Memur maaşlarına yapılacak zam yüzde 57'yi bulacak

Memur maaşlarına yapılacak zam yüzde 57'yi bulacak
Kamu personeli 15 Ocak 2024'te ne kadar zam alacak?Memurların 2023 yılı ikinci yarısında alacağı enflasyon farkı yarın belli olacak. Memur maaş zammına yönelik yapılan hesaplamada 3 aylık enflasyon farkı ile toplam yüzde 57,55 zam çıktı.

Enflasyon verileri TUİK tarafından yarın saat 10: 00'da açıklanıyor. Gazetememur.com tarafından yapılan hesaplamada toplu sözleşme zammı, refah payı ve enflasyon farkı ile yapmış olduğu hesaplamada memur maaş zammı yüzde 57'ye varıyor.

Hatırlanacağı üzere, kamu personeline yılın ikinci yarısında verilecek enflasyon farkının hesaplanmasında, toplu sözleşmede yer alan yüzde 6 oranı esas alınmaktadır. Temmuz ayında verilen seyyanen zam, enflasyon farkı hesaplamasına dahil edilmektedir.

Yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranları

Temmuz ayında enflasyon: % 9,49

Ağustos ayında enflasyon: % 9,09

Eylül beklenen ayında enflasyon: % 5

Yılın ikinci yarısının ilk 3 ayındaki kümülatif enflasyon

Eylül ayındaki enflasyonun beklentiler doğrultusunda yüzde 5 civarında gelmesi halinde ilk 3 aydaki kümülatif enflasyon yüzde 25,42 olacaktır. Bu durumda enflasyon farkı yüzde 18,32 olacaktır.

Yılın geri kalanına yönelik simülasyon ve enflasyon farkı hesaplaması
Yılın geri kalan Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yüzde 5 civarında bir enflasyon çıkması halinde 6 aylık kümülatif enflasyon yüzde 45,19, bu durumda enflasyon farkı yüzde 37 olacaktır.

Memurlara 1 Ocak 2024'te ne kadar zam olacak?

Eğer, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yüzde 5 civarında enflasyon çıkarsa yüzde 37 oranındaki enflasyon farkına, 2024 yılı toplu sözleşme oranı olan yüzde 15 eklenecektir. Bu halde enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dahil olmak üzere toplam maaş zammı yüzde 57,55 olacaktır.

Maaş zammı hesaplanırken toplama ve çıkarma yapılmaz

Yukarıdaki memur maaş zammına yönelik hesaplamalar yapılırken, bazı ziyaretçilerimiz toplama ve çıkarma yapmaktadır. Ancak, kümülatif zam veya enflasyon farkı hesaplaması yapılırken çarpma ve bölme işlemi yapılmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu şekilde yapmaktadır.

gazetememur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum