Sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonu artıracak öneriler

Sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonu artıracak öneriler
Coronavirüs (Covid-19) nedeniyle izinleri kaldırılarak canı pahasına çalışan her kademedeki sağlık çalışanlarının moral ve motivasyon bozukluğu içinde olduğunu belirten Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, bu zorlu süreçte sağlık çalışanlarının morallerini yükseltmek için öneriler de bulundu.

ANADOLU SAĞLIK SEN’DEN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MORAL VE MOTİVASYONLARINI İYİLEŞTİRECEK ÖNERİLER

Coronavirüs (Covid-19) nedeniyle izinleri kaldırılarak canı pahasına çalışan her kademedeki sağlık çalışanlarının moral ve motivasyon bozukluğu içinde olduğunu belirten Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, bu zorlu süreçte sağlık çalışanlarının morallerini yükseltmek için öneriler de bulundu.

Salgın nedeniyle tüm izinlerin kaldırılarak anne baba sağlık çalışanlarının çocuklarının mağdur edildiğini, yakın zaman da yeniden düzenlenen döner sermaye yönetmeliğinin adaletsizliğe neden olduğunu, yıpranma payının sadece belirli kadroları kapsadığını, nöbet ücretlerinin düşük olduğunu, personel yetersizliği nedeniyle aşırı yoğun çalışma nedeniyle yıprandıklarını, salgın gibi olağanüstü durum da bile sendika, siyasi referans ve idare torpillerinin devam ettiğini söyleyerek yaptığı açıklama da şu ifadelere yer verdi:

Sağlık Çalışanlarına Karşı Önyargılı Olanların Sağlığı da Bizlere Emanet

“Her zaman olduğu gibi bu olağanüstü durumda da sağlık çalışanları özverili bir şekilde canı pahasına çalışmaktadır. Sağlık teşkilatlarında çalışan her kademedeki sağlık ordusunun emeğine ve olağanüstü mücadelesine karşı Sayın Sağlık Bakanımızın başlattığı alkışlı teşekkür kampanyası ön yargıları yıkmak açısından önemlidir, ancak yetersizdir. Sağlık çalışanlarına karşı şiddete başvuranların sağlığı da bizlerin güvenilir ellerimizdedir.  Çünkü her hasta sağlık çalışanı için önce insandır. Duyguları olan, kimi zaman bitip tükenme noktasına gelen, kimi zaman kızan, kimi zaman isyan eden sağlık çalışanı hastasına bu duygularını yansıtmadan içine atarak önceliğini hastanın tedavisine verir.  Çünkü bilir ki yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de üzerinde önemle durduğu konulardan biri de insana iyilik yapmaktır. İnsanların kurtuluşuna, hayrına, iyiliğine yönelik yapılan hizmetler Allah katında en önemli hizmetlerdendir. Sağlık çalışanlarının çevresiyle ilişkileri hayır, iyilik ve güzellik üzerine kurulmuştur. Yüce Allah’ın bu emrini yerine getiren sağlık çalışanları kulluk görevini de yerine getirmiş olmaktadırlar. Sağlık çalışanları hayatın olağan akışı içinde yaşamaya ve yaşatmaya çalışmaktadırlar.

Sağlık Çalışanları ruhen ve bedenen Çökmüş Durumdalar

Ana ve baba sağlık teşkilatlarında çalışan neferlerimiz, mevcut personelle olağanüstü bir gayretle çalışıyor, fazla mesai yapıyor, salgın hastalık riskine rağmen özverili bir şekilde çalışırken tek endişeleri çocuklarıdır. Evlerine gittiklerinde hiçbir şeye dokunamıyorlar, sevgiye ihtiyacı olan çocuklarına yaklaşmaya korkuyorlar, “acaba bana da bulaştı mı?” endişesi nedeniyle psikolojik olarak büyük bir buhran içindeler. Yorgunluk, moral ve motivasyon bozukluğuna rağmen ülkemizin içinde bulunduğu bu zorlu süreçte her zaman ki gibi büyük bir gayretle işlerini yapmaya çalışıyorlar.

Bu Taleplerin Karşılanması Çok Önemlidir

Bu süreçte sağlık teşkilatlarında çalışan her kademedeki neferlerin moral ve motivasyonlarının yüksek tutulması büyük önem taşıyor. Zira halkımızın sağlık güvenliği onların güvenli ellerine teslim edilmiş durumdadır. Bu kapsam da tüm sağlık çalışanlarının bu çalışmalarının karşılığı olarak; anne ve baba sağlık teşkilatında çalışanlardan birine idari izin verilmesi, bu olağanüstü dönemin çalışanlar açısından daha rahat atlatılabilmesi açısından atanmayı bekleyen sağlıkçıların atamalarının acilen yapılmasını, döner sermaye yönetmeliğinin her kademedeki sağlık çalışanını memnun edecek şekilde yeniden düzenlenmesi, yıpranma payının tüm çalışanları kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılması, nöbet ücretlerinin artırılması, sağlık kadrosunda olup masa başında çalışanların sahaya çekilmesi, bedenen yorgun ve bitap düşen sağlık çalışanlarına daha insancıl yaklaşılması, 19 Nisan’da yapılması planlanan Sağlık Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavının ileri bir tarihe ertelenmesi nedeniyle ayrıca moral bozukluğu yaşanmakta olduğunun da bilinciyle, bir sefere mahsus olmak üzere başvuran tüm personelin talep ettikleri kadrolara sınavsız geçişinin sağlanması, bayram yaklaşırken dini bayramlar da emeklilere verilen ikramiye gibi, bu olağanüstü durumun sağlık çalışanları üzerine yüklediği sorumluluk, ağır psikolojik travma ve ekonomik sıkıntıları dikkate alınarak her kademedeki sağlık çalışanlarına bir maaş tutarında bayram ikramiye verilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Umuyoruz ki Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere devlet erki bu hususları dikkate alarak sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarını yükseltecek müjdeyi bir an önce açıklayarak saha da çalışanlara güç verirler.”

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.