Sağlık Personel Sendikası: Covid-19 Pandemisinde Sağlıkçılar Unutulmamalıdır!

Sağlık Personel Sendikası: Covid-19 Pandemisinde Sağlıkçılar Unutulmamalıdır!
Sağlık Personel Sendikası Genel Başkan Vekili Ahmet Yusuf ÇAM ‘’Covid-19 pandemisi’’ hakkında bir mesaj yayınladı. Çam, dünyanın gündemindeki covid-19 pandemisine karşı ülkemizde alınacak tedbirlerin dikkatli alınması sadece bir kesim değil herkesim düşünülerek hareket edilmesi gerektiğini belirtti. ÇAM’ ın açıklamaları şu şekilde devam etmiştir.

Özellikle Üniversite hastaneleri olmak üzere tüm hastanelerde ciddi personel eksikliği bulunmaktadır. Ekonomik olarak sıkıntılı olan üniversitelerde yemekler az ve yetersiz verilmekte olup sağlık çalışanlarının çoğu kurum dışından yemek tedarik etmektedir. 

Korona virüsünün daha çok bağışıklığı zayıf olan insanlara zarar verdiği bilinen bir gerçektir. Sağlık çalışanları ise vardiya usulü çalışmaları ve düzensiz beslenmeleri sebebi ile en önemli risk gruplarıdır. 

Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu’ nun yayınladığı duyurularda Gebe ve emziren annelerin ve diğer risk gruplarının idari izinli sayılması kararı alınmıştır. Sağlık çalışanlarının çoğunluğu bayanlardan oluşması sebebi ile izinli olacak birey sayısı da oldukça fazladır. Bu önlem yerinde bir önlemdir ancak ne yazık ki yetersizdir. Hastanelerdeki personel eksikliği de göz önünde bulundurularak daha kapsamlı bir karar alınmalıdır.

Hastanelerde görev yapan çalışanlar 24 saat, 16 saat ve 12 saat gibi kesintisiz uzun süreli nöbetler ile çalışmaktadırlar. Personel eksikliği olan kurumlarda 3 hemşirenin yapması gereken iş 1 hemşireye yaptırılmaktadır. Gece – Gündüz vardiya sistemi ile birlikte bir gece bir gündüz çalışan sağlıkçıların maalesef uyku düzenleri dahi yoktur. Özellikle riskli birimlerde görev yapan sağlık çalışanlarının gece 1 saat dahi kesintisiz dinlenme hakkı olmadığı gibi çalışanlar adeta köle gibi çalıştırılmaktadırlar. 

Bu sebeple sağlık kurumlarında alınacak önlemlerin sadece gebe ve emziren anneleri değil tüm sağlıkçıları kapsaması gerekmektedir. Bu ise ancak Gereksiz hasta yatışı ve acil olmayan ameliyatların ertelenmesi ile mümkün olacaktır. Bunun ile birlikte sağlık kurumlarında dağıtılan yemekler desteklenmeli ve çalışanların bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir. Sağlık kurumları bu konuda bilgilendirilmeli talimatlara uymayan kurumlara yaptırım yapılabilmesi için hızlı şikayet hattı kurulmalıdır. Ancak bu şekilde yapılan kapsamlı bir çalışma ile birlikte toplumun her kesimi mutlu olacak sağlıkçılarda öz verili ve heyecanlı bir şekilde çalışacaklardır.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.