Sağlık hizmetleri sınıfına laborant ve veteriner sağlık teknikerleri eklensin

Sağlık hizmetleri sınıfına laborant ve veteriner sağlık teknikerleri eklensin
Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi 13 Nisan 2020 de Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonuna havale edildi. Teklif ile sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına laborant ve veteriner sağlık teknikerleri mesleklerinin eklenmesi öngörülmektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifim ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini arz ederim Saygılarımla.08.04.2020 Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU /İstanbul Milletvekili 

GEREKÇE 

Laborant ve Veteriner Sağlık programına her yıl binlerce insan kayıt yaptırmakta ve bu programdan mezun olanların çalışma alanlarının hayvan çiftlikleri ve hayvan klinikleriyle kısıtlı olduğu görülmektedir. Bahse konu bölüm mezunlarının 2013 yılında yapılan değişiklik ile tıbbi laboratuvarlar bünyesinde çalışma kapsamından çıkarılması gerekçesiyle tibbi laboratuvarlarda gördükleri eğitim neticesinde mesleki tecrübeleri olması ve 2013 yılı öncesi bölüm mezunlarının halihazırda hastanelerde çalışmaya devam etmeleri değerlendirildiğinde ilgili yönetmelik değişikliğinin iptal edilmesi yerinde olacaktır. 

Covid-19 Pandemisi ile mücadele edildiği bu günlerde de görüldüğü üzere ilgili tedavileri bulmak adına Veteriner Fakülteleri büyük başarılar elde etmekte ve hayvan sağlığı üzerine eğitim almış meslek mensuplarına tıbbi sağlık bünyesinde ihtiyaç duyulmaktadır. 

Beşeri sağlık ve hayvan sağlığı ortak hareket ettiğinde ortak başarılar elde edilmesi ve zootik mutasyona uğramış virüslerle ilgili çalışmaların da ivme kazanması olasıdır.  Sağlık Bakanlığınca yapılan atamalarda Laborant ve Veteriner Sağlık programı mezunlarına yer verilmesi ve tıbbi laboratuvarlarda en az bir kişi olmak üzere Laborant ve Veteriner Sağlık Programı mezunu laborantların çalıştırılmasının zorunlu tutulması hem istihdam hem de zootik mutasyona uğramış virüslerin neden olduğu hastalıklarla mücadelenin hızlandırılması 
açısından elzemdir. 

Devlet Memurları Kanunu 36. Maddenin III numaralı fıkrasında Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri sınıfındaki "laboratuvar” ibaresine "tıbbi laborant ve laborant ve veteriner sağlık” şeklinde açıklık getirilmesi ve laboratuvarlarda her iki meslek grubuna da yer verilmesi için bahse konu değişiklik akabinde Tibbi Laboratuvar Yönetmeliğine de ilgili düzenlemenin eklenmesi amacıyla bu düzenleme yapılmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1. Devlet Memurları Kanunu'nun 36. Maddesinin birinci fıkrasının III numaralı Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı başlıklı bendindeki "aboratuvar" ibaresine 
"tıbbi” ibaresi eklenerek açıklık getirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, aynı sağlık hizmetleri sinifinda belirtilen meslek mensuplarına Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikeri mesleği eklenmesi amaçlanmıştır
MADDE 2. Yürürlük maddesidir 
MADDE 3. Yürütme maddesidir. 

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1.657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. Maddesinin birinci fıkrasının numaralı Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı başlıklı bendinde yer alan "laboratuvar” ibaresinden önce gelmek üzere "tibbi” ibaresi ile “çevre sağlığı ve toplum sağlığı teknisyeni" ibaresinden sonra gelmek üzere "laborant ve veteriner sağlık teknikerleri" ibaresi eklenmiştir. 
MADDE 2. Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3. Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanlığı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
8 Yorum