bir yılına %3 aylık bağlama oranını kabul etmekte, 25 yıl için emekli matrahının %75’i, 25 yılı aşan her bir tam fiili hizmet yılı için ise bu oranın %1 fazlası eklenerek aylık bağlama oranı bulunmaktadır 5510 sayılı Kanun ise, bu kanuna tabi kamu görevlisinin ikramiyeye esas hizmet süresinin her bir yılında %2 aylık bağlama oranını esas almakta, 25 yıl için Ortalama Aylık Kazancın %50’i, 25 yılı aşan her bir tam fiili hizmet yılı için ise bu oranın %2 fazlası eklenerek aylık bağlama oranı bulunmaktadır.

Bizim-Sen olarak Çözüm Önerimiz: Memur Taban aylığı artırırsa, otomatikman 5434 ve 5510 tabi memurların emekli maaşları artacaktır. Ayrıca 5510 sayılı Kanunun ilgili maddesinde yer alan “360 güne %2 aylık bağlama oranı” ifadesinde yer alan %2, %3 olarak değiştirildiği takdirde aradaki maaş ve eşitsizlik ortadan kaldırılmış olacaktır.

Uğur ŞEN /Bizim Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum