Memur öğretmenler seçim öncesi, seslerinin duyulmasını istiyor

Memur öğretmenler seçim öncesi, seslerinin duyulmasını istiyor
Başlıkta yer alan memur öğretmen de ne demek diye soranlar olabilir. Bu ifade okuyucularımızın kullandığı bir tanımlamadır.

Bir okuyucumuz kamu kurumlarında memur olarak görev yapıp da naklen öğretmen kadrosuna geçmek isteyenlerle ilgili bir bilgi notu göndermiş. Notta süreç detaylı bir şekilde izah edilmiştir.

Bilgi notunda; Kısaca memur öğretmenler, kadrolu olarak halen kamu kurumlarında mezuniyet dışı unvanlarda mesai harcadığını, farklı bir atama planlaması ve yönetmelik düzenlemesi ile ‘aday öğretmenliğe’ geçmek isteyenlerin Eğitim Öğretim Hizmetleri sınıfına geçişleri sağlanarak yaşanan mağduriyetin giderilmesini beklediklerini ifade etmektedir.

Belirtmemiz gerekir ki mezuniyeti dışında kamuda görev yapan çok sayıda memur bulunmaktadır. Mühendislik fakültesi mezunu olduğu halde memur olarak görev yapıp daha sonra unvan değişikliği sınavı ile mühendisliğe atanan çok sayıda personel bulunmaktadır.

Gelelim konumuza. Yıllar önce kamu kurumlarında memur olarak görev yapıp da öğretmenliğe geçmek isteyenlere bu imkan verilmekteydi. Ancak uzunca bir süredir bu uygulama kaldırıldı. Öncelikle naklen geçiş için açıktan atama izni alınmış kadroların olması gerekmektedir. Bu izinler her yıl sınırlı sayıda verilmekte ve izin verilen sayılar internette ilan edilmekteydi. Ancak son zamanlarda kamu kurumlarına verilen açıktan atama izinleri kurum bazında yayımlanmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığına da bu kapsamda sınırlı sayıda açıktan atma izni verilmekte ve ağırlıklı atama sözleşmeli öğretmen olarak yapılmaktadır.

Sonuç olarak uzun yıllardır kamu kurumlarında görev yapan memurlardan nitelikleri uyanların öğretmen olarak alımına son verilmiştir. Bize göre çok sayıda atama bekleyen öğretmen adayının olması bu politikada etkili olmuştur. Anlaşıldığı kadarıyla Milli Eğitim Bakanlığı memur olarak görev yapıp ta öğretmen olma şartlarını taşıyanların sınava girerek diğer adaylar gibi atanmaya hak kazanması halinde atamasının yapılması yöntemini izlemektedir. Ancak bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının niçin böyle bir uygulama yaptığını kamuoyuna duyurması sağlıklı olacaktır.

Ahmet Ünlü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum