Hâkim ve Savcılar Kanununda yapılacak değişiklikler belli oldu! 8. Yargı Paketi geliyor...

Hâkim ve Savcılar Kanununda yapılacak değişiklikler belli oldu! 8. Yargı Paketi geliyor...
Adalet Bakanlığı tarafından 8’inci Yargı Paketi ile Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nda yapılacak değişikliğe ilişkin kanun taslağının tamam olduğu bildirildi.

Yeni Şafak Gazetesinin edindiği bilgilere göre Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile hâkimler ve savcılar hakkında şikayet, disiplin, mesleğe kabul terfi gibi bir çok konuda yeniden yapılandırmaya gidilecek. İşte detaylar...

Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nda yer alan disiplin cezaları daha nesnel ölçütlerle bağlanacak. Kanun değişikliğinin 2024 yılında Meclis’e sunulması beklenen 8’inci Yargı Paketi’nde yer alması için çalışmalar sürüyor.

TASLAK TAMAMLANDI

Yeni Şafak’ın edindiği bilgilere göre Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), hâkimler ve savcılar hakkındaki disiplin sürecinin, daha anlaşılır, nesnel ve uygulanır hâle getirilmesi amacıyla mevzuat değişikliği taslağını tamamladı. Değişiklikle, disiplin sisteminin işleyişi ve sürecin makul sürede sonuçlandırılması sağlanacak. Hâkim ve savcıların bu süreçteki hakları güçlendirilecek. Disiplin kararları kişisel verilerin korunması koşuluyla kamuoyuna açılarak sürecin şeffaflaşması sağlanacak. Bu kapsamda, atama, nakil ve sürekli yetki sistemi, coğrafi teminatı ve uzmanlaşmayı güçlendirecek şekilde düzenlenecek.

Mesleğe kabul şartları ile inceleme usulleri yeniden belirlenecek. Bunun için de mevzuat değişikliğine gidilecek. Edinilen bilgiye göre, ilk etapta HSK mesleğe kabul bürosu, mesleğe kabul sistemi ile ilgili durum analizi yapacak.

MESLEĞE KABUL SİSTEMİ MERCEK ALTINDA

Karşılaştırmalı hukukta mesleğe kabul sistemine ilişkin iyi uygulama örnekleri incelenerek raporlanacak. Bu çerçevede mesleğe kabul ilkelerinin belirlenmesi için mevzuat çalışması yapılacak. Hâkim ve savcı adaylığı mülakat komisyonunda kuruldan daha fazla temsilci bulunması da sağlanacak.

TERFİ SİSTEMİNE GÜNCELLEME

Terfi sisteminin güncellenmesi için HSK bünyesinde oluşturulan çalışma grubu faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda, hâkim ve savcıların terfi sistemi nitelik, liyakat ve performansı esas alacak şekilde güncellenecek.

yenişafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.