MEB'den, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine soruşturma uyarısı!

MEB'den, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine soruşturma uyarısı!
Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, “e-soruşturma modülünün” kullanımıyla ilgili yayımladığı resmi yazıda, millî eğitim müdürlüklerinin personele ait disiplin iş ve işlemlerinin tam, eksiksiz ve zamanında e-soruşturma modülüne işlemesi isten

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Teftiş Kurulu Başkanlığı

Sayı  : E-73860670-903.08.02-95539076     31.01.2024

Konu  : E-Soruşturma Modülüne Veri Girişi

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : a) 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi.

      b)    24.07.2013 tarihli ve 73860670/663.03/1860363 sayılı yazımız.

      c)    MEB Personel Genel Müdürlüğünün 25.07.2019 tarihli ve 2019/12 sayılı genelgesi.

İlgi (a) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 320/c maddesi ile "Bakanlık tarafından veya Bakanlığın denetiminde sunulan hizmetlerin kontrol ve denetimini ilgili birimlerle iş birliği içinde yapmak, süreç ve sonuçlarını mevzuata, önceden belirlenmiş amaç ve hedeflere, performans ölçütlerine ve kalite standartlarına göre analiz etmek, karşılaştırmak ve ölçmek, kanıtlara dayalı olarak değerlendirmek, elde edilen sonuçları rapor hâline getirerek ilgili birimlere ve kişilere iletmek" görevi Teftiş Kurulu Başkanlığına verilmiştir.

Bu kapsamda inceleme, soruşturma ve ön inceleme çalışmaları süreç ve sonuçlarının dinamik olarak izlenip değerlendirilerek kurumsal gelişim ve Bakanlığın politika geliştirmesine katkı sağlamak amacıyla MEBBİS’e entegre oluşturulan “e-teftiş modülü ” içindeki “e- soruşturma modülü” ilgi (b) yazı ile kullanıma sunulmuş, ilgi (c) genelge ile de verilerin e- soruşturma modülüne tam ve zamanında işlenmesi gerekliliği belirtilmiştir.

Ancak; e-soruşturma modülü üzerinde yapılan incelemelerde bazı il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde soruşturma kaydının zamanında açılmadığı, şikayet/konu bilgilerinin soruşturma konusunu ihtiva edecek düzeyde olmadığı, itham edilen bilgileri ve teklif uygulamalarına ilişkin verilerin zamanında girilmediği vb eksikliklerin olduğu görülmüştür. Disiplin hukuku işlemleri birer idari işlem ve idari yaptırım olarak kişilerin belirli haklarını kullanmalarını sınırlayan ve kişilere belirli zorlayıcı yükümlülükler yükleyen işlemler olduğundan, kişilerin disipline ilişkin iş ve işlemlerinin e-soruşturma modülüne tam, eksiksiz ve zamanında işlenmesi büyük önem arz etmektedir.

Bu itibarla, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince e-soruşturma modülü üzerinde oluşturulan “soruşturma takip” butonundan giriş yapılarak, müfettişler/muhakkikler tarafından yürütülen inceleme, soruşturma ve ön inceleme dosyalarında eksik bırakılan veriler ivedilikle tamamlanmalıdır.

İl/ilçe kullanıcılarının e-soruşturma modülündeki veri girişleriyle ilgili yapmaları gereken iş ve işlemler aşağıda belirtilmiştir.

1.İl ve ilçelerde yapılan inceleme/soruşturma bilgilerine Bakanlığımız ve ilgili kullanıcılar tarafından anında ulaşılması, mükerrer işlem yapılmasının önlenmesi, ilgili kurum ve amirlerin doğru bilgilendirilmesi açısından inceleme/soruşturma makam onayı alınıp görevlendirme yapıldıktan hemen sonra e- soruşturma modülünde inceleme/soruşturma kaydı açılmalıdır.

2.Yeni bir inceleme/soruşturma kaydı oluştururken inceleme/soruşturma bilgileri kapsamındaki “soruşturma onayı, şikayet bilgileri, müfettiş/muhakkik bilgileri” e-soruşturma modülüne işlenmelidir.

3. e-soruşturma modülündeki şikayet/konu bölümüne, inceleme/soruşturma onayında veya ekinde (dilekçe/resmi yazı vb) yer alan iddiaların, şikayet konusunu kapsayacak şekilde özetlenerek e-soruşturma modülüne işlenmelidir.

4.Makam onayında itham edilenlerin belli olması halinde müfettiş/muhakkike görev tevdi edilmeden önce, belli olmaması halinde ise müfettiş/muhakkik tarafından rapor teslim edildikten hemen sonra itham edilen bilgileri e-soruşturma modülüne işlenmelidir.

5.Ek onay alınması halinde ek onay da e-soruşturma modülüne işlenmelidir.

6.Yapılan soruşturma sonucunda getirilen tekliflerin uygulama durumları e-soruşturma modülüne işlenmelidir.

7.Soruşturma sonucunda getirilen tekliflerin ilgililer tarafından yargıya taşınması ve sonuçlanması halinde, yargı kararları doğru bir şekilde e-soruşturma modülüne işlenmelidir.

8.Mahkeme kararları sonucunda yeni bir disiplin işlemine karar verilmiş olması halinde, bu yeni disiplin durumu da e-soruşturma modülüne işlenmelidir.

9.e-soruşturma modülünde yer alan “Soruşturma Takip” ekranından soruşturma kontrol ve teklif uygulamaları kontrol menülerinden veri girişleri takip edilerek, varsa eksiklikler tamamlanmalıdır.

Yukarıda yapılan açıklamalar kapsamında e-soruşturma modülü kullanıcılarının, iliniz personeline ait disiplin iş ve işlemlerinin tam, eksiksiz ve zamanında e-soruşturma modülüne işlemeleri, eksik verilerin hukuki sorumluluğa neden olacağı, bundan sonraki süreçte de e-soruşturma modülüne veri girişlerinin tam ve zamanında girilmesine yönelik tedbirlerin sıralı amirlerce alınması hususlarında;

Gereğini rica ederim.

Abdulkadir ÖZKAN

                                                                                                      Bakan a.

Teftiş Kurulu Başkanı

Dağıtım:

B Planı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum