Kamudaki Şefleri Sevindirecek Teklif TBMM'de! 3600 Ek Gösterge Gerekçesi Burada!

Kamudaki Şefleri Sevindirecek Teklif TBMM'de! 3600 Ek Gösterge Gerekçesi Burada!
Kamudaki şefler için yeni bir adım atıldı ve 3600 ek gösterge mağduriyeti için hazırlanan kanun teklifi, Meclis'e sunuldu!

Son yıllarda memurların ek gösterge mağduriyeti, 5 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 3600 ek gösterge yasası ile bir nebze olsun çözülmeye çalışıldı. Ancak bu düzenlemeden yararlanamayan kamu şefleri hala ek gösterge mağduriyeti ile karşı karşıya kalmakta ve maddi anlamda kayıplar yaşamaktadır.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Mehmet AŞILA, şeflere 3600 ek gösterge verilmesini içeren kanun tekliflerini Meclis'e sundu.

Aşıla'ın 3600 ek gösterge yasa teklifine ilişkin açıklamaları şu şekildedir:

Şeflere 3600 Ek Gösterge Talebinin Gerekçesi:

Yıllar içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarında belirli hizmet sınıflarında görev yapan bazı unvanlara yönelik özlük haklarıyla ilgili iyileştirici düzenlemeler yapılmış ise de Genel İdare Hizmetleri Sınıfında ve Yönetim Hizmetleri Grubunda olan 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 509. Maddesinde Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda yönetim kademesinde sayılan Şef unvanındakiler bu düzenlemelerden yararlanamamışlardır.

Devlet Memurları Kanunu ile bazı kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 6. Maddesinde yer alan Genel İdare Hizmetleri Sınıfındaki yöneticiler ve bazı alt gruplar 3600 ek göstergeden yararlanırken, 1 NoTu Cumlıurbaşkanhgı Kararnamesine göre yönetici sayılan "Şef unvanındakiler" yine bu iyileştirici düzenlemeden yararlanamamıştır.

Şeflerin hiyerarşik konumu, sorumluluk düzeyi, yürütmüş oldukları görevin önemi, hizmet sınıfı, kadro unvan/derece ve eğitim durumu gibi kriterler dikkate alınmadan kapsam dışı bırakılarak yasalaşması ile birlikte sistemde yaşanan sorunlar giderilememiş, adalet duygusu pekiştirilmemiş ve kamu görevlileri arasındaki hiyerarşik düzenin temini, sağlanamamıştır.

Bu durum, Anayasada belirtilen eşitlik ilkesine aykırı olmasının yanı sıra şef kadrosunda çalışanları mağdur etmekte, çalışma barışım zedelemektedir. Tecrübe ve bilgi birikimine sahip olduktan sonra zorlu eğitim süreçleri sonunda yapılan sınavlar neticesinde atanabilen şefler kurumların bel kemiğidir. Şef kadrosunda çalışanlar büyük projelerde imzası bulunan ve sorumluluk alan, sahada bizzat görev yapan, astlarını yetiştiren, yapılan işleri denetleyen kamu çalışanlarıdır.

Şef kadrosunda görev yapanların özlük haklarının en azından hiyerarşik olarak uygun bir seviyeye getirilmesi bu. personele motivasyon sağlamanın yanı sıra hakkaniyetin de bir gereğidir.

Kanun teklifi ile Kamu Şeflerinin de 3600 ek gösterge düzenlemesinden yararlanabilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması öngörülmektedir.

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 657 sayılı Kanuna Ekli (I) sayılı Cetvelin (ı) bölümüne "diğer müdür ve başkan unvanlı kadrolar ile bunların yardımcıları" ibaresinden sonra gelmek üzere "şef kadrosunda bulunanlar" ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2- Bu Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE-3 Bu Kanun Hükümleri Cumhurbaşkanı yürütür.

NOT : HABERİMİZ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZİ YORUM OLARAK BELİRTEBİLİRSİNİZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
29 Yorum