MEB Yönetici Atama Yönetmeliğinden YENİ Haber Var

MEB Yönetici Atama Yönetmeliğinden YENİ Haber Var
MEB yönetici atama ve okul müdürlerine yönelik yeni kulis haberler gelmeye devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı yönetici atama yönetmeliği ve okul müdürleri hakkında kamuoyuna yansıyan kafa karıştırıcı bilgilerin ardından bir iddiada memurdavaları.com sitesinden geldi. Haberde yeni yönetici atama yönetmeliğinin şubat ayının ilk haftalarında yayınlanacağı ve Ek-2'de kıdeme ve kendi okulunda kalmak isteyenelere verilecek puanın artırılarak sadeleştireleceği yer aldı. Bu bilgilerin doğruluğunu henüz bilemiyor ancak, on binlerce okul yöneticisi ve şube müdürünün yoğun bir şekilde MEB'den konu hakkında resmi açıklama beklediğini ifade edebiliriz. İşte habere işikin detaylar...

Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf TEKİN; Eskişehir’de 2023 yılının Eylül ayında gerçekleşen öğretmen buluşmalarında açıklamada bulunmuş ve “yönetici görevlendirme yönetmeliğinin değişeceğini, yeni yönetici görevlendirme yönetmeliği ile 2024-2025 öğretim yılı başlamadan, yaz dönemine kalmadan yönetici görevlendirme sürecinin bitirileceğini” belirtmişti.

Sayın Bakan Yusuf TEKİN'in açıklamasına rağmen yeni yönetici görevlendirme yönetmeliği yayımlanmadı öyle ki yönetici görevlendirme takvimi açıklanmasına rağmen ve Sayın Bakanın bizzat kendisinin yeni yönetmelikle yapılacak açıklamasına rağmen...

MEVCUT YÖNETMELİK BEKLENTİLERİ KARŞILAMAKTAN UZAK

Mevcut yönetmelik beklentileri karşılamadığı gibi gereksiz birçok puanlamaya sahip. Yeni yönetmeliğin sadeleştirileceği kamuoyuna yansımış durumda. Mevcut yönetmelikte hakka ve hukuka aykırı neler yok ki? Dört yıl sınırlaması, tezli yüksek lisansla tezsiz arasındaki çok az puan farkı, marka, tescil, patent vb. yarışmada dereceye giren öğrencisi bulunmak gibi eşitsizlik örnekleri... Başarı belgesi, takdir, teşekkür ayrımı kısacası mevcut yönetmelik o kadar büyük bir eşitsizliğe sebep olmakta ki. Eğitimcilerimizin bazıları; marka, tescil, patent, tezsiz yüksek lisans satın alma peşinde... Bu duruma dur demek için çok geç bile kalındı!

ROTASYON SADECE MÜDÜRLERE YAPILMALI

Hele bir rotasyon örneği var ki açıklamasını kimse yapamamakta... Neden mi? Çünkü Milli Eğitim Bakanlığında bu durumun bir örneği daha bulunmamakta. 4 yıl içinde okul idarecilerinin okula, çevreye, velilere tam olarak adapte olduklarını söylemek mümkün değildir. 4 yıllık bir süre çok ama çok kısa bir süredir. Bizim önerimiz rotasyonun yalnızca müdürlere ve sekiz yılda bir yapılması düzenlenmelidir.

MÜDÜR YARDIMCILARINA ROTASYON KALKMALI

Müdür başyardımcılarına/yardımcılarına rotasyon kaldırılmalıdır. Kaldırılmasının sebebi ise yönetimde asıl belirleyici olanın okul müdürü olması, çok fazla personel sirkülâsyonunun okullardaki işlerin sürekliliğine zarar vermesi, kurum hafızalarını silmesi ve aile kurumunun bu uygulamadan zarar görmesi gerçeğidir. Okul idareciliği çokta rotasyonu zorunlu kılacak bir görev değildir ki karşılaştırma yapılınca bu durum tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmaktadır. Örneğin; Milli Eğitim Bakanlığında il müdür yardımcılarına, ilçe müdürlerine bile rotasyon uygulanmamaktadır. Yine MEB müfettişlerine rotasyon 8 yılda bir uygulanmaktadır ki birçok ilde bu arkadaşlarımızın yaş ortalaması 60-65 arası olduğundan fiili anlamda rotasyonun onlar içinde hiçbir anlamı bulunmamaktadır. Okul Müdür ve müdür yardımcılarına uygulanan rotasyonun görüldüğü gibi bir örneği daha yoktur. Burada şube müdürlerine uygulanıyor denilebilir ki yasal olarak 6 yılda bir denilse de fiili anlamda bu durumunda uygulaması yoktur çünkü kişi Edirne'ye tayin olmuş fakat görevlendirme olarak Muğla'da çalışmaya devam etmektir ve bu duruma yüzlerce örnek bulunmaktadır. Aynı kurumda üç yılını dolduran okul müdür ve müdür yardımcıları için yeni yönetmelikte il içi isteğe bağlı yer değiştirme maddesi düzenlenerek atama bekleyenlerin de isteği karşılanmış olacaktır.

Son Bilgilere Gelecek Olursak:

Şubat ayının ilk iki haftası içinde yeni yönetmelik yayımlanacak. Ek- 2 de yürütücülük ve yarışma kısımları çıkarılacak ve Ek-2 çok sadeleştirilecek böylece hukuksuz değerlendirmelerden uzaklaşılacak, kıdeme verilen puan artırılacak, aynı okulunda kalmak isteyen idareciler kendi okullarını tercih ettiklerinde verilen ek puan artırılacak...

Eğitimcilerimiz kadar bizde merak etmeye başladık. Ne diyelim bekleyip görelim...

EDİTÖR NOTU: ŞUBE MÜDÜRLERİNİN YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİNDEN BEKLENTİLERİ UNUTULMAMALI. ZİRA ONLARINDA OKUL MÜDÜRLÜĞÜNE DÖNÜŞ HAKKI GİBİ YOĞUN İSTEKLERİ SİTEMİZE ULAŞMAKTADIR.

SİZLERDE MEB YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILMASI GEREKEN DEĞİŞİKLİKLERİ YORUM OLARAK EKLEYEBİLİRSİNİZ.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
8 Yorum