Sendikalardan, memur maaşlarında yeni düzenleme çağrısı!

Sendikalardan, memur maaşlarında yeni düzenleme çağrısı!
Aralık ayı enflasyon oranı, TÜİK tarafından %2,93 ve yıllık %64,77 olarak açıklanması nedeniyle memur maaşlarına yansıtılacak yüzde 30 enflasyon farkı nedeniyle sendikalardan açıklama geldi.

TUİK aralık ayı verilerine Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci eleştiri getirdi. Konuyla ilgili olarak Ali Yalçın gelir vergisi oranlarının %15’e sabitlenmesi yönünde değerlendirmede bulunurken, Başkan Önder Kahveci, çözümün memurlara yüzde 10 refah payı vermekten geçtiğini belirtti.

Memur zam oranın netleşmesi üzerine Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın açıklamasında, toplam %49,25 artış ile en düşük memur maaşının 30,910 TL, en düşük emekli maaşının ise 14.700 TL olacağını belirterek maaşlara zam gelmeden bütün ürünlere zam geldiğini söyledi.

Ali Yalçın'ın, memur ve işçilerin gelir vergisi oranlarının %15’e sabitlenmesine yönelik ifadeleri şöyle:

Asgari ücretin 17.002,12 ₺ olarak belirlenmesi ile birlikte; Gelir Vergisi muafiyeti 2.550,32 ₺ Damga Vergisi Muafiyeti ise 151,82 ₺ oldu.

Gelir vergisi matrahları da %58,46 yeniden değerleme oranı kadar artarak; %15’lik dilim 110 Bin ₺, %20’lik dilim 230 Bin ₺, %27’lik dilim ise 580 Bin ₺ olarak belirlenmiştir.

Asgari ücretin bile 6–7’nci ay itibariyle %20’lik dilime girdiği sistemde; başta sözleşmeli personel olmak üzere kamu görevlileri yıl ortasından itibaren önemli ölçüde vergi ödeyecektir.

Asgari Ücret tutarı kadar gelir vergisi muafiyetine bir adım daha eklenerek, kamu görevlilerinin gelir vergilerinin %15’e sabitlenmesi, alım güçlerinin korunması, kayıplarının önlenmesi gerekmektedir.

TUİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise, memur maaşlarının son altı ay içinde 31,56 puan eridiğini belirtti. Kahveci açıklamasında, memur maaşlarına eklenecek enflasyon farkının zam olarak kabul edilemeyeceğini, çözüm yolunun, memur maaşlarına en az 10 puanlık bir refah artışından geçtiğini söyledi. Önder Kahveci'nin refah payı açıklamsı şöyle;

Memura refah payı ödemesi şart oldu

Gelir dağılımında dengeyi sağlamanın ve alım gücünü gerçek anlamda yükseltmenin yolu memurlarımıza yapılacak artışa ilave olarak %10 refah payı vermektir. Yetkililer kamu çalışanlarının bu feryadına duyarsız kalmamalı ve refah payı ile kamu çalışanlarının alım gücünü desteklemelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
7 Yorum